РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН РИНКУ І КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЗЕРНОВОЇ ПРОДУКЦІЇ В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
2.1. Виробничий потенціал ринку зернових
Важливою категорією ринку зерна є попит. Його певною мірою характеризують такі показники, як обсяг споживання зерна; експорт зерна; еластичність попиту. В свою чергу, попит на зернові культури формують наступні фактори:
- обсяги виробництва продовольчого та фуражного зерна (величина посівної площі, урожайність, валовий збір);
- рівень цін на посівний матеріал та платоспроможність сільськогосподарських підприємств;
- якість зерна та його сортова категорія (еліта, перша репродукція, гібриди першого покоління);
- обсяги експорту зерна.
Причорноморський регіон, зокрема Херсонська область, традиційно займає одне з провідних місць у формуванні товарних ресурсів зерна в Україні. Цьому сприяє історично сформована зернова спеціалізація аграрної сфери даного регіону. Повністю задовольняючи власні потреби у зерновій продукції, регіон має можливість продавати на українському ринку та експортувати значну частину вирощеного врожаю. Наявність найкращих у світі чорноземів, розгалудженої мережі автомобільних та залізничних шляхів, річкового та морського сполучення, поряд із сприятливим кліматом для вирощування більшості зернових культур, створюють необхідні умови для організації ефективного виробництва високоякісного продовольчого зерна в регіоні, зокрема в Херсонській області (табл.2.1)
Таблиця 2.1
Динаміка виробництва зерна аграрними підприємствами Херсонської області, 1990-2005 р.р.*
Категорії господарств199019951996199719981999200020012002200320042005Посівна площа, тисяч гектарівУсі категорії господарств у тому числі:
сільськогосподарські підприємства
господарства населення
811,3
804,4
6,9
757,0
707,0
50,0
714,0
658,0
56,0
977,0
914,6
62,4
759,0
705,4
53,6
711,8
658,2
53,6
712,7
627,6
85,1
849,1
684,8
164,3
840,8
634,5
206,3
584,7
385,6
199,1
743,6
447,7
295,9
714,2
432,3
281,9Площа, з якої зібрано урожай, тисяч гектарівУсі категорії господарств у тому числі:
сільськогосподарські підприємства
господарства населення
798,6
792,0
6,6
720,6
564,7
55,9
620,6
564,7
55,9
930,6
868,3
62,3
725,8
672,2
53,6
670,5
616,5
54,0
677,7
592,6
85,1
822,4
659,1
163,3
705,3
520,0
185,3
456,8
297,2
159,5
735,8
439,9
295,9
695,5
413,6
281,9Валовий збір, тисяч тонУсі категорії господарств у тому числі:
сільськогосподарські підприємства
господарства населення
2792,4
2770,2
22,2
1771,8
1644,9
126,9
974,0
867,2
106,8
2554,3
2370,6
183,7
1539,9
1411,9
128,0
1381,2
1227,6
153,6
1166,3
985,0
181,3
2180,2
1676,5
503,7
1537,3
1124,5
412,8
404,6
279,6
125,0
1935,7
1134,4
801,3
1539,3
903,2
636,1Урожайність, центнерів з 1 га зібраної площіУсі категорії господарств у тому числі:
сільськогосподарські підприємства
господарства населення
35,0
35,0
33,2
24,6
24,5
25,4
15,7
15,4
19,1
27,4
27,3
29,4
21,2
21,0
23,9
20,6
19,9
28,5
17,2
17,2
21,3
26,5
25,4
30,9
21,8
22,3
22,2
8,9
7,7
7,8
26,3
25,8
27,1
22,1
21,8
22,6 *Розраховано за даними Головного управління агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, 1990-2005 р.р.
Зерно, вирощене в господарствах Херсонської області, є цілком конкурентоспроможним на національному і світовому ринках як по якості, так і по собівартості. Виробництво зерна в регіоні розвивається на основі інтенсифікації, тобто збільшення виробництва зерна відбувається переважно за рахунок підвищення врожайності зернових культур. Крім того, розвиток виробництва зерна характеризується динамікою посівних площ, їх структурою, врожайністю зернових культур, збільшення валового виходу зерна і вдосконалення структури його зернового виробництва (табл. 2.1).
Отже, у 2005 р. порівняно з 1990 р. зібрана площа зернових культур в Херсонській області по всіх категоріях господарств зменшилась на 1,4 %. Структурні зміни посівів зернових культур характеризуються розширенням площ сильних твердих сортів пшениці, що відзначаються високим попитом на ринку. Валовий збір озимої пшениці у 2005 р. порівняно з 1990 рр. зменшився на 55,1%, а урожайність знизилась на 63,1%. Критична ситуація склалась з валовим збором зернових у сільськогосподарських підприємствах. У 2005 р. порівняно з 1990 рр. він зменшився на 32,6%, урожайність відповідно зменшилась на 62,3%. Водночас, урожайність господарств населення також зменшилась 68,1%, при значному збільшені валового збору. Загалом, розвиток виробництва зерна господарствами регіону характеризується постійним зменшенням посівних площ та коливанням урожайності зернових культур залежно від погодно - економічних чинників, що посилює орієнтацію аграрних підприємств на збільшення виробництва кормового зерна (табл.2.2).
Слід зазначити, що реалізація виробленої продукції є одним з основних аспектів діяльності сільськогосподарських підприємств і завершальною стадією повного циклу кругообігу виробничих засобів. У процесі реалізації підприємству повертаються у вартісному виразі кошти, витрачені на виробництво та збут продукції. Значна кількість продукції, що не призначається на внутрішньогосподарські потреби, надходить у народногосподарський оборот.
Таблиця 2.2
Виробництво зернових культур та пшениці в регіоні в 2005 р.*
Адміністративна
одиницяЗернові та зернобобові культури - всьогоЗ них: пшеницяЗбір зерна у вазі після доробки, цЗатрати на основну продукціюЗатрати на 1 ц зернаЗбір зерна у вазі після доробки, цЗатрати на основну продукціюЗатрати на 1 ц зернатис. грн.тис. люди-но-годин /прямих/тис. грн.тис. люди-но-годин /прямих/тис. грн.тис. люди-но-годин /прямих/тис. грн.тис. люди-но-годин /прямих/Херсонська область6195643249269,6