Ви є тут

Розвиток і регулювання виробництва та реалізації зерна в регіоні

Автор: 
Шевчук Олена Юріївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U003363
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ЗЕРНА НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ
2.1. Регіональні особливості виробництва зерна
У зерновому виробництві відбуваються ті самі загальноекономічні процеси, що й в
інших сферах та галузях народного господарства, однак з певною специфікою,
притаманною рослинництву. Характеризуючи цю специфіку слід відзначити, що
засобами виробництва в зерновому господарстві є живі організми – рослини. Вони
розвиваються за біологічними законами, внаслідок чого економічний процес
відтворення тут тісно переплітається з природним процесом їх розвитку. Інша
особливість полягає в тому, що на рослинництво в цілому та зерновиробництво
зокрема мають великий вплив природні фактори. Це не тільки погодні умови
(кількість та час випадання опадів, сума активних температур), а й родючість
ґрунтів і кількість вологи. Перелічені основні особливості зумовлюють
сезонність виробництва зерна, яка, у свою чергу, впливає на функціонування
зернового підкомплексу (ефективність використання техніки, трудових і
матеріальних ресурсів). Насамперед це виявляється в необхідності великого
набору різноманітної техніки і специфічних засобів виробництва, які
використовуються в обмежений період часу. Як наслідок, необхідні великі
виробничі запаси різноманітного характеру, які змусили б товаровиробників
заморожувати значні матеріальні та фінансові ресурси, уповільнювати оборот
коштів та підвищити ресурсоємність галузі. Зерно на шляху від
сільськогосподарського товаровиробника до споживача кінцевої продукції
зернопереробки проходить через складну систему, яка включає функції
купівлі-продажу зерна (насіння), його зберігання, переробки та реалізації
продукції переробки.
Стан зернового підкомплексу визначається сукупністю природно-кліматичних,
технічних, технологічних, організаційно-економічних та інших факторів. Вони
зумовлюють розміщення виробництва зерна по природноекономічних регіонах країни,
обсяги й ефективність його виробництва, рівень задоволення регіональних потреб
у зерні і продуктах його переробки. Оскільки регіональні умови для зернового
господарства відрізняються різноманіттям, то показники обсягів і ефективності
виробництва зерна по регіонах різні (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Валовий збір зернових культур по регіонах України, тис.т
Регіони
1990 р.
1995 р.
2000 р.
2001 р.
2002 р.
2003 р.
2004 р.
8
Україна в цілому
51009
33930
24459
39706
38804
20234
41809
АРК
1988
1505
1064
1413
1106
665
1205
Області
Вінницька
3074
2230
1745
2141
2322
1213
2097
Волинська
922
819
503
609
687
560
780
Дніпропетровська
3552
2043
1571
3272
2979
1279
3057
Донецька
2551
1482
1011
2183
2001
699
2045
Житомирська
1352
1110
721
832
890
478
821
Закарпатська
306
197
167
244
261
272
355
Запорізька
3094
1533
1150
2516
1897
621
1837
Івано-Франківська
503
422
253
317
320
263
358
Київська
2112
1544
1431
1662
1848
1370
2314
Кіровоградська
3210
1971
1378
2744
2591
1186
2679
Луганська
1877
1021
442
962
1025
627
1134
Львівська
1010
866
481
598
683
577
678
Миколаївська
2706
1660
921
2718
2430
800
2697
Одеська
2674
1956
1581
3215
2897
1214
3647
Полтавська
3450
2016
1408
2302
2761
1529
3008
Рівненська
865
755
495
540
681
410
636
Сумська
1887
1380
968
1208
1305
807
1284
Тернопільська
1319
1204
741
806
908
736
1035
Харківська
3008
1424
1268
2435
2643
1076
2145
Херсонська
2792
1772
1166
2180
1537
405
1936
Хмельницька
2063
1612
1242
1275
1405
830
1427
Черкаська
2375
1674
1594
2013
1947
1235
2339
Чернівецька
582
485
326
438
442
325
427
Чернігівська
1737
1249
832
1083
1238
1057
1868
Джерело: Статистичний щорічник України за 2004 рік / Державний комітет
статистики України; За ред. О.Г. Осауленка. / – К.: Техніка, 2005. – С. 181.
Наведені дані свідчать про те, що основними регіонами товарного виробництва
зерна в Україні є Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Одеська,
Полтавська, Харківська області.
У цих регіонах показники виробництва зерна з розрахунку на душу населення
перевищували у 1,5 – 2,1 раза середні показники по країні.
Якщо цю величину прийняти за норму задовільного забезпечення потреби в зерні,
то зазначені регіони є виробниками зерна, тобто основними постачальниками зерна
в інші регіони країни.
Аналіз регіональних розбіжностей у собівартості, цінах реалізації і рівнях
рентабельності виробництва зерна показує, що в 2004 р. в Запорізькій,
Дніпропетровській, Одеській, Харківській, Херсонській областях були найнижчі
показники собівартості зерна і цін його реалізації, а рівні рентабельності
найвищі в країні.
Отже, державі вигідно нарощувати обсяги виробництва зерна в названих регіонах
як з погляду раціонального використання природних і економічних ресурсів, так і
з погляду урахування прямої зацікавленості населення в нижчих роздрібних цінах
на продукцію переробки зерна.
З різною ефективністю в регіонах країни використовується рілля для виробництва
зерна. Так, по Україні у 2004 р. вся посівна площа становила 26752 тис. га
(табл. 2.2).
Зіставлення даних показників по Україні та її регіонах з показниками окремих
областей, районів, кращих підприємств свідчать про великі резерви збільшення
обсягів виробництва зерна в нашій країні за рахунок більш інтенсивного
використання орних земель.
Важливим принципом комплексного розвитку регіонів країни і раціонального
використання їх природноекономічних ресурсів є розумне (ефективне)
самозабезпечення продовольством, зокрема зерном.
Таблиця 2.2
Посівні площі с