Ви є тут

Економіко-організаційний механізм становлення ринку м'ясо-молочної продукції в регіоні.

Автор: 
Галич Олександр Анатолійович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U003900
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ РІВЕНЬ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ТА ЙОГО ЕФЕКТИВНІСТЬ НА РИНКУ М'ЯСО-МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ
2.1. Загальна характеристика продовольчого ринку регіону
Ситуація на продовольчому ринку регіону чи країни в цілому, перш за все, характеризується станом аграрного сектора економіки, що виробляє продукти харчування, його продуктивністю, ефективністю функціонування. Продукти харчування належать до найцінніших ресурсів людства, оскільки задовольняють повсякденні, життєво необхідні його потреби.
Функціонально структура продовольчому ринку Полтавської області поєднує сфери: виробництво сільськогосподарської сировини в аграрних підприємствах; виробничу інфраструктуру, яка інтегрує мережу переробних підприємств; сферу товарно-грошового обігу, мережу підприємств гуртово-роздрібної торгівлі та громадського харчування; сферу споживання кінцевого продукту.
Вихідний етап становлення продовольчому ринку характеризується стихійністю обміну, що пов'язано з поступовим переходом до ринкових відносин за одночасного відходу держави від жорсткого регулювання аграрних товаропотоків, перебудови системи забезпечення населення регіону продуктами харчування, розрив традиційних взаємозв'язків виробників продовольчих товарів із споживачами, удосконалення збуту готової продукції. Зазначені зміни породжують необхідність оптимізації шляхів виживання суб'єктів підприємництва, пристосування їх до роботи в специфічних ринкових умовах.
Адаптація аграрних підприємств Полтавської області, як вихідної ланки, продовольчого ланцюга майже всіх продуктів харчування, до сучасних умов через трансформування планово-розподільчої системи виробництва і реалізації продукції, коли вирішальну роль відігравали кількісні параметри, до умов конкурентного ринку який визначає продукцію, що може бути проданою в умовах значного зниження платоспроможності населення, вимушує підприємницькі структури трансформувати традиційні виробничо-збутові структури в систему здатну функціонувати в ринкових умовах. Зараз в Полтавській області, на виконання Указу Президента України від 3.12.1999 р. "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки" [59], здійснено трансформацію КСП у нові організаційно-комерційні структури засновані на приватній власності на землю і майно. Станом на 1.01.2002 р. в області на базі існуючих сільськогосподарських підприємств було створено 543 господарські товариства, 62 сільськогосподарські виробничі кооперативи, 286 приватних і приватно-орендних підприємств, 47 державних підприємств, 1531 фермерських господарств, що безумовно вплинуло на зміну структури продовольчому ринку.
Стан і розвиток продовольчого ринку визначається характером товарного виробництва та обігу. Товарна пропозиція ринку продовольчих товарів надходить залежно від стану виробництва сільськогосподарських продуктів аграрними підприємствами.
В користуванні аграрних товаровиробників Полтавської області знаходиться 2875 тис. га земельних угідь, в тому числі сільськогосподарських угідь 2185 тис. га або 76 %, з них орних земель 1760,3 тис. га (61,2 %) [113]. За останні 12 років загальна земельна площа, що знаходиться в користуванні сільськогосподарських підприємств збільшилась на 500 га, а площа ріллі зменшилась на 65,6 тис. га, що є результатом зменшення розораності сільськогосподарських угідь Полтавщини (додаток А).
Рівень забезпеченості земельними ресурсами сільськогосподарського призначення становить 1,04 га в розрахунку на одного мешканця області. В Україні цей показник становить 0,63 га, у колишньому СРСР він дорівнював 0,79 га. Серед континентів і країн світу він змінюється від 0,03 га (Японія) до 1,53 га (Австралія) [61].
Протягом 1990 - 2002 рр. змінився розподіл сільськогосподарських угідь за категоріями землекористувачів (додаток Б). Якщо в 1990 р. сільськогосподарські підприємства займали 93,8 % сільськогосподарських угідь області, то в 2002 р. - 70,4 %, питома вага угідь, що знаходились в користуванні фермерських та особистих господарств населення зросла за цей період на 14,9 % [62, 114]. Це стало результатом соціально-економічних перетворень, перебудови власності, земельних та майнових відносин, створення багатоукладної економіки. Перерозподіл земельних угідь вплинув на зміни у структурі виробництва аграрної продукції: зменшення питомої ваги громадського та збільшення приватного сектору. Цей процес відзначався зменшенням виробництва аграрної продукції у всіх категоріях господарств (додаток В). У 2000 р. обсяг валової продукції сільського господарства склав лише 43,1 % рівня 1990 р., в тому числі в крупних сільськогосподарських підприємствах (громадський сектор) - 28%. Загальне зниження обсягу виробництва валової продукції, за 10 років, в порівняльних цінах 1996 р. досягло 1485,7 млн. грн (табл. 2.1), в крупних сільськогосподарських підприємствах - 1449,6 млн. грн (97 % загального зниження), а в господарствах населення - 36,1 млн. грн (2,4 %).
Таблиця 2.1
Динаміка валової продукції сільського господарства в аграрних підприємствах Полтавської області (у порівняльних цінах 2000 р.), млн. грн.
Показники199019952000200120022002 у % до19902001Всі категорії господарствВалова продукція 5583,93755,92460,12943,83115,755,80105,84в т.ч. рослинництва3006,22176,71511,81910,12110,470,20110,49 тваринництва2676,61579,2948,31033,71005,337,5697,25Сільськогосподарські підприємстваВалова продукція 4461,82378,71283,01496,21648,536,95110,18в т.ч. рослинництва2485,01412,6864,51055,01206,048,53114,31 тваринництва1976,8966,1418,5441,2442,522,38100,29Господарства населенняВалова продукція 1122,11377,21177,11447,61467,2130,75101,35в т.ч. рослинництва521,2764,1647,3855,1904,4173,52105,77 тваринництва699,8613,1529,8592,5562,880,4294,99
Господарства населення більш адаптовані до роботи в умовах ринкових відносин, вони відіграють все більшу роль у виробництві і насиченні ринку п