Вы здесь

Забезпечення продовольчої безпеки України в умовах реформування та регулювання аграрного сектора економіки

Автор: 
Бабенко Анатолій Андрійович
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2006
Артикул:
0406U000852
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

Розділ 2. Механізм формування стратегії забезпечення продовольчої безпеки
країни
2.1. Визначення системи показників продовольчої безпеки
Перехідний період формування основ соціально-орієнтованої ринкової економіки
передбачає створення умов для підвищення якості життя більшості громадян
країни. Його найважливішою складовою є споживання всіма категоріями населення
якісних продуктів харчування відповідно до науково обґрунтованих норм.
Сукупність цих питань поєднує широкий спектр наукових і практичних аспектів
вироблення соціально-економічної стратегії щодо забезпечення продовольчої
безпеки. Аналіз стану економіки на сучасному етапі розвитку засвідчив, що вона
перебуває у вкрай критичному стані.
Ця проблема стала предметом аналізу багатьох вітчизняних учених-економістів.
Проте останніми роками намітилася тенденція до необґрунтованого зниження
інтересу до окреслених питань. Найменш розробленими виявилися визначення
економічного інструментарію – оцінки продовольчої безпеки, шляхів подолання
кризи агропромислового виробництва як основи продовольчої безпеки та заходів із
формування соціальних пріоритетів розвитку агропромислового комплексу.
Для аналізу і оцінки продовольчої безпеки (або рівня продовольчої небезпеки)
країни, її регіонів, окремих соціальних груп і домогосподарств необхідно мати
чітку систему показників. Така система, на наш погляд, має включати наведені
нижче групи показників.
Рівень продовольчої незалежності країни, регіонів, спеціальних груп населення і
домогосподарств (сімей) за десятьма основними продуктами харчування, а також
щодо соціально-економічного стану країни – «продовольчої корзини» з цих десяти
продуктів.
У зарубіжний і вітчизняний науці як основні продукти, які визначають рівень
споживання продовольства населенням країни, виділяють: м’ясо і м’ясопродукти,
рибу і рибопродукти, молоко і молокопродукти, яйця, масло і маргарин, цукор,
хлібопродукти, картоплю, овочі і баштанні, плоди та ягоди.
Показник продовольчої доступності в країні, регіонах, соціальних групах і
домогосподарствах: кількість калорій, яку можна придбати на один відсоток
сімейного бюджету.
Коефіцієнт фізичної доступності продовольства в країні загалом, у регіонах і
окремих територіях.
Коефіцієнт економічної доступності продовольства в країні загалом, у регіонах і
окремих територіях.
Відповідність харчового раціону до науково обґрунтованих норм щодо енергетичної
цінності і фактичного змісту білка в денному раціоні в країні загалом, у
регіонах, окремих групах і в домогосподарствах.
Питома вага населення, яке належить до категорій бідного в усіх зазначених
групах.
Рівень споживання 10 основних продуктів харчування порівняно з нормами
споживання за фізіологічним мінімумом і порівняно з науково обґрунтованими
нормами споживання.
Головними показниками щодо найдостовірнішої оцінки продовольчої безпеки в
країні загалом, у регіонах, окремих соціальних групах, домогосподарствах є
перший, п’ятий і сьомий. Зміст цих показників дозволяє використовувати їх
центральними органами управління, місцевими органами влади і територіальними
общинами для оперативного аналізу і вживання заходів щодо забезпечення
продовольчої безпеки на різних рівнях.
Водночас необхідно мати інтегральний показник продовольчої безпеки, в якості
якого може виступати показник калорійності средньодобового раціону за його
оптимальною структурою і фізіологічному мінімумі споживання та
науково-обґрунтованій нормі споживання з урахуванням галузевих і
природно-кліматичних чинників в країні загалом, її окремих регіонах, соціальних
груп, домогосподарств, рівня урбанізації і стану навколишнього середовища.
Система показників продовольчої безпеки може включати безліч показників
першого, другого, третього і т. д. – до показника n-го рівня. Принципова схема
такої системи продовольчої безпеки може мати такий вигляд (рис. 3). Проте
детальнішу систему індексів продовольчої безпеки відбито на малюнку 4.
показники першого рівня

Загальні показники продовольчої безпеки

Показники п/б щодо рівня пропозиції на ринку продовольства

Показники п/б щодо рівня попиту на ринку продовольства

показники другого рівня
ціни на ресурси
«технологія»
податки і дотації
ціни на інші товари
очікування
кількість продавців
смаки споживачів
доходи споживачів
ціни на інші товари
кількість покупців
очікування

показники третього рівня
пропозиція ринку ресурсів
попит ринку ресурсів
інші показники
показники n-го рівня
показник № 1
показник № 2

Рис. 3. Система показників продовольчої безпеки [55]

Рис. 4. Система індексів продовольчої безпеки
Характер такого згрупування відображає причинно-наслідкові взаємозв’язки між
показниками. Наприклад, згідно з традиціями аналізу чинника можна виділити
шість груп показників, які зумовлюють зміни в значенні показників продовольчої
безпеки щодо рівня пропозиції: ціни на ресурси, технологія, податки і дотації,
ціни на інші