РОЗДІЛ 2
СТАН ТА НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ І ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ В РЕГІОНІ
2.1. Розвиток виробництва зерна озимої пшениці: динаміка, територіальне розміщення, сталість
Дніпропетровська область розташована в зоні північного Степу України. На її території в цілому складаються сприятливі грунтово-кліматичні умови для вирощування озимої пшениці та ряду інших зернових культур. Тому на частку даного регіону припадає понад 6% загальної площі посіву озимої пшениці в Україні.
В структурі зібраних площ зернових культур питома вага озимої пшениці значно варіює по рокам в залежності від погодних та економічних умов (табл. 2.1). Так, найбільшого значення даний показник набуває в 1990 році (58,3%), а найменше значення припадає на несприятливі для умов вирощування 1995 (21,3%) та 2003 (1,7%) роки. При цьому на питому вагу озимої пшениці значний вплив справляла як динаміка пересіву загиблих посівів озимих, так і скорочення поголів'я продуктивних тварин, що викликало зміни в структурі та обсягах виробництва зернофуражних культур. Крім того, в умовах загострення економічної кризи в сільському господарстві почалося розширення посівних площ високорентабельних товарних культур, зокрема, соняшника.
Аналітичний огляд свідчить, що валовий збір зерна (за виключенням декількох років) приблизно наполовину формується саме за рахунок виробництва пшениці (табл. 2.1). Поряд з цим слід все ж відзначити наявність тенденції до спаду як у виробництві зернових всього, так і озимої пшениці, зумовленою як скороченням посівних площ та структурними змінами у виробництві зернових, так і помітним зниженням рівня врожайності. Останнє було викликано порушенням науково обгрунтованої системи сівозмін, обробітку грунту, удобрення, захисту рослин від хвороб, бур'янів та шкідників тощо.
Таблиця 2.1
Динаміка зібраних площ, виробництва та урожайності зернових культур і озимої пшениці в Дніпропетровській області (всі категорії господарств)
РокиЗібрана площа, тис.гаПитома
вага озимої пшениці в структурі
посівів
зернових, %Валовий збір,
тис.тПитома
вага озимої пшениці в структурі виробництва зернових, %Урожайність,
ц/га зернові
культури
всьогов тому
числі
озима пшениця зернові
культури
всьогов тому
числі
озима пшениця зернові
культури
всього озима
пшениця1990909,7530,058,33552,12391,567,339,045,11986-1990*991,4362,536,63139,31406,044,831,738,81991941,7497,652,82662,51634,061,428,332,81992903,8463,051,22458,01376,856,027,229,819931017,7319,031,33127,01168,837,430,736,71994869,6360,029,92468,8818,333,128,431,61995907,3193,021,32043,1515,525,222,526,91991-1995*928,0346,537,32551,91102,743,227,531,81996780,8374,247,91521,9871,357,319,523,31997945,4427,945,32445,01259,151,525,929,41998811,8353,643,61741,71036,259,521,529,51999749,3332,744,41541,0760,149,320,622,92000772,9205,326,61571,4340,321,720,316,61996-2000*812,0338,741,71764,2853,448,421,725,22001929,8388,741,83272,41680,251,335,243,22002934,9398,342,62979,41463,549,131,936,82003734,012,31,71278,77,80,617,46,32001-2003*866,2266,430,82510,21050,541,829,039,4
Примітка. * - в середньому за п'ять років
Землеробство практично з 1996 р. велося на екстенсивній основі, що, в свою чергу, посилило негативний вплив на врожайність, обсяги виробництва зерна та формування рівня його ефективності в екстремальні за погодними умовами роки. Це підтверджують дані статистики, які свідчать, що в середньому за 1986-1990 рр. урожайність зернових становила 31,7 ц/га, а озимої пшениці - 38,8 ц/га, тоді як в наступній п'ятирічці (1991-1995 рр.) - відповідно 27,5 ц/га та 31,8 ц/га. В той же час в 1996-2000 рр. рівень врожайності зернових культур взагалі скоротився до 21,7 ц/га, а озимої пшениці - до 25,2 ц/га [97].
Позитивні зрушення намітилися в 2001-2002 рр., хоча визначальним фактором зростання урожайності озимої пшениці в дані роки були сприятливі погодні умови. Якщо середній валовий збір зерна озимої пшениці за 1996-2000 рр. в області склав 853,4 тис. т, то в 2001 р. було зібрано пшениці майже вдвічі більше, а в 2002 р. обсяги валового збору на 71,5% перевищували базові показники. Проте особливо складна ситуація склалася в 2003 році. Критичні мінімальні температури та довготривала ізоляція рослин озимих зернових під льодовою кіркою в умовах Дніпропетровської області призвела до загибелі майже 90% посівів озимої пшениці. Рівень урожайності знизився до 6,3 ц/га, а частка пшениці в структурі зерновиробництва в 2003 році скоротилася майже до нуля.
Таким чином, вивчення особливостей вирощування озимої пшениці в 2003 році на основі літературних джерел [98-99], експертних оцінок вчених Інституту зернового господарства УААН та власних досліджень показало, що за погодними умовами стосовно вирощування даної культури 2003 рік був нетиповим. Як свідчить історична довідка, таких масштабів пошкодження озимини не спостерігалося в сільському господарстві як області, так і всієї країни за останні 50 років. Тому з метою отримання більш достовірних результатів вивчення основних тенденцій розвитку виробництва зерна озимої пшениці, його територіального розміщення, формування регіонального ринку тощо вважаємо доцільним та методологічно обгрунтованим в частині досліджень показники 2003 року не враховувати.
За даними рис. 2.1 можна зробити висновок про значну нестабільність обсягів середньодушового виробництва зерна в регіоні.
Найбільші темпи падіння рівня даного показника становили для зерна в 1998 р. - 71,8%, для озимої пшениці в 2000 р. - 45,2%, а найбільшими темпами зростання виробництва зерна на душу населення проходило в 2001 році, коли темпи росту склали відповідно 214,7 і 509%. В неврожайному 2003 році показник виробництва зерна пш