Вы здесь

Управління плануванням діяльності підприємств харчової промисловості

Автор: 
Тарасюк Галина Миколаївна
Тип работы: 
Дис. докт. наук
Год: 
2009
Артикул:
0509U000613
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

зміст, функції, принципи, основні підходи та класифікаційні ознаки системи планування. Обґрунтовано структурні складові системи планування діяльності підприємства (об'єкти, суб'єкти, користувачі, система планів, джерела вхідної та вихідної інформації), що дає змогу підвищити якість планування, забезпечити інтеграцію усіх (економічних, господарських, технологічних, соціальних, екологічних та інших) процесів на підприємстві, направлених на досягнення цілей з врахуванням основних положень та визначених концептуальних підходів для досягнення ефекту синергізму;
- система нормативного забезпечення планування діяльності підприємств шляхом визначення основних груп норм і нормативів, що регламентують діяльність підприємств, їх основних функцій та вимог до них, місця процесу удосконалення і розробки системи норм і нормативів в життєвому циклі продукції, напрямів адаптації нормативної бази та системи стандартизації до міжнародних вимог; обґрунтування можливості застосування автоматизованої системи впровадження норм та нормативів на підприємстві;
- положення нормативно-правового забезпечення планування діяльності підприємств харчової промисловості в контексті завдань соціально-економічної політики держави та міжнародних вимог, а саме створення відповідної законодавчої бази та ефективної системи контролю за харчовою продукцією через об'єднання всіх функцій забезпечення безпеки продуктів харчування в одному відомстві (Агентстві продовольчої безпеки Міністерства аграрної політики України), яке б відповідало за продовольчу безпеку країни і мало чітко окреслене коло повноважень та відповідальності; введення у профільних вузах викладання дисциплін з продовольчого права;
- понятійний апарат теорії планування із врахуванням авторського підходу до визначень: "планування діяльності підприємства", "управління плануванням діяльності підприємства", "потенціал планування підприємства", "планування потенціалу підприємства", "планування потенціалу підприємства харчової промисловості", "показник потенціалу підприємства", "збалансована система планових показників підприємства", що дало можливість розкрити сутність планування потенціалу та встановити причинно-наслідкові зв'язки між складовими потенціалу підприємства і плануванням його розвитку;
- адаптовано методологічні підходи до формування та використання збалансованої системи показників в рамках концепції планування потенціалу підприємств харчової промисловості шляхом забезпечення цільової орієнтації планування по складових економічного потенціалу, що дозволить не тільки підвищити ефективність планування в цілому, а й забезпечити відображення сукупності процесів, які плануються в господарській діяльності, через визначення причинно-наслідкових зв'язків та ролі кожного із них у системі управління;
- модель Р. Андертона для здійснення регулювання й контролю процесу стратегічного планування, збалансування змін внутрішніх факторів підприємства у відповідності до зовнішнього середовища, забезпечення процесу постійного коригування стратегічного плану через регульовані параметри, що дасть можливість реалізувати визначені автором напрями стратегічного розвитку підприємств харчової промисловості та ринків харчової продукції на період до року;
удосконалено:
- теоретико - методичні засади системного підходу: до визначення користувачів планової інформації та забезпечення їх потреб у інформаційному циклі планування та задоволення їх інтересів; механізму формування системи інформаційного потоку для потреб планування, визначення основних складових інформаційної системи (підсистем) планування, систематизації інформації за рівнями управління, визначення якісних характеристик інформації, що забезпечують її корисність. Визначено гіпотетичну залежність ступеня невизначеності плану від обсягу та якості вхідної інформації;
- концептуальні засади організації планової роботи на підприємстві, визначення потенціалу планування, основних етапів планування, залежності ієрархічності системи планування від параметрів підприємства та масштабів його діяльності; визначено особливості організації планування в інтегрованих структурах, що дозволить більш повно використовувати потенціал планування підприємства, визначати проблеми, які виникають як в процесі планування, так і при реалізації планів підприємства, покращувати координацію дій в організації;
- мотиваційний механізм забезпечення якості планування на підприємстві, в частині визначення основних стимулів, встановлення залежності розміру винагороди від якості планів та рівня їх виконання, що буде сприяти: підвищенню зацікавленості учасників планової діяльності та виконавців у розробці якісних планів та їх виконанні, пошуку можливостей щодо резервів покращення результатів планування; підвищенню точності, достовірності планування та розвитку можливостей цілеспрямованого управління плановою діяльністю на всіх ієрархічних рівнях. Запропоновано основні етапи розробки системи мотивації виконання планів та доведення до зацікавлених осіб;
- методологічні засади та організаційні положення здійснення контролю планової діяльності підприємства з врахуванням особливостей діяльності підприємств харчової промисловості, що в системі управління плануванням діяльності підприємства дасть можливість не тільки контролювати процеси підготовки, розробки та виконання планів, а й слідкувати за дотриманням норм у рецептурі харчових продуктів, уникати "необлікованої продукції" та підвищувати якість харчових продуктів, забезпечуючи здорове харчування нації. Обґрунтована необхідність розробки та застосування Стандартів планування і контролю за виконанням планів, використання комп'ютерних технологій, а саме автоматизованої системи побудови контрольних карт, що дозволить підвищити якість планування і контролю за виконанням планів, відображати результати контролю на електронних носіях, до яких мав би доступ весь персонал, який приймає участь у реалізації планів, що стане додатковим мотиваційним чинником для працівників;
