РОЗДІЛ 2
ОБҐРУНТУВАННЯ АЛГОРИТМУ СТВОРЕННЯ АГРОПРОМИСЛОВОГО ФОРМУВАННЯ
2.1. Організаційно-економічна характеристика суб'єктів агропромислової інтеграції
Процеси агропромислової інтеграції в сучасних умовах потребують нових підходів до вирішення соціально-економічних проблем, що обумовлено об'єктивними причинами функціонування агропромислових формувань в ринковій економіці. Основними з них є приватна власність в агробізнесі, відсутність регулювання взаємозв'язків між сферами агропромислового комплексу, диспаритет цін на сільськогосподарську продукцію та продукцію промислового походження для потреб сільського господарства. Внаслідок цього виникає ряд нових і досить важливих проблем в організаційних та економічних взаємовідносинах між підприємствами різних галузей агропромислового комплексу. Зокрема тенденція зростання диверсифікації в аграрних підприємствах (створення міні-переробки, власних торговельних точок тощо) сформувалася внаслідок невзаємовигідного розподілу прибутку між виробниками сільськогосподарської продукції та переробними, торговельними і обслуговуючими підприємствами.
Водночас економічні та організаційні взаємовідносини при агропромисловій інтеграції не можуть бути відірваними від реальної дійсності. Вони мають враховувати інтереси не лише суб'єктів інтеграції, але й держави, регіону.
Власне в такій площині ця проблема є нині характерною практично для всіх регіонів. Зокрема йдеться про надмірне посилення егоїстичного економічного інтересу з боку монопольних переробних галузей і звуження їх можливостей (саме з цієї причини) щодо забезпечення сировиною і раціонального використання власних потужностей через проблеми постачання сировини.
Причиною, що обумовлює потребу створення агропромислового об'єднання, наприклад у Володарському районі Київської області, є необхідність підвищення конкурентоспроможності підприємств-учасників та забезпечення економічного зростання в цілому. В сучасних умовах Володарський район отримує дотації з державного бюджету, оскільки податків, які сплачують підприємства району, не вистачає для забезпечення потреб соціальної сфери регіону - освіти, медицини тощо. Так як в районі немає потужних промислових підприємств, він вважається сільськогосподарським, а отже зростання ефективності аграрного виробництва слід розглядати як основу підвищення результатів діяльності переробних та обслуговуючих підприємств (цукровий завод, молокозавод, хлібозавод), що в свою чергу сприятиме нарощуванню потужностей виробництва та платежів в бюджет, а разом з цим, і підвищенню добробуту населення регіону.
Така економічна ситуація в районі потребує детального розгляду цих специфічних умов з точки зору зайнятості населення та розвитку виробництва в усіх галузях, що зосереджені на означеній території [95].
У Володарському районі проживає 21652 особи, з них у районному центрі смт. Володарка - 6929 осіб (32 %) і відповідно в сільській місцевості - 14724 осіб (68 %).
У торгівлі району найбільш розгалужену мережу магазинів має ГМЦ "Милосердя" та МП "Ярославна". Асортимент продукції, які пропонують заклади торгівлі, в основному складається із найбільш вживаних продовольчих і промислових продуктів. В складі ГМЦ "Милосердя" функціонує 7 магазинів у Володарці і в селах району та ресторан "Мрія". Колектив працівників складається з 20 осіб. В смт. Володарка функціонує 2 рази на тиждень роздрібний ринок, де отоварюється переважна більшість мешканців району.
В Володарському районі функціонує три переробних підприємства: АТ "Сир", ВАТ " Гор-Пустоварівський цукрозавод" та споживче товариство "Володарський хліб".
Найбільш відчутно в 2004 році покращило свою роботу АТ "Сир". Підприємство виробило продукції на 8,7 млн. грн., що на 41,2 % більше, ніж в 2003 році. Тут суттєво вдосконалили виробництво. Придбавши обладнання для пакетування твердих сирів, вдосконалили процес їх виготовлення, відмовившись від парафінування, асортимент продукції було розширено, лише сирів жирних тут випускається шість видів. Всього сирів жирних у 2004 році було виготовлено у 2,1 разів більше, ніж в 2003 році, масла тваринного на 71,2 % більше вироблено ніж в 2003 році. У 2004 році освоєно виробництво масла тваринного з рослинними домішками "Янтарне".
Товарність молока в сільськогосподарських підприємствах складає 79 %, в тому числі реалізація переробним підприємствам - 98 % від усього реалізованого молока. Всього ж у 2004 році сільськогосподарськими підприємствами району продано 9,6 тисяч тонн молока та особистими господарствами 2,1 тис. тонн з товарністю 27 %. З перероблених в АТ "Сир" Володарського району 14,8 тисячі тонн молока лише 7 тисяч тонн (47 %) надійшло від виробників Володарського району. Більше 3 тисяч тонн молока приватні сільськогосподарські підприємства району вивезли за його межі. А ще півтори тисячі тонн молока від населення теж вивезено з району. Районний бюджет втратив майже 50 тисяч гривень [67].
Із-за відсутності власних коштів уже понад вісім сезонів ВАТ "Гор-Пустоварівський цукрозавод" працює виключно на давальницькій сировині за схемою 35 % виробнику, 65 % постачальнику. Виробництво цукру з кожним роком підвищується за рахунок оптимізації технологічних процесів і збільшення території сировинної зони.
Оскільки, як уже зазначалося, район є сільськогосподарським, варто зупинитися на детальній характеристиці цієї сфери економіки району. Слід відразу зазначити, що в районі досі триває реорганізація сільськогосподарських підприємств. Вони зливаються чи подрібнюються, збільшуються чи зменшуються в зв'язку з нестабільною господарською діяльністю. Сучасна структура землекористувачів виглядає таким чином (таб.2.1):
Таблиця 2.1
Структура землекористування у Володарському районі Київської області в 2004 р.
Аграрні підприємстваКількістьПлоща ріллі у користуванні% до загальної площіТовариства10884418,1Приватні162235145,8Фермерські господарства2510902,2Державні, підсобні 29531,9Інші недержавні 6492510,1Господа
- Київ+380960830922