Вы здесь

Розвиток підприємств молокопродуктового підкомплексу

Автор: 
Вольвак Світлана Олександрівна
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2008
Артикул:
0408U000669
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
Сучасний СТАН РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ
молокопродуктового підкомплексу
2.1. Економічна оцінка розвитку сировинної зони та молокопереробних підприємств
Актуальність проблеми розвитку молокопродуктового підкомплексу зумовлена
відсутністю регіональних науково-прикладних розробок, перспективність яких за
наявності достатньої місткості споживчого ринку не викликає сумніву. У зв`язку
з цим було проведено економічне дослідження стану і тенденцій розвитку
виробництва молочної продукції в Луганській області.
Для визначення сучасного стану розвитку молокопродуктового підкомплексу
доцільно проаналізувати динаміку обсягів виробництва, визначити тенденції в
структурних змінах, виявити вплив основних економічних показників на
ефективність виробництва та переробки молока.
Дослідження здійснювалися за статистичними матеріалами Луганської області за
1990-2006 роки за всіма категоріями господарств у порівнянні з сусідніми
областями [174-183].
В Україні кризова ситуація в економіці зумовила спад виробництва молока. В 2006
році було вироблено 284,0 кг молока на душу населення. По Луганській області
виробництво молока знизилося з 309,2 кг у 1990 р. до 122,0 кг у 2000 р. В 2006
році виробництво молока на душу населення становило 155,0 кг, тоді як
мінімальна фізіологічна норма – 353,3 кг. Виробництво молока на душу населення
в 2006 р. в сусідніх областях становило, кг: Дніпропетровська – 138,1; Донецька
– 103,5,6; Харківська – 188,4 (додаток Б). За період 1990-2000 рр. виробництво
молока всіх видів по Луганській області зменшилось в 2,5 рази і становило в
2000 р. 318,3 тис.т, в 2006 р. – 371,4 тис.т (збільшилося за 2000-2006 рр. на
16,7% ) (рис. 2.1).
У 2006 р. виробництво молока у господарствах населення становило 81,7%, У
сільськогосподарських підприємствах – 18,3% від загального виробництва всіма
категоріями господарств. Можна сказати, що за ці роки практично зруйнована
система виробництва молока сільськогосподарських підприємств. Незважаючи на те,
що практично всі вони стали приватними (замість колгоспів і радгоспів зўявилися
товариства з обмеженою відповідальністю, приватні підприємства), їх можна
назвати новими лише умовно. В більшості реформованих господарств виробництво
продовжує вестися за раніше прийнятою схемою внутрішньогосподарських відносин,
тобто без урахування ринкових умов та інтересів власників. Це стало однією з
причин значного скорочення молочного стада і зниження середньорічних надоїв
молока.
Реформування аграрного сектора поки що не дало бажаних результатів.
Катастрофічне становище спостерігається у тваринництві. Виробництво продукції
зменшилося порівняно з 1990 р. по всіх галузях тваринництва (додаток В).
Зменшення виробництва продукції молочного скотарства у 2006 р. відбулось за
рахунок зниження поголів’я корів (додаток Г). Спостерігається тенденція
щорічного зменшення дійного стада (табл. 2.1).
За останні 18 років поголів’я корів скоротилося у 4 рази з переміщенням
поголів’я у господарства населення. Якщо на початок 1990 р. в особистих
господарствах населення утримувалося лише 11,1% поголів’я корів, то на початок
2007 р. – 71,5%.
Таблиця 2.1
Чисельність поголів’я корів у господарствах Луганської області
(на 1 січня, тис. гол.)
Роки
Усі категорії господарств
Сільськогосподарські підприємства
Господарства населення
всього
в т. ч. фермерські
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
308,3
297,8
293,6
281,3
276,6
246,6
234,6
209,7
177,8
163,6
144,6
127,7
128,5
122,8
118,7
105,1
86,6
76,1
274,0
262,2
254,7
236,6
224,2
187,6
167,3
141,3
107,8
92,8
70,9
50,5
44,2
38,7
33,6
30,0
24,9
21,7
0,3
0,3
0,5
0,4
0,5
0,5
0,4
0,3
2,6
2,3
2,0
1,7
1,9
1,5
1,1
34,3
35,6
38,9
44,7
52,1
58,9
67,3
67,9
69,5
70,4
73,6
77,0
83,5
84,1
85,1
75,1
61,7
54,4
Примітка. За даними Головного управління статистики у Луганській області.
Групування сільськогосподарських підприємств у Луганській області за наявністю
корів показало (додаток Д), що до 50 голів мали 37,8% підприємств, 50- 200
голів – 37,8%, 200-400 голів – 16,9%, 400-500 – 2,7%, 500-999 – 4,1% і більше
1000 голів – 0,7%.
У таблиці 2.2 представлена динаміка виробництва молока корів за всіма
категоріями господарств. У середньому по Луганській області за 2004-2006 роки
особистими селянськими господарствами було вироблено 81,3% молока,
сільськогосподарськими підприємствами – 18,7%, у т. ч. фермерськими – 0,9%
(4,8% у обсязі виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами).
Скорочення виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах відбувалося
тому, що особистий і суспільний сектори функціонували у різних економічних та
соціальних умовах. Населення виробляє продукцію тваринництва в основному з
метою самовиживання незалежно від ефективності виробництва.
Таблиця 2.2
Виробництво молока господарствами Луганської області, тис. т
Категорії госпо-
дарств
В середньому за рік
Роки
2006 р. до 1990 р., %
1971
-1975
1976-1980
1981-1985
1990
1995
2000
2002
2003
2004
2005
2006
Всі категорії
господарств
Сільсько-господарські,
з них фермерські
Особисті селянські
730,7
620,8
109,9
746,3
649,2
97,1
774,2
691,7
82,5
884,2
783,6
100,6
497,9
309,9
1,1
188,0
308,6
100,4
3,8
208,2
357,2
93,1
3,8
264,1
366,4
76,1
2,9
290,3
381,0
72,4
3,6
308,4
390,7
71,8
3,7
318,9
357,9
68,0
2,9
289,9
40,5
-8,7 р.
2,9 р.
Примітка. За даними Головного управління статистики у Луганській області.
Сел