Ви є тут

Формування та розвиток фінансово-кредитних відносин в аграрній сфері

Автор: 
Малій Олена Григорівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
0407U000368
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КРЕДИТНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА
2.1. Фінансово-економічний стан аграрного сектора
В ринкових умовах необхідною умовою функціонування підприємств агропромислового комплексу є ефективність господарювання. Вона передбачає одержання прибутку від підприємницької діяльності у будь якій сфері, у тому числі в сільськогосподарському виробництві. Проте в період перебудови аграрного сектора переведення його на ринкові засади ефективність господарювання різко знизилась. Про це свідчить аналіз зміни прибутковості сільськогосподарських підприємств України за 1992-2004 рр. (рис. 2.1.)

В динаміці змін прибутковості аграрних підприємств можна виділити декілька періодів, які різняться напрямками процесу. Перший - це 1992-1998 роки (рис. 2.1), який характеризується різким зменшенням рентабельності. За цей період сукупна рентабельність сільськогосподарських підприємств знизилась з 97,1% до мінус 28,9% (!). при цьому знизився рівень рентабельності майже усіх видів продукції як рослинництва так і тваринництва (табл. 2.1).
Другий період 1998-2000 роки, характеризується певною стабілізацією прибутковості (з - 28,9% до 10,6%) (рис. 2.1), збільшується і кількість прибуткових підприємств (рис. 2.2).
Таблиця 2.1
Рівень рентабельності основних видів продукції сільського господарства у сільськогосподарських підприємствах України
(відсотків)
Види продукції1990199520002001200220032004Зерно275,185,664,843,319,345,820,1Насіння соняшнику236,5170,952,268,777,964,345,2Цукрові буряки (фабричні)29,531,26,11,5-8,66,2-0,8Овочі відкритого ґрунту27,612,8-1,7-0,88,930,9-5,0Картопля27,234,314,011,424,233,5-0,7Плоди83,820,3-1,1-1,76,419,98,4Виноград71,774,062,74,017,744,58,7Молоко і молочні продукти32,2-23,2-6,0-0,8-13,89,9-0,4М'ясо:
великої рогатої худоби20,6-19,8-42,3-21,4-40,5-44,3-33,8Свиней20,7-16,7-44,3-7,2-16,9-33,0-14,4Овець та кіз2,3-31,9-46,4-24,9-26,7-37,8-44,3Птиці17,0-18,4-33,2-1,7-1,111,03,8Яйця27,336,510,625,114,618,515,2Вовна-2,4-61,3-75,8-69,6-78,9-75,4-74,7
З 2000 року простежується третій період, при якому спостерігається зниження рівня рентабельності сільськогосподарських підприємств з 10,6% до мінус 1,9% у 2002 році після чого ситуація починає вирівнюватися (рис. 2.1). І такий напрямок змін прибутковості характерний як для загальної прибутковості господарств, так і сільськогосподарських галузей - рослинництва і тваринництва, хоч остання поки що залишається збитковою.
Рівень рентабельності всієї діяльності залишається значно вищим у господарств недержавної форми власності 0,3 % у 2003 році проти - 6,3 у державних підприємств, у тому числі найбільш прибутковими являються приватні сільськогосподарські підприємства (6,2% рівень рентабельності), найменш ефективними виявляються виробничі кооперативи (-9,4%) (табл. 2.2).

За останні роки в Україні спостерігається відчутний спад виробництва сільськогосподарської продукції. Якщо у 1990 році урожайність, наприклад зернових, сягала 35 ц/га (валовий збір 51 млн. т.), то у 2002 році вона знизилась до 27 ц/га (валовий збір 38,8 млн. т.), у 2003 році відповідно 18,2 ц/га (валовий збір становив лише 20,2 млн. т.), у 2004 році - 28,34 ц /га (валовий збір збільшився до 41,8 млн. т.). Для порівняння в країнах Європи урожайність зернових у 2003 році становила понад 50-60 ц/га, а у Китаї та Нідерландах сягнула понад 80 ц/га
(додаток Б).
Таблиця 2.2
Економічні показники діяльності сільгосппідприємств за організаційно правовими формами господарювання
Показники19992003У тому числіДержавніНедержавніЗ нихГосподарські товариства Приватні підприємстваВиробничі кооперативиіншіКількість сільсь-когосподарських підприємств, один.12646102562949962570925051452296 у тому числі:
збиткових106425177150502729401046883158 у відсотках84,250,551,050,551,541,860,853,4 прибуткових20045079144493527691459569138 у відсотках15,849,549,049,548,558,239,246,6Рівень рентабельності всієї діяльності, %-22,1-0,03-6,30,30,16,2-9,42,9Рівень рентабельності рослинництва, %8,041,756,841,140,648,135,827,1Рівень рентабельності тваринництва, %-46,6-18,8-31,1-18,2-15,9-19,2-30,0-15,0
Джерело: дані Держкомстату України

Серед негативних чинників, що спричинили спад сільськогосподарського виробництва, не останнє місце належить зменшенню уваги до родючості землі і застосуванню добрив.
Нині через відсталість технологічних процесів, високий рівень зносу устаткування, залежність від імпортної сировини виробництво мінеральних і органічних добрив значно зменшилось.
Так, в Харківській області найвищий рівень використання добрив зафіксовано у 1990 році, коли на 1 га. посівної площі було внесено мінеральних добрив 154 кг. поживних речовин, а органічних добрив - 7,4 т/га. В наступні роки обсяги внесених добрив зменшуються. В 2004 році мінеральних і органічних добрив було внесено відповідно 18 кг. та 0,8 т. на 1 га. посівної площі (табл. 2.3).

Таблиця 2.3
Внесення добрив під сільськогосподарські культури у сільськогосподарських підприємствах Харківської області
19901996200020012002200320042004 у % до 19902004 у % до 2000Мінеральні добрива
Всього внесено в поживних речовинах, тис. ц.2652,1215,282,8161,4170,6189,7213,18,0257,4 Удобрена площа під урожай, тис. га.1516,7373,8184,9315,7357,5385,5416,827,5225,4 % удобреної площі8825142431333640,9257,1 Внесено у ґрунт у поживних речовинах, кг. на 1 га
посівної площі1541461215161811,7300,0удобреної площі17558455148495129,1113,3Органічні добрива
Всього внесено, тис. тонн12812,04852,41907,71633,61574,11428,9954,57,550,0 Удобрена площа, тис. га293,6110,544,344,237,837,027,59,462,1 % удобреної площі1773333211