Ви є тут

Розроблення технології високовуглеводного порошку біологічно активної дії із стружки топінамбура

Автор: 
Горбатюк Людмила Олегівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
3404U000059
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОБ’ЄКТИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ
2.1. Об’єкти дослідження
В процесі розроблення технології порошку із стружки топінамбура об’єктами
лабораторних і виробничих досліджень були:
* свіжі бульби топінамбура осіннього строку збирання з наступним хімічним
складом (усереднені дані), в % до маси СР: СР 20,65 %; вуглеводів 71,10 %, в
тому числі ВМФ 57,90 %, НМФ 13,20 %; білкових речовин 6,50 %; харчових волокон
13,24 %, в тому числі пектину 3,59 %; мінеральних речовин 7,12 %,
неідентифікованих речовин 2,04 %.
* стружка із свіжих бульб топінамбура;
* висушена стружка топінамбура;
* порошок із висушеної стружки.
2.2. Методика дослідження кінетичних закономірностей конвек-тивного сушіння
стружки топінамбура
2.2.1. Устрій і принцип роботи експериментальної конвективної сушильної
установки.
Лабораторні дослідження складових технологічного регламенту одержання порошку
із стружки топінамбура проводили на експериментальній сушильній установці
кафедри процесів і апаратів НУХТ, схема якої наведена на рис. 2.1.
За допомогою вентилятора 1 атмосферне повітря проходить крізь елек­тричний
калорифер 2, в якому встановлені нагрівальні елементи 3. Далі нагріте повітря
подається до сушильної камери 4, де контактує з шаром подрібненого матеріалу 5,
розміщеного на сітчастому піддоні 6, нагріває та зневоднює його. Завантаження
та розвантаження матеріалу здійснюється крізь люк 7.
Відпрацьоване повітря виводиться за межі сушильної камери в атмосферу по
повітреводу 8. Для організації необхідного контуру руху повітря в установці
передбачені шибери 9.
Маса висушуваного зразка, яка постійно змінюється, фіксується терезами 10,
з‘єднаними з сітчастим піддоном 6.
Необхідні витрати повітря забезпечуються подаванням відповідної напруги
постійного струму через блок регулювання 11 на електродвигун приводу
вентилятора. Контроль швидкості повітряного потоку здійснюється електронним
анемометром.
Повітря в сушильній камері підігрівається в калорифері 2 шляхом регулю­вання
електричного струму на нагрівальних елементах 3, які пов‘язані з темпе­ратурним
реле 12 та електричним контактним термометром 13, розміщеним безпосередньо на
вході до сушильної камери.
Відносна вологість і температура повітря на вході та на виході з сушильної
камери контролюються аспіраційним психрометром 14, а температура атмосфер­ного
повітря або його суміші з відпрацьованим – термометром 15.
2.2.2. Методика проведення експерименту.
Для дослідження технологічних і кінетичних характеристик конвективного сушіння
стружки топінамбура використовували свіжі бульби сорту “Інтерес” з початковим
вологовмістом 375…409 %.
Призначені для наступного сушіння бульби топінамбура ретельно мили, вручну
очищували від шкірки і різали на стружку 25ј45 мм завдовжки і, в залежності від
вимог досліду, з поперечним перерізом 3ґ3, 6ґ6 або 9х9 мм.
Сушіння стружки здійснювали за нормальним (безваріантним) процесом (без
рециркуляції, або без додаткового підводу тепла, або без чергування циклів
сушіння з циклами відлежування).
Сушильний агент (СА) – атмосферне повітря, підігрівався в електрокало­рифері до
запланованої температури і надходив до сушильної камери з прямо­кутним
перерізом 300ґ300 мм, перетинав знизу догори шар стружки топінамбура, що був
вільно насипаний на сітчастому коробі – піддоні. Висота шару стружки в
залежності від умов досліду становила 3, 30, 60 або 90 мм. Мінімальний зазор
між стінками камери та коробом забезпечував вільне переміщення його у
вертикальному напрямку, а жорстке з‘єднання коробу через важіль з технічними
терезами забезпечувало змогу реєструвати поточну зміну маси зразка під час
сушіння.
Відповідно до запланованих показників певного досліду сушильну уста­новку
виводили на усталений режим, після чого через люк у сушильній камері
розміщували короб з підготовленим вологим матеріалом. Заплановані швидкість та
температуру СА підтримували постійними до досягнення рівноважного воло­говмісту
матеріалу. Здійснювали це за допомогою блоку контролю та автома­тичного
керування частотою обертання робочого колеса вентилятору і чотирьох
нагрівальних елементів (ТЕНів) загальною номінальною потужністю 7,5 кВт.
Електроенергія, витрачена на нагрівання СА та привод вентилятору,
реєструва­лася однофазним лічильником.
Перед початком експерименту визначали вологовміст стружки топінам­бура шляхом
висушування до постійної маси та обчислювали його за формулою:
(2.1)
Протягом всього часу сушіння через кожні 5 хвилин визначали зміну маси зразка
до встановлення її постійного значення, після чого експеримент вважався
закінченим. За формулою (2.1.) розраховували вологовміст стружки топінамбура
через кожні 5 хвилин протягом всього часу сушіння.
Впродовж кожного експерименту здійснювали поточний контроль прийнятих чисельних
значень режимних параметрів – температури і швидкості руху СА, а їх
стабілізація здійснювалась вручну, зміною у бік збільшення або зменшення
вхідної напруги на відповідному електроприладі.
2.3. Методи визначення хімічного складу та фізико-хімічних властивостей
сировини і сухих продуктів
* Масову частку сухих речовин визначали стандартним арбітражним методом
висушуванням зразків до постійної маси за ГОСТ 28 561-90 [162].
* Загальний вміст вуглеводів та вміст їх високо- і низькомолекулярних фракцій –
за методом Хрустальової В.П., що ґрунтується на здатності вуглеводів утворювати
забарвлені комплекси з фосфорно-молібденовою кислотою при нагріванні в
присутності ортофосфорної кислоти [163]. Фракціонування вуг­леводного комплексу
здійснювали шляхом послідовної екстракції свіжого або висушеного матеріалу
споча