Ви є тут

Інтенсифікація виробництва в сільськогосподарських підприємствах

Автор: 
Особа Наталія Петрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U004584
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОЦІНКА РІВНЯ ІНТЕНСИВНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ
СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Структурно-динамічні тенденції розвитку сільськогосподарського виробництва
Забезпечення населення продуктами харчування безпосередньо залежить від рівня
розвитку сільськогосподарського виробництва. Ефективність останнього зумовлена
комплексом чинників, серед яких надзвичайно важливим є рівень інтенсивності
виробництва. З набуттям Україною незалежності (що рівнозначно розпаду СРСР) в
країні загострилася економічна криза, у тому числі і в розвитку сільського
господарства, яка найперше проявиласяу зменшенні обсягів виробництва продукції
рослинництва і тваринництва. Але починаючи з 2003 р. спостерігається деяке
збільшення обсягів виробництва валової продукції сільського господарства в усіх
категоріях господарств Львівської області особливо в сільськогосподарських
підприємствах (табл. 2.1).
Зокрема, темпи зміни виробництва валової продукції сільського господарства (у
порівнянних цінах 2005 р.) в усіх категоріях господарств у 2006 р. порівняно з
2000 р. складали 107,8% проти 94,4% у 2001 р. і 102,9% у 2003 р., у
сільськогосподарських підприємствах ? відповідно 150,8%, 94,9% і 87,1%, а в
особистих селянських господарствах ? 103,4%, 94,4% і 104,4% (рис. 2.1). Темпи
зміни виробництва валової продукції рослинництва (у порівнянних цінах 2005 р.)
в усіх категоріях господарств у 2006 р. порівняно з 2000 р. складали 110,1%
проти 84,1% у 2001 р. і 102,5% у 2003 р., у сільсько­господарських
підприємствах ? відповідно 110,2%, 85,4% і 81,5%, а в особистих селянських
господарствах ? 110,1%, 83,9% і 105,3% (рис. 2.2).
Таблиця 2.1
Валова продукція сільського господарства Львівської області
(у порівнянних цінах 2005 р.), млн.грн.*
Показник
2000 р.
2001 р.
2003 р.
2004 р.
2005 р.
2006 р.
2006 р. до 2000 р.,
%, ±П
Усі категорії господарств
Валова продукція?всього
3957,7
3737,7
4070,5
4126,4
4057,7
4264,7
107,8
у т.ч.:
рослинництва
1905,9
1602,9
1953,7
2068,9
1924,0
2098,8
110,1
тваринництва
2051,8
2134,8
2116,8
2057,5
2133,7
2165,9
105,6
Сільськогосподарські підприємства
Валова продукція?всього
365,3
346,5
318,1
370,4
422,1
550,9
150,8
у т.ч.:
рослинництва
224,1
191,3
182,7
223,6
214,7
246,9
110,2
тваринництва
141,2
155,2
135,4
146,8
207,4
304,0
в 2,2 раза
Особисті селянські господарства
Валова продукція?всього
3592,4
3391,2
3752,4
3756,0
3635,6
3713,8
103,4
у т.ч.:
рослинництва
1681,8
1411,6
1771,0
1845,3
1709,3
1851,9
110,1
тваринництва
1910,6
1979,6
1981,4
1910,7
1926,3
1861,9
97,5
Питома вага валової продукції сільського господарства сільськогосподарських
підприємств, %
Валова продукція-всього
9,2
9,3
7,8
9,0
10,4
12,9
3,7
у т.ч.:
рослинництва
11,8
11,9
9,3
10,8
11,2
11,8
0,0
тваринництва
6,9
7,3
6,4
7,1
9,7
14,0
7,1
Питома вага валової продукції сільського господарства особистих селянських
господарств, %
Валова продукція?всього
90,8
90,7
92,2
91,0
89,6
87,1
-3,7
у т.ч.:
рослинництва
88,2
88,1
90,6
89,2
88,8
88,2
0,0
тваринництва
93,1
92,7
93,6
92,9
90,3
86,0
-7,1
* Джерело: [103, с.19].
Рис. 2.1. Темпи зміни загального виробництва валової продукції сільського
господарства (у порівнянних цінах 2005 р.) у різних категоріях господарств
Львівської області (порівняно з 2000 р.), %.*
* Джерело: розраховано на основі [103, с.19].
Темпи зміни виробництва валової продукції тваринництва (у порівнянних цінах
2005 р.) в усіх категоріях господарств у 2006 р. порівняно з 2000 р. складали
105,6% проти 104,0% у 2001 р. і 103,2% у 2003 р., у сільськогосподарських
підприємствах ? відповідно 215,3%, 109,9% і 95,9%, а в особистих селянських
господарствах ? 7,5%, 103,6% і 103,7% (рис. 2.3).
Наведені дані свідчать про нарощування обсягів виробництва продукції сільського
господарства, в тому числі рослинництва і тваринництва у сільськогосподарських
підприємствах і про деякі тенденції зменшення її виробництва в особистих
селянських господарствах.
Рис. 2.2. Темпи зміни виробництва валової продукції рослинництва
(у порівнянних цінах 2005 р.) у різних категоріях господарств Львівської
області (порівняно з 2000 р.), %. *
* Джерело: розраховано на основі [103, с.19].
І все-таки слід зазначити, що реформування аграрного сектора економіки,
формування нових виробничих сільськогосподарських структур різних
організаційно-правових форм господарювання призвели до концентрації виробництва
сільськогосподарської продукції в особистих селянських господарствах, які
значно збільшили свої розміри й були утворені в результаті реформування
колективних сільськогосподарських підприємств внаслідок виходу з них селян зі
своїми земельними і майновими паями (частками) і приєднання їх до особистих
підсобних господарств. Тому в пореформений період основними виробниками
сільськогосподарської продукції в області стали особисті селянські
господарства, які у 2006 р. виробили 87,1% валової продукції сільського
господарства (у порівнянних цінах 2005 р.), у тому числі 88,2% продукції
рослинництва і 86,0% продукції тваринництва проти 92,2%, 90,6% і 93,6% у 2003
р. (див. табл. 2.2). Це ще раз свідчить про нарощування обсягів виробництва
сільськогосподарської продукції в останні роки у сільськогосподарських
підприємствах.
Рис. 2.3. Темпи зміни виробництва валової продукції тваринництва
(у порівнянних цінах 2005 р.) у різних категоріях господарств Львівської
області (порівняно з 2000 р.), %. *
* Джерело: розраховано на основі [103, с.19].
Аналіз виробництва валової продукції сільськ