Вы здесь

Економічний механізм кредитування виробничої діяльності агроформувань

Автор: 
Мироненко Віктор Петрович
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2007
Артикул:
0407U005148
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
економічна ефективність
сільськогосподарського виробництва та платоспроможність агроформувань
чернігівської області
2.1. Загальна характеристика та основні тенденції розвитку аграрного сектору
регіону
Розташування Чернігівської області в межах поліської та лісостепової зон
обумовлює різноманіття природного середовища і сировинних ресурсів, видів і
напрямів виробничої діяльності. Область має індустріально-аграрну структуру
господарства. Вагомий сільськогосподарський потенціал робить її однією з
найбільш аграрно розвинутих у державі.
Сільськогосподарські угіддя займають 2,1 млн. га., у тому числі рілля – 1,4
млн. га. Дві третини території припадає на поліську зону і одна третина – на
лісостепову.
Ґрунтово-кліматичні умови Чернігівської області досить сприятливі для
вирощування більшості сільськогосподарських культур, а також для ведення
тваринництва. Чернігівщина характеризується як регіон інтенсивного землеробства
з високою питомою вагою технічних культур. Спеціалізація сільського
господарства чітко виражена по зонах території – у поліській частині більший
розвиток, поряд із зерновими, отримали виробництво картоплі та вирощування
льону, у лісостеповій – зернове господарство і вирощування цукрових буряків.
Вагому частину займає тваринництво. У галузі сільськогосподарського виробництва
регіон є одним із найбільших постачальників картоплі, цукру, зерна, продуктів
тваринництва, а також меду, плодів, льону та відомих споживачеві ніжинських
огірків. Сільське господарство області майже повністю, за винятком олії та
рибопродуктів, забезпечує продовольчі потреби населення, має значні експортні
можливості [171].
Динаміку питомої ваги Чернігівської області в загальнодержавному виробництві
сільськогосподарської продукції наведено у табл. 2.1 [112-114].
Таблиця 2.1
Питома вага виробництва сільськогосподарської продукції
Чернігівської області в Україні, %*

Показник
Роки

1990
1995
2000
2002
2003
2004
Територія
5,3
5,3
5,3
5,3
5,3
5,3
Сільське господарство (усі категорії господарств)

Продукція сільського

господарства
4,5
4,6
4,1
3,8
4,4
4,3
рослинництво
4,5
4,5
4,2
3,8
4,8
4,6
тваринництво
4,5
4,8
4,0
3,9
3,8
3,7
Збір основних сільськогосподарських культур

Зернові
3,4
3,7
3,4
3,2
5,2
4,5
Цукрові буряки
2,9
2,5
2,6
3,1
3,6
3,5
Картопля
9,5
8,4
7,4
6,9
8,3
7,6
Овочі
2,6
3,5
3,0
2,9
2,7
2,5
Поголів’я худоби

Велика рогата худоба
5,8
5,9
5,5
5,0
5,0
5,1
у тому числі корови
5,4
5,4
5,2
5,0
5,1
5,2
Свині
3,9
4,0
3,6
3,3
3,4
3,5
Виробництво основних продуктів тваринництва

М’ясо (у забійній вазі)
4,3
4,7
3,9
3,7
3,7
3,5
Молоко
5,1
5,0
4,7
4,6
4,5
4,5
Яйця
3,0
3,3
3,9
3,3
3,2
3,0
*Джерело: http://www.regadm.cn.ua.
У 2004 р. кількість сільськогосподарських підприємств у досліджуваній області
становила 1191 од. За організаційно-господарськими формами юридичних осіб –
виробників сільськогосподарської продукції вони розподілились наступним чином
(табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Організаційно-господарські форми виробників сільськогосподарської продукції у
Чернігівській області, 2004 р.*
Тип сільгосппідприємств
Кількість, одиниць
% до загальної кількості
 Усього
1191
100
у тому числі
Господарські товариства
418
35,1
Приватні підприємства
157
13,2
Виробничі кооперативи
62
5,2
Фермерські господарства
459
38,5
Державні підприємства
0,8
Підприємства інших форм господарювання
86
7,2
*Джерело: [171].
За останні шістнадцять років в області відбулися зміни форм власності на землю,
розв'язана проблема забезпечення громадян земельними ділянками, створено
передумови для розвитку ринку землі (рис.2.1) [171].
Рис. 2.1. Динаміка кількості сільськогосподарських підприємств
у Чернігівській області за організаційно-правовими
формами господарювання*
* Інформація наведена: за 2002 р. – станом на 1 січня; за 2003-2004 рр. –
станом на 1 липня.
Розподіл функціонуючих підприємств за організаційно-правовими формами
господарювання по районам області відображено в табл. 2.3.
Таблиця 2.3
Кількість діючих сільськогосподарських підприємств
за організаційно-правовими формами господарювання в районах Чернігівської
області станом на 1 липня 2004 р.
Територіально-адміністративна одиниця
Усього
Гос-подар-ські това-риства
При- ватні під-при-ємства
Вироб-ничі коопе-ративи
Фер-мерські госпо-дар-ства*
Держа-вні підпри-ємства
Підпри-ємства інших форм госпо-дарюва-ння
Чернігівська область
1191
418
157
62
459
86
райони
Бахмацький
86
26
10
45
Бобровицький
63
19
32
Борзнянський
82
41
28
Варвинський
22
15
Городнянський
33
17
Ічнянський
85
22
16
40
Козелецький
50
10
15
10
10
Коропський
40
16
10
10
Корюківський
44
13
18
Куликівський
28
13
Менський
93
16
10
61
Ніжинський
69
19
28
Н.-Сіверський
44
33
Носівський
44
22
18
Прилуцький
83
22
49
Ріпкинський
38
16
12
Семенівський
46
18
12
Сосницький
42
17
12
Срібнянський
21
Талалаївський
24