Ви є тут

Формування та використання виробничо-технічного потенціалу в молочному скотарстві

Автор: 
Хурдей Вікторія Дмитрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U003098
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ СТАНУ ВИКОРИСТАННЯ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ РЕКОНСТРУКЦІЇ МОЛОЧНИХ ФЕРМ
2.1.Аналіз стану виробництва та рівня ефективності в молочному скотарстві регіону

В умовах загального спаду аграрного виробництва, тваринництво Полтавської області опинилося в найуразливішому стані. Причиною цього є скорочення державного фінансування та відміна дотацій, хронічні неплатежі за вироблену товаровиробниками сільськогосподарську продукцію, непомірне подорожчання кредитних ресурсів, а також диспаритет цін на сільськогосподарську продукцію та матеріально-технічні ресурси.
Незадовільний стан тваринництва насамперед позначився на значному зменшенні його продуктивності і обсягів виробництва продукції. Зменшення обсягів виробництва тваринницької продукції відбувалося через скорочення виробництва великими сільськогосподарськими підприємствами. Водночас значно знижується товарність виробництва. Це є наслідком, по-перше, дефіциту обігових коштів у товаровиробників, що вимушує їх збільшувати продаж продукції у рахунок оплати праці, розширювати бартерний обмін на матеріально-технічні ресурси, по-друге, низьких цін продажі та частих порушень термінів і порядку розрахунків за поставлену продукцію переробними підприємствами.
Дефіцит обігових коштів на закупівлю сировини вимушує переробні підприємства залучати сировину на давальницьких засадах через посередницькі структури, які закуповують молоко та м'ясо, як правило, за демпінговими цінами. Прибуток від результатів виробництва залишається у посередників. З огляду на це, повніше використання потенціальних можливостей тваринництва вимагає здійснення низки організаційних та технолого-технічних заходів щодо збільшення обсягів та підвищення якості сировинних ресурсів, активізації інтеграційних процесів, удосконалення технології виробництва, збільшення поголів'я тварин та їх продуктивності, поліпшення форм заготівлі сировинних ресурсів, на основі розвитку спеціалізованого скотарства з урахуванням можливостей кормової бази та екологічної ситуації [73, 74, 75].
Розвиток молочного скотарства Полтавської області насамперед пов'язаний з оптимізацією поголів'я корів, їх продуктивності на основі достатнього забезпечення кормами та поліпшення племінних властивостей тварин. Особливої уваги набуває удосконалення структури кормовиробництва, усунення білкового дефіциту, опрацювання та використання збалансованих раціонів і режимів годування корів з врахуванням сезонів року та стадій їх репродуктивного циклу.
Протягом 1991-2000 рр. на Україні відбулося різке скорочення поголів'я тварин та птиці всіх видів, знизилася їхня продуктивність та обсяги виробництва. В рівній мірі це відноситься і до Полтавської області. Через зниження поголів'я і продуктивності тварин швидкими темпами зменшувалося вирощування і виробництво тваринницької продукції. І хоча господарства населення нарощували виробництво, проте вони не компенсували недоотримання продукції у сільськогосподарських підприємствах. Тому в тваринництві, особливо в молочному скотарстві, пріоритетом стало призупинення зменшення поголів'я в усіх категоріях господарств та інтенсифікація ведення тваринницьких галузей з метою підвищення ефективності виробництва м'яса і молока (табл. 2.1).
Приведені дані таблиці 2.1 свідчать про різке скорочення поголів'я корів і валового виробництва продукції як на Україні, так і в Полтавській області більше ніж у 2 рази. Що стосується продуктивності корів, то вона за аналізований період навіть дещо збільшилась (по Україні на 2,5%, в Полтавській області на 0,2%). При цьому надій на корову значно вищий у господарствах населення [76, 77].

Таблиця 2.1
Показники рівня виробництва молока на Україні та в Полтавській області *)
Найменування1990 рік2002 рік2002 р. в % до 1990 р. (по графі всього)
Всьогоу тому числі
Всьогоу тому числіСільсько-госпо-дарські
підпри-ємстваГосподар-ства населе-нняСільсько-госпо-дарські
підпри-ємстваГосподар-ства населе-нняПоголів'я корів (тис. гол.)Україна8378,26191,62186,64715,61401,83313,856,3Полтавська область
410,2
331,2
79,0
216,1
104,5
111,6
52,6Виробництво молока (тис. т)Україна24508,618634,15874,514142,43468,110674,357,6Полтавська область
1316,1
1065,1
250,8
695,1
259,9
435,2
52,8Удій на корову (кг)Україна292530092686299924743321102,5Полтавська область
3208
3215
3174
3216
2487
3899
100,2 *) Розраховано з використанням даних інформаційно-аналітичного збірника за 2003 рік / АПК України: стан, тенденції та перспективи розвитку. Випуск 6 / За ред. П.Т. Саблука та ін. - К.: УАЕ УААН, 2003. - с. 261, 265.

Слід також відмітити, що середній річний надій молока від однієї корови за 2002 р. на Україні по всіх категоріях господарств на 290 кг більший, ніж у 2001 р. Загальна пропозиція молока і молочних продуктів в країні формується повністю за рахунок власного виробництва. Пропозиція іноземного виробництва незначна і складає всього 1%. Виробництво молока на душу населення у 2002 році становило 267 кг, а споживання 205 кг.
Оскільки об'єктом нашого дослідження є сільськогосподарські підприємства Шишацького району Полтавської області, в якому краще, ніж в інших районах впроваджується прогресивна технологія виробництва молока, в тому числі і на основі проведення реконструкції молочних ферм, коротко зупинимося на аналізі стану виробництва продукції та його економічній ефективності виробництва в цьому районі (табл. 2.2).
Наведені показники щодо динаміки чисельності поголів'я корів свідчать про те, що в Шишацькому районі має місце та ж тенденція, що й по
Таблиця 2.2
Чисельність поголів'я корів в сільськогосподарських підприємствах Шишацького району Полтавської області, гол.

Назва підприємстваРоки2002 р. у % до 1990 р. 199019981999200020012002 Полтавська область, тис.гол
331
157
146
129
122
104
31,4Шишацький район, гол.
11852
6918