Ви є тут

Збалансованість як метод управління прибутковістю підприємств (на матеріалах хлібопекарної промисловості).

Автор: 
Федорова Оксана Вікторівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
3408U000523
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СТАН ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХЛІБОПЕКАРНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ З ПОЗИЦІЇ
ЕКОНОМІЧНОЇ ЗБАЛАНСОВАНОСТІ
2.1. Баланс виробництва і споживання хліба та хлібобулочних виробів в Україні
Обсяги, структура та якість харчування населення – кінцева мета і головний
оціночний критерій роботи Національного агропромислового комплексу України. За
цим критерієм Україна перебуває в групі країн з рівнем розвитку нижче
середнього: не голодує, але істотно відстає від європейських стандартів.
Найважливіша частина споживчих витрат – витрати на харчування. Якщо в
розвинутих країнах частка продовольчих витрат у сімейному бюджети складає 15-20
%, то в Україні – понад 60 % [105; 129; 145]. Це характерна ознака бідної
країни: харчування є достатнім, але на нього витрачається більша частина
доходів. Виходячи з цього, хліб, за ціновою ознакою і споживчими властивостями,
є замінником багатьох продуктів харчування, одним з основних продуктів
споживання в раціоні населення України, продуктом соціального значення. Про це
свідчать дані таблиць 2.1 і 2.2.
Таблиця 2.1
Споживання продуктів харчування (на одну особу за рік, кг)
Продукти харчування
Раціональна норма споживання [105]
Роки [43, с. 221]
2005
[45, с. 437]
2000
2001
2002
2003
2004
7
1. М’ясо і м’ясопродукти (в перерахунку на м’ясо)
83,0
33,0
31,0
33,0
35,0
39,0
39,0
2. Молоко і молочні продукти (в перерахунку на молоко)
380,0
199,0
205,0
225,0
226,0
226,0
226,0
3. Яйця (шт.)
290,0
166,0
180,0
209,0
214,0
220,0
238,0
4. Риба і рибопродукти
20,0
8,4
11,0
11,9
12,0
12,3
14,4
5. Фрукти
90,0
29,0
26,0
29,0
33,0
34,0
37,0
Продовж. табл. 2.1
8
6. Овочі
161
102
105
108
114
115
120
7. Цукор
38,0
37,0
40,0
36,0
36,0
38,0
38,0
8. Олія
13,0
9,4
10,0
10,7
11,3
13,0
13,5
9. Картопля
124,0
135,0
140,0
133,0
138,0
141,0
136,0
10. Хліб і хлібопродукти (хліб, макаронні вироби в перерахунку на борошно,
борошно, крупи, бобові)
101,0
125,0
130,0
131,0
125,0
126,0
124,0
Джерело: узагальнено автором
З таблиці 2.1 видно, що споживання хлібопродуктів має тенденцію до зниження у
період з 2003-2005 роки, порівняно з 2001-2002 роками, а у 2003-2004 –
залишається на одному рівні. Поряд з цим спостерігається поступове зростання
споживання м’яса та м’ясопродуктів, молочних продуктів, яєць, картоплі.
Таблиця 2.2
Індекси цін на окремі продовольчі товари (грудень до грудня попереднього
року, %) [41]; [43, с. 51]; [45, с. 75]
Продовольчі товари
Роки
2000
2001
2002
2003
2004
2005
1. М’ясо та птиця
169,3
129,7
83,1
111,1
148,6
115,8
2. Ковбасні вироби і копченості
138,3
119
97
103,7
127,9
116,5
3. Риба
129,5
119,5
102,9
108
108,7
120,3
4. Олія соняшникова
94,7
142,6
95
102
116,6
95,3
5. Молоко і молочні продукти
118,9
107
102,5
114,4
121,6
119,4
6. Цукор – пісок
157,4
114,2
97,9
104,4
101,3
121,7
7. Яйця
121,9
98,4
93,5
117,2
121,2
89
8. Борошно пшеничне
147,8
85.2
92,1
175,1
85,7
96,8
9. Хліб і хлібобулочні вироби
158,3
93,3
95,8
136
98
100,4
10. Крупи та бобові
100,7
85,6
118,6
115,5
106,1
107,5
11. Макаронні вироби
136,1
96
95,9
133,7
95,5
99,3
Джерело: узагальнено автором
Поряд із зростанням цін на м’ясо, ковбасу, рибу, олію, молочні продукти,
простежується коливання цін на хлібопродукти.
Враховуючи величину реальних доходів населення, його низьку платоспроможність
(це видно з таблиці 2.3), споживчі властивості хліба і хлібобулочних виробів і
попит населення на цей продукт, його продовольча доступність, з одного боку -
запорука соціальної стабільності суспільства, з іншого – виникає ряд проблем у
виробників хлібопродуктів, оскільки державне регулювання цін на дану продукцію,
утримання їх на мінімальному рівні унеможливлює встановлення ринкових цін,
відповідних до того рівня витрат, які несуть підприємства хлібопекарної
промисловості.
Таблиця 2.3
Динаміка середньомісячної заробітної плати в Україні
Показники
Роки
2000
2001
2002
2003
2004
2005
7
Середньомісячна заробітна плата, грн. [43, с. 23]
230
311
376
462
590
806,16
Заробітна плата у промисловості, грн. [43, с. 210]
302
406
485
591
743
966,57
Харчова промисловість, грн. [43, с. 212]
281
364
423
496
597
779,74
АТ «Київхліб»
465,0
542,0
639,0
728,6
941,4
1000
Базовий індекс, % до попереднього року
Індекс споживчих цін [43, с. 22]
125,8
106,1
99,4
108,2
112,3
110,3
Індекс цін виробників промислової продукції [43, с. 22]
120,8
100,9
105,7
111,1
124,1
109,5
Середньої заробітної плати
129,6
135,22
120,90
122,87
127,71
136,6
Промисловість у цілому
100
134,44
119,46
121,86
125,72
130,1
Харчова промисловість
100
129,54
116,21
117,26
120,36
130,6
АТ «Київ хліб»
100
118,86
117,9
114,02
129,20
106,2
Джерело: розраховано автором
Отже бачимо, що зростання середньої заробітної плати по Україні не призводить
до зростання споживання хлібопродуктів, а навпаки, простежується тенденція до
зменшення споживання хліба і хлібобулочних виробів (встановлений обернений
середній кореляційний зв’язок між споживанням хлібопродуктів і рівнем середньої
заробітної плати по Україні: r=-0,43), що прогнозується нами і надалі.
Підприємствами хлібопекарської промисловості України за період 2000-2005 роки
вироблено близько 2,3-2,4 млн. тонн хліба, хлібобулочних виробів і
хлібопродуктів на рік (таблиця 2.4) [42, с. 149].
Таблиця 2.4
Виробництво хліба, хлібобулочних виробів і хлібопродуктів у натуральному
вираженні
Регіон
2000
2001
2002
2003
2004
2005
Виробництво хлібопродуктів в Україні, тис. тонн [42, с. 72];