- методика інтегральної оцінки якості планів та ефективності системи планування діяльності підприємств харчової промисловості, що дозволяє завчасно оцінити напрям стратегічного розвитку, його ефективність, відповідність потенціалу та результатів виконання поточних планових показників стратегічним цілям із врахуванням визначених галузевих особливостей планування діяльності підприємств харчової промисловості, що зменшить ризики та непередбачуваність при здійсненні господарської діяльності, дозволить підвищити точність та якість планів.
Практичне значення одержаних результатів. Результати наукових досліджень доведені до рівня методичних розробок та практичних рекомендацій і спрямовані на підвищення ефективності управління плануванням діяльності підприємств харчової промисловості. Наукові розробки автора були використані: при розробці нормативно-правових актів щодо ефективного функціонування підприємств харчової промисловості України та програм розвитку галузей (додаток А. ); при підготовці та реалізації Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на рік та Комплексної програми регіонального розвитку Житомирської області на - роки (додаток А. ); в управлінні діяльністю підприємств харчової промисловості (довідка ВАТ "Житомирський маслозавод" додаток А. ); довідка ВАТ "Житомирмолоко" (додаток А. ) та ДП "Новоград-Волинський сиркомбінат" (додаток А. ); довідка ДП "Житомирський лікеро-горілчаний завод" (додаток А. ); довідка ЗАТ "Житомирські ласощі" (додаток А. ); акт впровадження ЗАТ "Фріззант" (додаток А. )).
Одержані результати наукових досліджень використовуються у навчальному процесі Національного університету харчових технологій (додаток А. ) та Житомирського державного технологічного університету (додаток А. ) при викладанні дисциплін: "Планування і контроль на підприємстві", "Управління потенціалом", "Управління проектами", "Бізнес-планування", "Планування комерційної діяльності". Окремі положення дисертації містяться в опублікованих навчальних посібниках: "Планування діяльності підприємства" (рекомендований Міністерством освіти і науки України для вищих навчальних закладів, лист №/.- від р.), "Управління проектами" (рекомендований Міністерством освіти і науки України для вищих навчальних закладів, лист №/.- від р.), "Планування комерційної діяльності" (рекомендований Міністерством освіти і науки України для вищих навчальних закладів, лист №/1.- від р.), "Бізнес-план: розробка, обґрунтування та аналіз" (рекомендований Міністерством освіти і науки України для вищих навчальних закладів, лист №/.- від р.).
Особистий внесок здобувача. Наукові положення, результати, висновки, пропозиції, які відображені в дисертації та виносяться на захист, отримані автором особисто і опубліковані в наукових працях. З наукових праць, які опубліковані у співавторстві, використані лише ті положення та ідеї, які належать особисто автору. Особистий внесок автора у ці розробки зазначено у списку наукових праць. Положення кандидатської дисертації у дослідженні не використовувались.
Апробація результатів дисертації. Основні результати наукового дослідження доповідались, обговорювалися і були схвалені на Міжнародних науково-практичних конференціях: "Україна наукова " (м. Дніпропетровськ, - червня р.), "Динаміка наукових досліджень " (м. Дніпропетровськ - Київ - Кривий Ріг, - жовтня р.), "Наука і освіта " (м. Дніпропетровськ, - лютого р.), "Динаміка наукових досліджень " (м. Дніпропетровськ, - червня р.), "Дні науки " (м. Дніпропетровськ, - квітня р.), "Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти" (м. Запоріжжя, квітня р.), "Конкурентоспроможність в умовах глобалізації: реалії, проблеми та перспективи" (м. Житомир, - квітня р.), "Проблеми та перспективи розвитку підприємництва" (м. Харків, - грудня р.), "Cоціально - економічний розвиток України в умовах глобалізації світової економіки" (м. Луцьк, р.), "Проблеми економіки підприємств в умовах сталого розвитку" (м. Київ, - квітня р.), "Конкурентоспроможність в умовах глобалізації: реалії, проблеми та перспективи" (м. Житомир, - квітня р.), "Управління інноваційним процесом в Україні: проблеми, перспективи, ризики" (м. Львів, - травня р.), "Стратегія забезпечення сталого розвитку України" (м. Київ, травня р.), "Макроекономічне регулювання інвестиційних процесів та впровадження стратегії інновативно - інноваційного розвитку в Україні" (м. Київ, - жовтня р.), "Проблеми економіки підприємств у сучасних умовах" (м. Київ, - березня р.).; на Всеукраїнських науково-практичних конференціях: "Підприємництво в умовах пожвавлення економіки України" (м. Житомир, - листопада р.), "Україна наукова " (м. Дніпропетровськ, р.), "Соціально-економічні проблеми реформування українського суспільства" (м. Житомир, квітня р.), "Економіка і дизайн: проблеми і перспективи" (м. Первомайськ, - квітня р.), "Соціально - економічні проблеми реформування українського суспільства" (м. Житомир, - листопада р.), "Комплексна статистична оцінка управлінської та господарської діяльності" (м. Хмельницький, травня р.), "Стратегія розвитку і реалізації потенціалу АПК" (м. Житомир, вересня року); на Міжнародному науково-практичного семінарі "Україна - Чехія - ЄС: сучасний стан та перспективи" (м. Прага, - липня р.).
Публікації. Основні результати дослідження висвітлені у наукових працях, в тому числі: у одноосібних монографіях (загальний обсяг , друк. арк.), колективній монографії (автору належить , друк. арк.), одноосібних статтях у фахових журналах, наукових збірниках і вісниках (, друк. арк.), тезах науково-практичних конференцій (, друк. арк.), навчальних посібниках з грифом МОН України (особисто автору належить , друк. арк.).
Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, шести
розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Основний обсяг роботи становить сторінок (, друк. арк.), з яких: рисунки, таблиць (з них займають усю площу сторінки), формула, додатки на сторінках. Список