Ви є тут

Економічна ефективність виробництва картоплі в господарствах різних форм власності і господарювання.

Автор: 
Погорілий Анатолій Олександрович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U000208
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ II
АНАЛІЗ І ОЦІНКА РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА КАРТОПЛІ В ГОСПОДАРСТВАХ РІЗНИХ ФОРМ ВЛАСНОСТІ І ГОСПОДАРЮВАННЯ
2.1. Ефективність виробництва картоплі в сільськогосподарських підприємствах
Вирішення завдань соціально-економічного розвитку країни вимагає переходу до економіки вищої організації і ефективності із всебічно розвинутими продуктивними силами і виробничими відносинами. Кінцева результативність виробництва значною мірою залежить від його організації та ефективності, яка формується на всіх рівнях господарювання - будь-то особисті господарства населення, чи великі сільськогосподарські підприємства. Нерівномірність ефективності обумовлюється різними рівнями технічного оснащення, фондо- і енергоозброєності, концентрації і спеціалізації виробництва, кваліфікації працівників і т.п.
Підсумковим показником розвитку економіки є економічна і соціальна ефективність виробництва, тобто сукупна, кінцева результативність використання затрат живої і уречевленої праці. Для забезпечення підвищення продуктивності праці необхідно домагатися якомога кращого використання земель, виробничих фондів, трудових і фінансових ресурсів.
Економічна ефективність сільськогосподарського виробництва - це рівень результативності виробництва, здатність забезпечити досягнення високих показників продуктивності, економічності і якості продукції.
Економічна ефективність картоплярства означає одержання оптимальної кількості продукції з кожного гектара площі при мінімальних витратах живої і уречевленої праці. Підвищення рентабельності цієї галузі буде сприяти зростанню доходів господарств, одержання додаткових засобів для розширення виробництва, його інтенсифікації, збільшення оплати праці картоплярів.
Головною умовою високопродуктивного використання земельних ресурсів є встановлення найбільш оптимальних параметрів поєднання сільськогосподарських культур, тобто досягнення раціональної структури посівних площ з урахуванням природнокліматичних умов, що дасть змогу максимально використовувати кожен гектар землі.
Як свідчать дані таблиці 2.1 найбільшу питому вагу в структурі посівних площ в сільськогосподарських підприємствах займають зернові культури. До того ж є тенденція до зростання їх питомої ваги - з 49,0% у 1990 р. до 51,7% у 2001 р.
Таблиця 2.1
Розмір і структура посівних площ у сільськогосподарських підприємствах України по роках*

Культура1990 р.1999 р.2000 р.2001 р.2001 р. до 1990 р.тис.
га%тис.
га%тис.
га%тис.
га%%± промі-ле1234567891011Вся посівна площа182,0100,0178,0100,0173,0100,0166,9100,091,7-8,3Зернові культури, всього89,149,081,545,886,750,186,351,796,9-3,1з них: пшениця озима і яра53,760,342,051,542,248,643,550,481,0-19ячмінь ярий і озимий12,814,420,925,621,524,819,923,0155,5+55,5кукурудза на зерно6,87,62,12,53,94,54,24,861,8-38,2 гречка2,22,54,45,45,05,85,15,9231,8+131,8 зернобобові3,33,62,63,24,24,94,34,9130,3+30,3Технічні культури, всього19,810,917,39,714,88,515,39,277,3-22,7з них: цукрові буряки17,287,011,868,68,356,28,756,650,6-49,4 соняшник0,73,62,916,63,322,13,522,7500+400Картопля1,91,10,60,30,50,30,50,326,3-73,7Продовження табл. 2.1 1234567891011Овочі3,51,91,00,61,10,61,00,628,6-71,4Кормові культури, всього67,737,277,743,770,040,463,938,394,9-5,6з них: кукурудза на силос24,736,527,034,825,035,823,436,694,7-5,3 однорічні трави16,724,619,725,417,925,615,424,192,2-7,8 багаторічні трави23,234,329,137,525,536,522,935,998,7-1,3кормові коренеплоди3,14,61,82,31,52,12,23,471,029,0 * Статистичні дані [139]
Тенденцію зростання питомої ваги зернових в першу чергу можна пояснити зростанням цін на зерно, збільшенням потреб тваринництва в концентратах. Значну питому вагу в посівних площах займають кормові культури, з яких 60% припадає на однорічні і багаторічні трави.
Рис.2.1. Зміна питомої ваги основних сільськогосподарських культур в сільськогосподарських підприємствах Київської області*
*За даними річних звітів сільськогосподарських підприємств Київської області
Привертають увагу темпи падіння питомої ваги картоплі в структурі посівних площ. Якщо в 1990 р. картопля займала 1,1% посівної площі, то через 10 років її питома вага становить лише 0,3%. На рис. 2.1. наведена динаміка зміни структури посівних площ основних сільськогосподарських культур в сільськогосподарських підприємствах Київської області.
Скорочення посівних площ, що відводяться під картоплю в сільськогосподарських підприємствах, в першу чергу пов'язане із значною трудомісткістю вирощування картоплі та збитковістю її виробництва протягом тривалого періоду часу. Але економічні показники виробництва картоплі отримані в господарствах в 2000 р. та особливо в 2001 р. переконливо свідчать, що за умови стабілізації стану в сільському господарстві, галузь може бути прибутковою (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Динаміка обсягів виробництва і рентабельності картоплі в сільськогосподарських підприємствах Київської області*
РікЗібрана площа, гаВаловий
збір, тис. цУрожайність,
ц/гаРівень
рентабельності, %19901940252,213014,3199676677,7101,4-34,8199764162,998,2-15,4199860457,995,9-4,8199956050,289,716,0200045549,4108,612,3200147148,4102,726,62001 до 1990, %24,319,279,0+12,3 пункти *Дані річних звітів досліджуваних сільськогосподарських підприємств
Початок і кінець 90-х рр. були для галузі, як і для всього сільського господарства, дуже складними. Посівні площі зайняті під картоплею за період з 1990 по 2001 р. скоротилися в 4,1 рази, урожайність картоплі не перевищувала 100 ц/га, валовий збір за цей період зменшився в 5,2 рази. Але процес відносної стабілізації в економіці країни (в тому числі і в сільському господарстві) позитивно вплинули на п