Ви є тут

Організація обліку та контролю діяльності фермерських господарств

Автор: 
Кривоконь Олександр Степанович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
0407U000224
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2. СУЧАСНИЙ СТАН ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ У ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ

2.1. Особливості організації обліку бухгалтерського у фермерських господарствах різного типу

На підставі нормативно-правових документів, що розробляються органами, на які покладено обов'язки регулювання в Україні питань обліку і звітності, здійснюється ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності на кожному підприємстві. Так, у ст. 3 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" розкривається мета ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності, яка полягає в наданні користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.
Виконанню поставленої мети передує організація бухгалтерського обліку. При її розгляді в теоретичному аспекті необхідно з'ясувати зміст самого терміна "організація" та його значення у бухгалтерському обліку. Термін "організація" походить від латинського слова organizo - спільно, стрункий вигляд, влаштовую. Від нього пішло поняття "орган", а потім, як похідні, "організм" і "організація".
Радянський енциклопедичний словник наводить два визначення слова організація:
1. Внутрішня упорядкованість, узгодженість, взаємодія більш або менш диференційованих та автономних частин цілого, зумовлених його будовою;
2. Сукупність процесів або дій, які призводять до створення і вдосконалення взаємозв'язків між частинами цілого.
Взагалі, термін організація досить часто вживається у науковій літературі. Він застосовується в таких значеннях: система, і, зокрема, система управління, що розглядається як єдиний організм; як стадія процесу управління, призначена для створення нової або реорганізації чи ліквідації діючої системи; як господарюючий суб'єкт тощо. В більшості випадків, під організацією бухгалтерського обліку розуміють систему умов та елементів побудови облікового процесу з метою отримання своєчасної і достовірної інформації про господарську діяльність підприємства і здійснення контрольного процесу за раціональним використанням виробничих ресурсів і готової продукції. Головне її призначення полягає в удосконаленні та раціоналізації обробки інформації, розподілі робіт між персоналом бухгалтерії, науковій організації праці.
Як зазначає Ф.Ф. Бутинець, організація бухгалтерського обліку - це цілеспрямована діяльність керівників підприємства по створенню, постійному впорядкуванню та удосконаленню системи бухгалтерського обліку з метою забезпечення інформацією внутрішніх та зовнішніх користувачів [156, с. 43].
В.В. Сопко підкреслює, що організація бухгалтерського обліку - це система методів, способів та заходів, які забезпечують оптимальне функціонування такого обліку та подальший його розвиток. Окрім цього, автор вказує, що організація бухгалтерського обліку потребує також додержання таких принципів: адаптивності, паралелізму, ритмічності, безперервності та пропорційності [204, с. 64].
На думку М.С. Пушкаря, організація бухгалтерського обліку передбачає визначення структури бухгалтерії, централізовану чи децентралізовану систему обробки інформації, розробку інструкцій, внутрішніх стандартів, спосіб ведення обліку, взаємодію бухгалтерії з іншими службами та інші сторони діяльності бухгалтерського апарату [183, с. 33].
На особливу увагу заслуговує підхід С.В. Івахненкова, який розглядає організацію бухгалтерського обліку у двох аспектах: по-перше, як сукупність дій із створення цілого - рівня її організованості і, по-друге, як специфічну структуру - бухгалтерію, що є результатом організаційної діяльності. Автор визначає організацію бухгалтерського обліку як складову організаційної функції управління підприємством, що полягає в цілеспрямованій діяльності керівників підприємства із створення та постійного впорядкування і вдосконалення системи бухгалтерського обліку з метою забезпечення необхідною для потреб управління і здійснення контролю за власністю підприємства інформацією зовнішніх та внутрішніх користувачів [77, с. 78].
Ми вважаємо, що поняття "організація бухгалтерського обліку" потребує уточнень стосовно фермерських господарств, так як вони мають певні особливості, пов'язані з специфікою їх діяльності, що впливає на організацію обліку. Пропонуємо визначення даного поняття: організація бухгалтерського обліку у фермерських господарствах - це діяльність голови господарства, спрямована на вибір оптимальної форми ведення обліку, створення і постійне удосконалення його системи з метою забезпечення достовірною та своєчасною інформацією внутрішніх і зовнішніх користувачів, шляхом залучення до цієї роботи одного із членів своєї родини, найманого спеціаліста, спеціалізованої фірми або самостійної роботи у даній сфері.
Таке визначення стосується організації облікового процесу як складової облікової політики на мікроекономічному рівні. Однак слід розглядати також організацію обліку як складову облікової загальнодержавної політики, тобто на рівні макроекономічному. Так, Ф.Ф. Бутинець розглядає два рівні облікової політики: І рівень - політика державних органів щодо розвитку обліку в Україні і ІІ рівень - політика конкретного підприємства з метою забезпечення надійності фінансової звітності [156, с. 51].
Вищезгадану позицію відстоює також Пушкар М., вказуючи на те, що облікова політика може складатись з двох рівнів:
- політика державних органів щодо розвитку системи обліку (Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів);
- політика окремого підприємства щодо забезпечення надійної фінансової звітності [182, с. 34].
Такий поділ передбачає проведення більш детального розгляду згаданих рівнів і, відповідно, побудову організаційних схем. Мікроекономічний рівень вітчизняні науковці з питань бухгалтерського обліку детально розглядають у своїх працях, а стосовно макроекономічного рівня - то дане питання поки що не розглянуте належним