РОЗДІЛ 2
ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ МОЛОКОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Виробничі ресурси сільськогосподарських підприємств та їх використання
Створення всебічно розвинутого високоефективного сільського господарства вимагає відповідного рівня розвитку матеріально-технічної бази та використання наявних ресурсів як обов'язкового елемента виробничого процесу.
Основною проблемою розвитку економіки є обмеженість основних виробничих ресурсів, до яких належать земельні, трудові та основні засоби. Раціональне поєднання цих видів ресурсів і створює передумови для рентабельного ведення господарства та розвитку аграрного сектору в цілому.
В останні роки ефективність використання ресурсів знижується. Скорочуються площі земельних угідь, спостерігається відтік кадрів із сільського господарства в інші галузі економіки, вартість основних фондів зменшується. Суттєвою проблемою є показник зношення основних засобів, що використовуються у сільському господарстві, який за різними даними досягає 50-80%.
Унаслідок дії цих негативних явищ знизилися показники економічної ефективності, заінтересованість з боку інвесторів до сільського господарства та молочного скотарства зокрема. Така ситуація дуже негативно впливає на вирішення питання продовольчої безпеки країни в цілому. Для розв'язання цієї проблеми доцільно проаналізувати основні чинники, що зумовили таку ситуацію і виявити шляхи виходу з неї.
У 2006 р. в Україні площа сільськогосподарських угідь порівняно з 2000 р. зменшилася порівнянно на 1619,6 тис. га, або на 4,2%, а площа ріллі - на 607,8 тис. га, або на 1,9% (додаток А). Загальна ситуація по Україні характерна і для Київської області (табл.2.1). Так, у 2006 р. площа сільськогосподарських угідь зменшилася порівнянно з 2000 р. на 22,4 тис. га, або на 1,4%, а площа ріллі - відповідно на 3,4 тис. га або на 0,3%. Питома вага сільськогосподарських угідь Київської області у 2000-2006 рр. була стабільною і становила 4,1-4,2%. Останнім часом в Україні зріс рівень розораності земельних площ, який підвищився з 80,7% у 1990 р. до 83,7% у 2006 р., або на 3%. Темпи зростання цього показника в Київській області дещо нижчі. Так, у 2006 р. рівень розораності знаходився на рівні 84,5%, що на 0,5% більше порівнянно з 1990 р. Така ситуація пояснюється високим коефіцієнтом залучення й використання земельних ресурсів у сільськогосподарському виробництві регіону. Отже, навіть незважаючи на зменшення площ та ріллі у Київській області, їхня частка у загальнодержавній структурі залишається незмінною.
Таблиця 2.1
Площа сільськогосподарських угідь у користуванні всіх категорій господарств*
Регіон2000 р.2003 р.2006 р.Усього, газ них ріллі, гаУсього, газ них ріллі, гаУсього, газ них ріллі, гаУсього, тис.га38421,431409,537638,231160,836801,530801,7у т.ч.
Київська область1560,71303,81557,61311,51538,31300,4Питома вага Київської області, %4,14,24,14,24,24,2Рівень
розораності, % 81,882,883,7у т.ч.
Київська область83,584,284,5 * За даними "Сільське господарство України 2006. Статистичний щорічник". - К.: Державний комітет статистики України, 2007. - С.214-215.
Це свідчить, що ситуація в Київській області є типовою для держави, а стабільність питомої ваги регіону пояснюється загальним зменшенням сільськогосподарських угідь у користуванні, зокрема ріллі.
Для більш детального аналізу рівня використання земельних ресурсів розглянемо структуру посівних площ (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Посівні площі сільськогосподарських культур, 2006 р.*
ПоказникиУся посівна площаЗернові та зернобобовіТехнічніКормовіКартопля та овоче-баштанніУкраїна2592814515610532772031Київська область1141652166196127Питома вага Київської області, %4,44,52,76,06,3Місце Київської області в загально-державній структурі11111324 * За даними "Сільське господарство України 2006. Статистичний щорічник". - К.: Державний комітет статистики України, 2007. - С.216.
За даними таблиці 2.2 у 2006 р. структура посівних площ України була такою: зернові та зернобобові культури - 14515 тис. га, або 57,1% усієї посівної площі, технічні культури - 6105 тис. га, або 23,5%, кормові культури - 2031 тис. га, або 7,8% та картопля й овочебаштанні культури - 3277 тис. га, або 12,6%. Київська область є одним з лідируючих регіонів по земельних площах під кормовими культурами (додаток Б). Так, земельна площа під зазначеними культурами в досліджуваній області становить 196 тис. га і вона є четвертою після Житомирської, Вінницької та Чернігівської як за абсолютним значенням та одинадцятою за питомою вагою в загальній структурі посівних площ (рис. 2.1), яка дорівнює 17%, що більше, ніж у середньому по Україні, на 4,4%. Великий обсяг площ під посівами кормових культур у Київській області (6% від загальнодержавного рівня) вказує, що в даному регіоні розвитку тваринницьких галузей, і молочного скотарства зокрема приділяють значну увагу. Це пояснюється відповідними природно-кліматичними та економічними факторами. Київська область знаходиться в зоні Лісостепу із сприятливими умовами для вирощування різноманітних сільськогосподарських культур. З іншого боку, наявність платоспроможного попиту населення в області та м.Києві стимулює розвиток виробництва продукції сільського господарства, і тваринництва зокрема. В результаті виникає необхідність забезпечення тваринництва власними кормами для організації годівлі.
Дуже важливою складовою виробничих ресурсів і однією з найбільш динамічних складових є трудові ресурси. Кількість зайнятого населення по області у 2006 р. зменшилася на 8,9 тис. осіб, або на 1,3% від загальної кількості у 2000 р. (табл. 2.3) У сільськогосподарських підприємствах також відмічається тенденція зменшення кількості працюючих - з 144,1 тис.осіб у 2000 р. до 81,5 тис.осіб у 2006 р., або на 62,6 тис. осіб чи на 43,4%.
Таблиця 2.3
Кількість