Ви є тут

Формування ринку зерна в трансформаційний період

Автор: 
Захаріна Оксана Володимирівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
0407U000409
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА СТАНУ ТА РОЗВИТКУ РИНКУ ЗЕРНА
В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ

2.1. Ринок зерна: формування попиту і пропозиції

Трансформаційні процеси в аграрному секторі України, викликані проведенням політичних, економічних та соціальних реформ, посилили диференціацію в рівнях розвитку областей України. Особливо гостро дана проблема відбилася на областях аграрної орієнтації. Для аграрно спрямованих областей України, до складу яких відноситься і Житомирська область, на протязі тривалого періоду була характерна централізована модель управління і планово-централізований механізм розподілу матеріально-технічних ресурсів. В умовах розвитку ринкових відносин і посилення децентралізації управлінських функцій держава суттєво знизила ступінь централізації в регулюванні аграрного сектора і обмежила свою економічну діяльність в сфері АПК, що в свою чергу неоднозначно відбилося на ефективності господарювання суб'єктів регіональних аграрних ринків, в тому числі і ринку зерна в Житомирській області.
В ході трансформації аграрного сектору України, Житомирська область як об'єкт дисертаційного дослідження була вибрана невипадково. Досліджувана область знаходиться в північно-західній частині України в двох зонах: в зоні Полісся (81 %) і в зоні Лісостепу (19 %). Як було зазначено вище, Житомирська область відноситься до областей аграрного спрямування та має давні традиції аграрного виробництва, виробничі і переробні потужності. Так, на рослинництво в області припадає 58 % всієї валової продукції, а на тваринництво - 42 % .
Галузь рослинництва в Житомирській області різноманітна. Тут вирощуються зернові культури, цукрові буряки, картопля, соняшник, овочі, плоди та ягоди, хміль, льон-довгунець та інші культури. Досліджувана область належить до основної зони вирощування картоплі, цукрових буряків, льону-довгунця в Україні але, не зважаючи на це, здавна вирощування зернових культур на Житомирщині займало провідне місце. Основна продукція зернового господарства ? продовольче і фуражне зерно, яке є також сировиною для багатьох галузей промисловості та використовується для поповнення державних резервів і розширення зовнішньої торгівлі. Крім того, зернове господарство області постачає тваринництву грубі корми та підстилку.
На рис. 2.1 наведена структура та питома вага основних сільськогосподарських культур в Житомирській області, яка показує що в 2005 р. було зібрано 750,3 тис. т зернових культур, що складає 28,2 %.

Рис. 2.1. Структура валового збору основних
сільськогосподарських культур в усіх господарствах Житомирської області,
2005 рік (%)
Джерело: побудовано за даними Головного управління статистики в Житомирській області.
Так вирощування зернових в області займає друге місце після вирощування картоплі на яку припадає 41,8 %. Виробництво зерна в Житомирській області посідає особливе місце серед інших галузей рослинництва, тому що воно задовольняє значною мірою потреби населення в продуктах харчування, впливає на стан і фінансові умови відтворення в агропромисловому комплексі, є основним джерелом грошових надходжень товаровиробників.
Таблиця 2.1
Виробництва зерна в господарствах Житомирської області
ПоказникиПосівна площа,
тис. гаВаловий збір,
тис. тВартість валової продукції, млн. грн.Реалізація продукції підприємствами, тис. тРівень рентабельності в підприємствах %Сільське господарство
(продукція рослинництва)
- всього2000 рік998,22393,61192,9870,921,62001 рік1007,32253,61045,2950,512,92002 рік970,02369,51079,7963,54,42003 рік862,32375,81099,2803,2 27,1 2004 рік879,12952,41295,9954,6 13,1Зернове виробництво області 2000 рік413,5721,4390,3283,0 83,1 2001 рік455,3832,3370,5308,5 49,1 2002 рік435,7889,9392,2348,1 13,12003 рік337,7477,6207,4211,744,32004 рік424,2821,4361,4318,924,9Питома вага зернового виробництва в сільському господарстві області, %2000 рік41,430,132,732,53,82001 рік45,236,935,432,43,82002 рік44,937,636,336,13,02003 рік39,220,118,926,31,62004 рік48,227,827,933,41,6Джерело: розраховано за даними Головного управління статистики в Житомирській області.
Значення зерновиробництва в сільському господарстві Житомирської області наведено в табл. 2.1. Протягом 2000-2004 рр. у загальній структурі посівів Житомирської області зернові культури займали 48,2 %. І якщо загальний показник посівних площ по області мав тенденцію до зниження (від 998,2 тис. га в 2000 р. до 879,1 тис. га в 2004 р.), то площа під зерновими культурами за цей період збільшилася від 413,5 до 424,2 тис. га. В 2004 р. порівняно з 2003 р. вартість валової продукції зернового господарства зросла на 154,0 млн. грн., що становить майже 30 % від вартості валової продукції сільського господарства області. Зернове господарство області за період 2000-2004 рр. було рентабельним, і середній рівень рентабельності по галузі склав 43,0 %. Подальше підвищення рівня рентабельності зернового господарства можливе шляхом зростання реалізаційних цін за рахунок підвищення його якісних параметрів і експорту на світовий ринок.
Посівна площа під зерновими культурами в Житомирській області коливалася від 337,7 до 455,7 тис. га (табл. 2.2). В 2005 р. в структурі посівних площ питома вага господарств населення становила 18,8 %, а в сільськогосподарських підприємствах - 81,2 %.
Таблиця 2.2
Динаміка посівних площ, валових зборів і урожайності зернових культур
Житомирської області
РікГосподарства усіх
категорійСільськогосподарські підприємстваГосподарства населенняПосівна площа, тис. гаВаловий збір,
тис. тУрожай-
ність, ц/гаПосівна площа, тис. гаВаловий збір,
тис. тУрожай-ність, ц/гаПосівна площа, тис. гаВаловий збір,
тис. тУрожай-ність, ц/га2000413,5721,417,4326,8584,117,986,7137,315,82001455,7832,318,3393,2623,715,962,5208,633,42002435,7889,920,4322,5632,219,6113,225