РОЗДІЛ 2
СТАН КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
2.1. Сучасний стан виробництва зерна підприємствами Полтавської області
За суспільно-економічним значенням виробництво зерна є провідною галуззю АПК України, оскільки його функціональна структура зорієнтована на забезпечення ринку хлібом і хлібопродуктами, промисловості - сировиною, тваринництва - концентрованими кормами, торгівлі - експортними товарами, а територіальна - на максимальне використання біотехнічного потенціалу. З огляду на це, виробництво зерна значною мірою визначає економіку та добробут населення, продовольчу безпеку держави. Світовий обсяг виробництва зерна в кінці минулого століття коливався в межах 1,9 - 2,1 млрд. т, що в розрахунку на душу населення становило 343 - 383 кг на рік. Україна забезпечує обсяг виробництва зерна у межах 1,5 - 2 % світового, але в той же час має в 1,5 - 1,8 рази вищий від середньосвітового рівень споживання хлібопродуктів населенням [10, c. 2].
Розвиток зернового ринку безпосередньо залежить від стану зернової галузі, яка в Україні залишається провідною для абсолютної більшості сільськогосподарських підприємств різного типу. Зерновими культурами щорічно засівається понад 40% ріллі.
Зернопродуктовий підкомплекс інтегрує борошномельну, локшину, круп'яну, хлібопекарську, комбікормову та торгову сфери. Підприємства підкомплексу мають достатньо потужностей з переробки зерна, але значна їх частина потребує техніко-технологічного оновлення. Виробництво зерна в Україні розвивається на основі інтенсифікації, тобто збільшення виробництва зерна відбувається переважно за рахунок підвищення врожайності зернових культур. Розвиток виробництва зерна характеризується динамікою посівних площ, їх структурою, врожайністю зернових культур, збільшення валового виходу зерна і вдосконалення структури його зернового виробництва (табл. 2.1).
Отже, у 2003 р. порівняно з 1976-1980 рр. зібрана площа зернових культур в Україні збільшилась майже на 46,9%. Частка у структурі зернових культур кукурудзи та ярого ячменю зросла, пшениці і озимого жита зменшилось. Структурні зміни посівів зернових культур характеризуються розширенням площ сильних твердих сортів пшениці, що відзначаються високим попитом на ринку. Валовий збір озимої пшениці у 2003 р. порівняно з 1976-1980 рр. зменшився на 13,1%, урожайність знизилась на 46,8%. Критична ситуація склалась з валовим збором озимого жита: у 2003 р. порівняно з 1976-1980 рр. він зменшився на 51,5%, урожайність відповідно зменшилась на 11,2 %. Водночас, урожайність ярого ячменю також зменшилась 61,7%, а валовий збір - на 66,4%. Загалом, розвиток виробництва зерна господарствами України характеризується постійним зменшенням посівних площ та коливанням урожайності зернових культур залежно від погодно - економічних чинників, що посилює орієнтацію аграрних підприємств на збільшення виробництва кормового зерна.
Ситуація в зерновій й ринку зерна вважають тимчасово несприятливою, але допустимою. Рівень споживання зернових продуктів з підвищенням добробуту населення закономірно зменшується. У 1990 р. в Україні вироблено майже тонну зерна (983 кг), на душу населення, що у понад 2,5 рази перевищувало аналогічний середній світовий показник (табл. 2.2).
Таблиця 2.1
Динаміка виробництва зерна в Україні, 1976 - 2003 рр.
Культури1976-19801981-19851986-19901991-1995199619971998199920002001200220032003 в % до 1976-1980Валовий збір, тис. тВсі зернові в т.ч.431513933149398384522457135472336842438124459397063880420234146,9пшениця озима2191018755244591841313334180571654213475101972134819978286613,1жито озиме127811811282109310931346121410931346798150962048,5ячмінь ярий1003270419230960753176351637563826872101869017666266,4кукурудза43586511734432631837533916541733384836411711418822431,9Урожайність, ц/гаВсі зернові в т.ч.26,124,331,827,519,624,520,119,619,427,127.318,269,7пшениця озима30,127,437,832,023,228,521,822,820,031,430.814,146,8жито озиме17,816,822,421,317,419,418,217,415,220,720,215,888,8ячмінь ярий24,022,329,427,016,819,117,818,418,625,524,914,861,7кукурудза29,029,834,628,327,432,623,125,230,132,4121149513,8Зібрана площа, тис. гаВсі зернові в т.ч.16533
16186
15525
1400
12507
14502
12658
12430
12586
14655
14242
11113
67,2
пшениця озима72796845640757615747632845815913516268826477202927,9жито озиме71870357151462769561262769536135874854,6ячмінь ярий410331713186355631633322352134733689392136214498109,7кукурудза150121652124115367116378506871278112314141266132,5
У 1970 р. на душу населення України споживалося 155 кг хліба та хлібопродуктів, у 1980 - 146 кг, у 1990 - 129,4 кг, в 1995 р. - 128,4 кг, або менше на 16,5 і 11,3%. У 2003 р. порівняно з 1996 р. цей показник зменшився на 3%. Водночас, потреби в зерні постійно зростають, що визначається розвитком тваринництва. З огляду на це, рівень виробництва зерна на душу населення є важливим показником економічного розвитку країни, від якого залежить вирішення багатьох проблем сільськогосподарського виробництва. У 1980 р. виробництво зерна на душу населення України становило 764 кг і зросло в 1990 р. до 985 кг (на 28,9 %). Але у 1998 р. цей показник знизився до 528 кг, а в 1999 р. - до 488 кг.
Таблиця 2.2
Динаміка споживання основних видів продовольчих товарів на душу населення, кг [8]
Показники199619971998199920002001200220032003 до 1996, %Зернопродукти (хліб та локшині вироби в перерахунку на борошно,
бобові, крупи)128,4141,1136,4132,5131,4130,5129,8124,597,0Молоко та молочні продукти243,5373,2365,4256,4246,0232,1230,1226,493,0Яйця, шт.171,0272,0261,3240,3192,0189,4176,3214125,1Риба і рибопродукти3,517,516,914,613,212,512,512,0342,9Цукор31,650,049,643