РОЗДІЛ 2
Програма, методика та умови проведення досліджень
Програма та методика проведення досліджень
Лабораторні та польові досліди з вивчення впливу різних способів підготовки
фабричного насіння цукрових буряків проводили в Інституті цукрових буряків
(ІЦБ), на насіннєвому заводі ЗАТ «Ворскла» (м. Тростянець Сумської області) та
на Білоцерківській дослідно – селекційній станції ІЦБ в 2005-2007 роках.
Виробничу перевірку з ефективності використання високоякісного інкрустованого,
дражованого і капсульованого насіння проводили в СВК «Росія» Рокитнянського
району Київської області в 2006 р.
Програмою досліджень з підвищення якості фабричного насіння гібридів, створених
на основі цитоплазматичної чоловічої стерильності (ЦЧС) в процесі передпосівної
підготовки та продуктивності цукрових буряків залежно від способів підготовки
насіння було передбачено такі досліди:
1. Вивчити вплив шліфування на інтенсивність проростання, схожість та
фізико-механічні властивості фабричного насіння цукрових буряків
Схема досліду 1:
Фракція насіння діаметром 3,75 – 5,0 мм
Варіант
Видалено маси оплодня (по плану), %
навантаження на машину
частота змінного струму, Гц
Насіння не шліфоване - контроль
Легке
35
6 – 7
Легке
40
9 – 10
Легке
45
11 – 12
Легке
50
13 – 14
Середнє
35
14,1 – 15
Середнє
40
15,1 – 16
Середнє
45
16,1 – 17
Середнє
50
17,1-18
Фракція насіння діаметром більше 5,5 мм
Варіант
Видалено маси оплодня (по плану), %
навантаження на машину
частота змінного струму, Гц
Насіння нешліфоване - контроль
Дуже легке
50
11,0 – 12,5
Легке
50
12,6 – 14,1
Середнє
50
15,5 – 17,0
Примітка: положення заслінки, яка регулює час находження насіння в барабані
шліфувальної машини: - заслінка піднята; - заслінка опущена; заслінка опущена з
додатковим грузиком.
Ступінь шліфування регулювали зміною частоти струму від 40 до 45 і 50 Гц при
опущеній і піднятій заслінці шліфувальної машини та зміни щільності її
закриття. Положенням заслінки змінювали час находження насіння в
шліфувальній машини, а частотою струму – швидкість обертання робочої рухомої
частини машини.
З метою підвищення точності досліду відбір зразків нешліфованого і шліфованого
насіння проводили з врахуванням часу проходження насіння від повітряно –
решітної машини (до шліфування) до виходу з шліфувальної машини (після
шліфування). Перед кожним режимом шліфування відбирали насіння до шліфування -
контроль. Вивчення режимів шліфування насіння проводили на насінні
технологічних фракцій 3,75 - 4,50 мм та більше 5,5 мм з використанням
шліфувальної машини «Нордмарк».
2. Вивчення ефективності підвищення однонасінності гібридного насіння цукрових
буряків шляхом сортування його за аеродинамічними властивостями
Схема досліду 2: Фракція насіння діаметром 4,5 - 5,5 мм
1. Контроль - без сортування за аеродинамічними властивостями;
Режим сортування за аеродинамічними властивостями за шкалою
аспіраційної колонки: 2. 11; 3. 10; 4. 9; 5. 8; 6. 7,5
Фракція насіння діаметром 3,5 - 4,5 мм 7. Контроль - без сортування за
аеродинамічними властивостями;
Режим сортування за аеродинамічними властивостями за шкалою аспіраційної
колонки: 8. 22; 9. 20; 10. 19; 11. 18; 12. 17.
Регулювали режими сортування насіння зміною швидкості повітря в
аеродинамічній колонці. Оскільки швидкість повітря в аеродинамічній колонці
визначити було неможливим, то режими сортування фіксували на шкалі
аспіраційної колонки. Швидкість повітря збільшувалася від позначок шкали з
більшими значеннями до менших.
За кожного режиму сортування відбирали зразки насіння готової продукції та
відходів. Вивчення режимів сортування проводили на насінні посівних фракцій 3,5
- 4,5 мм та 4,5 - 5,5 мм. Повторність - 4-х разова.
3. Вивчення продуктивності цукрових буряків та якості насіння залежно від
способів його підготовки
Схема досліду:
Насіння нешліфоване протруєне – контроль.
Насіння шліфоване протруєне.
Насіння інкрустоване.
Насіння дражоване.
Насіння капсульоване.
4. Виробнича перевірка ефективності використання високоякісного насіння
Схема досліду:
Насіння інкрустоване.
Насіння капсульоване.
Насіння дражоване.
Для вивчення продуктивності цукрових буряків за різних способів підготовки
насіння використовували насіння фракції 3,5 - 4,5 мм одного і того ж гібриду з
однієї тієї ж партії.
Обліки та спостереження:
В лабораторних умовах визначали:
1. Вирівняність посівних фракцій насіння [188] .
2. Інтенсивність проростання насіння. Обліки пророслого насіння розпочинали
проводити через 48 годин і в подальшому з інтервалом у 24 години [20].
Енергію проростання і схожість насіння [20].
Доброякісність насіння [20].
Одноростковість та однонасінність [105, 188].
Масу 1000 насінин [189].
Ступінь шліфування – шляхом зважування 1000 плодів до і після шліфування.
Втрати насіння при різних режимах його сортування за аеродинамічними
властивостями.
9. Коефіцієнт округлості шліфованого, нешліфованого, дражованого і
капсульованого насіння визначали шляхом калібрування зразка на решетах з
повздовжніми та круглими отворами і розрахунку відношення середнього
значення найменшого діаметра насіння до середнього значення найбільшого його
діаметра.
10. Ступінь накачування дражувальної оболонки дражованого і капсульованого
насіння способом зважування насіння з дражувальною оболонкою та без неї.
11. Відбір середніх проб насіння для визначення його посівних якостей проводили
згідно з чинним стандартом [190].
В польових умовах визначали:
1. Фактичну норму висіву насіння [191].
2. Динаміку появи сходів ( на 7-й, 8-й день і т.д. до одержання повних
сходів) [191].
Польову схожість насіння (після одержання по
- Київ+380960830922