Ви є тут

Ефективність інвестиційного процесу на промислових підприємствах в умовах системної трансформації економіки

Автор: 
Куц Людмила Леонтіївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U003083
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

2.1. Стан розвитку підприємств харчової промисловості: роль реалізації інвестиційного процесу

Важливим стратегічним напрямком розвитку економіки України, стабілізації виробництва і подальшого нарощування його обсягів, виходу на світовий ринок є забезпечення пришвидшеного ефективного розвитку підприємств харчової промисловості. Ринок чітко визначив пріоритети діяльності підприємств галузі - максимальне задоволення потреб споживачів. Забезпечення потреб населення продуктами харчування на основі науково обґрунтованих норм споживання є однією з найважливіших сучасних проблем економіки, вирішення якої визначається передусім технічним та організаційно-економічним рівнем розвитку підприємств харчової промисловості. Названі підприємства не лише відіграють важливу роль у процесі життєдіяльності людини, а ще й забезпечують швидкий обіг капіталу, значні валютні і бюджетні надходження та впливають на формування експортного потенціалу.
Останнім часом опубліковано низку праць, присвячених проблемам діяльності харчової промисловості [50; 92; 93; 179]. Однак слід відзначити, що досі нема ґрунтовних досліджень інвестиційного процесу на підприємствах харчової галузі Тернопільської області. Зауважимо, що у Програмі "Стратегія розвитку Тернопільської області", яку ухвалила Тернопільська обласна рада 11 січня 2002 р., розвиток харчової промисловості визнано стратегічним для області. Враховуючи важливість розвитку харчової промисловості як одного зі стратегічних напрямків розвитку економіки України і Тернопільської області зокрема, ми вибрали підприємства вказаної галузі для дослідження проблем формування ефективності інвестиційного процесу. У підрозділі 2.1. ставимо за мету провести аналіз перебігу інвестиційного процесу на підприємствах харчової промисловості України і Тернопільської області в трансформаційний період, дослідити його вплив на розвиток підприємств, виявити фактори, що позначилися на його реалізації. Зроблений аналіз стане базою для подальшої розробки пропозицій щодо формування ефективного інвестиційного процесу на підприємствах галузі, спрямованого на вдосконалення виробництва та зростання його обсягів, підвищення ефективності, збільшення доходів підприємств і надходжень до бюджету.
Функціонування підприємств харчової промисловості неминуче пов'язане з інвестиційною діяльністю. Потреба в інвестиціях викликана, зокрема, необхідністю оновлення або заміни наявної матеріально-технічної бази виробництва, її вдосконалення чи модернізації внаслідок зношення чи старіння обладнання і потребою в нарощуванні та введенні принципово нових виробничих потужностей у зв'язку зі збільшенням обсягів виробництва та освоєнням нових видів діяльності. Вдале інвестування дає змогу вирішити економічні, технічні, технологічні, соціальні та екологічні проблеми.
Про вагому роль харчової галузі в економіці України свідчить її частка у випуску продукції промисловості.

Рис. 2.1. Виробництво продукції промисловості України за видами економічної діяльності у 2002 р. (відсотків до загального
обсягу) [160, с. 118].
З 2000 р. галузь займає друге місце за обсягом промислового виробництва після чорної металургії, залишаючи позаду машинобудування та металообробку й електроенергетику (див. додаток В.1).
Як видно з рис. 2.1, у 2002 р. частка харчової промисловості та переробки сільськогосподарських продуктів становила 18,1 %. Зокрема, частка власне харчової промисловості - 16,2 %.
Харчова промисловість - одна з основних бюджетоформуючих галузей. За 2001 р. до державного бюджету надійшло понад 4 млрд. грн., у тому числі майже 2 млрд. грн. акцизного збору від реалізації спирту, алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів. Це на 30 % більше, ніж за 2000 р.
Що стосується Тернопільської області, то у загальному випуску промислової продукції в області позиція харчової промисловості ще вагоміша, ніж по Україні (див. додаток В.2). Продукція галузі у 2002 р. становила 56,1 %.

Рис. 2.2. Виробництво продукції промисловості Тернопільської області за видами діяльності у 2002 р. (відсотків до загального
обсягу) [163, с. 141].
Серед підприємств, що перебували на самостійному балансі, до цього виду діяльності в Тернопільській області у 2002 р. належали 128 підприємств різних форм власності.
Перш ніж переходити до аналізу статистичних даних, зауважимо, що по 2000 р. включно ці дані формували відповідно до Загального класифікатора галузей народного господарства (ЗКГНГ). Згідно з ним до складу харчової промисловості належали галузі: харчосмакова, м'ясна, молочна і рибна. Самостійну групу галузей утворювали борошномельно-круп'яна та комбікормова промисловість. Харчосмакова промисловість охоплювала підгалузі: кондитерську, цукрову, хлібопекарську, лікеро-горілчану, спиртову, виноробну, пивоварну, масложирову, макаронну, дріжджову, виробництво харчових концентратів, виробництво безалкогольних напоїв, крохмале-патокову, соляну, чайну, парфумерно-косметичну та ін. Вже з 2001 р. формування інформації здійснюється за Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД). Згідно з нею до харчової промисловості тепер належать борошномельно-круп'яна і комбікормова галузі, окремо виділена тютюнова промисловість, разом з якою харчову віднесено до виду "Харчова промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів".
У Тернопільській області в 2002 р. з 128 підприємств, що займалися вказаним видом діяльності, безпосередньо харчову промисловість представляли 125 підприємств, з яких: м'ясну - 24; промислову переробку овочів і фруктів - 10; молочну - 25; обробку зерна, виготовлення крохмалю - 11; виготовлення готових кормів для тварин - 2; виготовлення хліба і хлібобулочних виробів - 9; виготовлення суха