Ви є тут

Оцінка економічного розвитку сільськогосподарського виробництва

Автор: 
Телегунь Марія Іванівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U002518
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОЦІНКА СУЧАСНОГО СТАНУ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА
2.1. Загальний стан і тенденції розвитку сільськогосподарського виробництва

Сумська область є одним із крупних сільськогосподарських регіонів України. Початок відродження втрачених позицій у сфері агробізнесу, що намітився в останній час, викликає необхідність дослідження сільськогосподарського сектора економіки в спектрі кінцевих результатів виробничої і комерційної діяльності.
В загальному плані слід погодитися з академіком УААН Саблуком П.Т. в тому, що економіка сільського господарства переживає період, який характеризується сукупністю негативних процесів. Це зниження урожайності сільськогосподарських культур, продуктивності тварин та птиці, падіння товарності в громадському секторі, загострення ресурсної незбалансованості виробництва, руйнування генетичного потенціалу в рослинництві і тваринництві [105].
Як об'єкт дослідження, сільськогосподарські підприємства Сумської області представляють складну економічну систему, що володіє властивостями цілісності і складності, входження в економічну систему більш високого порядку, можливості розподілу системи на складові частини, комплексності зв'язків, динамічності та інерційності, саморегулювання і адаптації, стохастичності, детермінованості та емерджентності. Отже, для аналізу результативності аграрного сектору області в тривалій ретроспективі необхідно використовувати багатомірні методи, що дозволяють проводити дослідження з урахуванням різних чинників.
В сільськогосподарському секторі економіки Сумської області за даними статистики на кінець 2002 р. діяло 406 сільськогосподарських товариств, 13 сільськогосподарських кооперативів, 10 державних підприємств та 96 приватних підприємств. Дана сукупність є неоднорідною за своїм складом, що пов'язано з різним ступенем адаптації аграрних формувань до ринкових умов господарювання.
Всебічна і об'єктивна оцінка діяльності сільськогосподарських підприємств можлива лише при вивченні і виявленні залежності процесу виробництва від природних і економічних умов (чинників). До перших відносяться ґрунти, клімат, рельєф, рослинний покрив; до других - місцезнаходження господарства по відношенню до пунктів реалізації (збуту) продукції і постачання, забезпеченість робочою силою, виробничими (основними і оборотними) фондами, розміри сільськогосподарського підприємства, його спеціалізація і інтенсивність виробництва.
Для сільського господарства Сумської області характерні такі виробничі напрямки, як вирощування зернових і цукрових буряків в районах, віднесених до зони Лісостепу, картоплі та льону в зоні Полісся. Тваринництво в своїй більшості представлене скотарством і свинарством.
Більш детально проаналізувати регіональний характер спеціалізації аграрних формувань в цілому можна, розрахувавши структуру товарної продукції. При цьому, з метою досягнення більшої глибини дослідження динамічних змін, вважаємо за доцільне поглибити ретроспективу дослідницької бази, взявши її в межах 1970 - 2002 рр. Результати розрахунків приведені в таблиці 2.1.
Як свідчать приведені в ній дані, галузева структура аграрного сектора Сумської області та його спеціалізація, що склалася відповідно до природнокліматичних умов даного регіону змінилася. В силу різних причин, співвідношення між галузями суттєво змінювалися, що наочно підтверджується при аналізі даних за тривалі проміжки часу. Якщо за період 1970-1990 рр. питома вага продукції рослинництва знизилася з 42,3 до 36,1%, то за останнє десятиліття відбулося суттєве зміщення акцентів: частка рослинницької продукції зросла до 54,9%, що на 12,6 пунктів більше, ніж в 1970 р. і на 18,8 пунктів більше ніж в 1990 р. В той же час зменшується питома вага продукції тваринництва. ЇЇ частка в загальній сумі товарної продукції знизилася в 2002 р. на 22,7 пунктів проти рівня 1970 р. і на 27 пунктів проти 1990 р.
Таблиця 2.1
Галузева структура товарної продукції сільськогосподарських
підприємств Сумської області (по основних галузях)
Види продукції197019902002Відхилення,%тис. крб.%тис. крб.%тис. грн.%2002
до 19702002
до 1990Продукція рослинництваЗерно4955312,116979016,722370737,425,320,7Цукрові буряки7388918,011307411,16463810,8-7,2-0,3Соняшник18570,553770,5136532,31,81,8Льон (всього)154723,8126351,2----Картопля94622,3331473,39080,1-2,2-3,2Овочі (всього)83842,067380,710890,2-1,8-0,5Разом по рослинництву17398542,336746336,132802454,912,618,8Продукція тваринництваВРХ (в живій масі)9632423,420738420,47513312,6-10,87,8Свині (в живій масі)4288410,4895588,7199993,3-7,1-5,4Вівці (в живій масі)13200,320510,21780,1-0,2-0,1Птиця (в живій масі)45461,119100,224410,4-0,70,2Молоко і молокопродукти6625016,125981125,56566211,0-5,1-14,5Вовна26700,665720,634--0,6-0,6Яйця51661,335060,3136762,31,02,0Разом по тваринництву22385454,459792358,718919431,7-22,7-27,0Продукція переробки і послуги133393,3535495,58010113,410,18,2Всього4111781001018935100597319100--
В розрізі головних галузей суттєві зміни відбулися в реалізації таких видів продукції, як зерно (питома вага за період 1990-2002рр. зросла в 2,2 рази), яловичина (питома вага за період 1990-2002рр. скоротилася в 1,6 рази) і свинина (питома вага за період 1990-2002рр. скоротилася в 2,6 рази).
В цілому, основними видами продукції, що виробляються сільськогосподарськими підприємствами Сумської області, залишаються зерно, цукрові буряки і молоко. Виробництво ж м'яса, яке раніше було однією з головних галузей, займає тепер другорядне місце.
Результати розвитку виробництва знаходять узагальнене відображення, насамперед у вартості валової продукції сільського господарства, яка являє собою сумарний обсяг продукції рослинництва і тваринництва, виробленої за рік. Крім того, валова продукція сільського господарства у співставних цінах є узагальнюючим по