Ви є тут

Корпоративне управління у молокопереробних підприємствах

Автор: 
Халімон Тетяна Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U002659
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ
В МОЛОЧНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ РЕГІОНУ
2.1. Динаміка основних господарсько-економічних показників підприємств

Аналіз ефективності корпоративного управління здійснювався нами на прикладі підприємств молокопереробної галузі та з огляду на особливості стану ринку молочної продукції Вінницької області. На даний час на території області промислову переробку молочної сировини здійснюють 27 підприємств, ефективність функціонування яких, як засвідчили результати аналізу, є досить різною.
Молочна промисловість України представлена значним за обсягом продукції ринку, який орієнтований передусім на внутрішнє споживання: так, в останні роки експорт молока і молочних продуктів складав лише 1,2%, а імпорт - менше 0,2% [108]. Даний ринок, після кризи 1990-1998 рр., характеризувався з 2002 р. певним зростанням виробництва молочної сировини до рівня близько 144,5 млн. т та відповідних товарних обсягів; темпи щорічного зростання у цей період оцінювалися [109] у 15-20%. Водночас дані за останні роки та точка зору ряду експертів [110] свідчать про стабілізацію обсягів виробництва молока в силу цілого ряду причин економічного, організаційного та іншого плану. З 2001р. спостерігається також зростання основних асортиментних груп молочної продукції [109]: так, по Вінницькій області мало місце збільшення виробництва тваринного масла за період 2000-2005 рр. з 9,9 до 31,6 тис. т, продукції з незбираного молока (у перерахунку на молоко) з 15,5 до 36,3 тис. т, сирів (жирних) - з 33,6 до 86,5 тис. т [108].
За обсягом виробництва молока на частку Вінницької області припадає близько 6% загального обсягу виробництва молока в країні (829,5 тис. т. у 2007 р.) [108]. Впродовж 2004-2007 рр. молокопереробними підприємствами області було досягнуто приросту у виробництві молочних продуктів в межах 17-22%, у т.ч. за 2007 р. - 21,6%.
В цілому тенденції по Вінницькій області, що характеризують динаміку виробництва молока та його переробки, відбивають загальні тенденції по країні, інших пострадянських країнах, світового ринку [111-117]. За період 2004-2007 рр., за авторськими даними, ринок молока і молочної продукції Вінницької області зростав щорічно на 11-17% у фізичному виразі. Водночас для регіонального, українського та світового ринків все більшого значення набуває, як вважається рядом авторів [118-121], тенденція випереджаючого зростання грошових еквівалентів виробництва молочної продукції у порівнянні із фізичними. Так, за даними експертів [109], український ринок за цей час зростав у фізичному виразі на 8-10% (до 1,35-1,4 млн. т), тоді як у грошовому - на 10-15% (до 930-970 млн. $). За даними автора (на прикладі ТОВ "Жмеринський маслосирзавод", ВАТ "Літинський молочний завод", ВАТ "Шаргородський маслозавод"), обсяги переробки молочної сировини впродовж вищезазначеного періоду зростали щорічно у фізичному виразі на 10-18%, тоді як у грошовому виразі - на 22-35%. Таким чином, можна зробити висновки про усталене зростання в останні роки доданої вартості, безпосередньо створюваної на молокопереробних підприємствах, що опосередковано є свідченням зростання інвестиційної привабливості даного виду бізнесу. При цьому, однак, слід зауважити, що мова йде про ефективно функціонуючі підприємства, і даний ефект, зокрема, збільшення обсягів переробки молока, досягався за рахунок купівлі сировини у зонах реалізації інших молокопереробних підприємств, які в силу певних причин обсяги виробництва зменшували.
Про ефективність молокопереробного комплексу можуть слугувати дані щодо використання виробничих потужностей молокопереробних підприємств. Так, за нашими даними, на початок 90-х рр. було досягнуто завантаженості виробничих потужностей до 78-93%. Внаслідок посилення кризових тенденцій на постприватизаційному етапі розвитку підприємств галузі (на кінець 90-х рр.) завантаженість їх виробничих потужностей коливалася в межах 25-45% (за даними [122-123] - на 20-44%). В останні роки спостерігається збільшення різниці щодо даного показника між різними підприємствами, що обумовлено різною ефективністю їх функціонування. Так, на найбільш ефективно працюючих підприємствах цей показник складає близько 75%, тоді як на низько ефективних - 11-24%.
Як показали результати аналізу, основними тенденціями, які відбивають специфіку існуючих проблем щодо розвитку молокопереробних підприємств, у т.ч. підприємств Вінницької області, в останні роки стали:
- посилення конкуренції на ринку молочної продукції та товарної продукції за цінами, якістю і т.д. як в Україні загалом, так і на регіональних ринках, що, маючи позитивні наслідки, характеризується посиленням тенденцій банкрутства окремих груп виробників, згортанням виробництва, посиленням у ряді випадків монополістичних тенденцій і т.д.;
- різка диференціація підприємств за обсягами виробництва, якістю виробленої продукції, інноваційно-інвестиційною активністю, а також ефективністю функціонування в цілому;
- посилення процесів банкрутств переважно малопотужних підприємств, а також процесів корпоратизації (зміни корпоративного власника) найбільш та найменш ефективних підприємств галузі);
- відновлення/зростання виробництва регіональних підприємств відносно невеликої потужності. Частку малих підприємств на даному ринку на сьогодні оцінюють [109] у 40%. При цьому спостерігалася тенденція різкого - на 60-90% - зростання виробництва на підприємствах із середньою потужністю, що обумовлено внутрішніми трансформаціями: підвищенням ефективності управління, розробленням та впровадженням інвестиційних планів, модернізацією виробництва;
- висока матеріаломісткість виробництва та усталене зростання даного показника в останні роки за умов істотного впливу сезонних коливань; в силу цього галузь продовжує потребувати особливого фінансового забезпечення;
- в цілому низьке техніко-технологічне оснащення молокозаводів та, звідси, нагальна потреба пожвавлення інвестиційного процесу до галузі;
- концентрація виробн