РОЗДІЛ 2
ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ІНТЕГРАЦІЇ
В МОЛОКОПРОДУКТОВОМУ ПІДКОМПЛЕКСІ АПК
2.1. Характеристика молокопродуктового підкомплексу АПК
Львівської області
Молокопродуктові підкомплекси АПК, характерні риси їх структури і
територіальної організації значною мірою визначаються особливостями ведення
тваринництва, зокрема товарного скотарства, наявністю відповідної кормової
бази.
Такі підкомплекси створюються з метою забезпечення найбільш раціональної
системи постачання населення молочними продуктами та деякими видами сировини
для промисловості. Їх функціонування забезпечує ефективне використання
природних кормових угідь, відходів зернового господарства, фабричного
буряківництва, льонарства та інших галузей сільського господарства. Крім
того, важливу роль молокопродуктові підкомплекси відіграють у повноцінному
використанні трудових ресурсів, особливо жіночої статі.
У таких інтегрованих системах територіально тісно взаємопов’язані ведення
рослинництва і тваринництва (молочне скотарство), польове кормовиробництво,
природні кормові угіддя, комбікормові та цукрові заводи, матеріально-технічні
служби, промислові підприємства з переробки молока та інших видів сировини, яку
забезпечує галузь скотарства.
Таким чином, молокопродуктовий підкомплекс АПК представляє собою об’єктивно
існуючу сукупність сільськогосподарського та промислового виробництва, а також
сервісних видів діяльності, взаємопов’язаних і зорієнтованих на одержання
сільгоспсировини, її промислову переробку та реалізацію кінцевої продукції.
Підкомплекс формується завдяки агропромисловій інтеграції за територіальним
принципом.
Значення територіального аспекту агропромислової інтеграції підкомплексу
полягає в тому, що товарне молочне виробництво диференційоване за
природно-економічними зонами та районами.
Як правило, регіональний (обласний) молокопродуктовий підкомплекс АПК
формується в межах діючої системи адміністративно-територіального поділу, тобто
на районні і цілісні одиниці, які є його територіальними частинами. Але через
особливості розвитку конкретного району, які зумовлені природно-кліматичними
чинниками, традиціями виробництва і споживання молочної продукції, масштаби і
характер інтеграції галузей і виробництв кожного підкомплексу мають свою
специфіку.
Економічною передумовою територіального поділу праці в молокопродуктовому
підкомплексі АПК є різний рівень продуктивності праці у виробництві одного й
того ж продукту через диференціацію умов і чинників. Тому при виборі напрямів
спеціалізації кожного підкомплексу необхідно виходити з економічної оцінки
місцевих природних та економічних умов і можливостей обміну результатами
діяльності учасників агропромислової інтеграції.
Регіональний (обласний) молокопродуктовий підкомплекс АПК, як економічна
категорія, в умовах переходу до ринку залишається виразником сукупності
економічних відносин, які діють у формі міжгалузевих виробничих зв’язків і
виконують такі функції:
задовольняють потреби населення регіону у продуктах харчування і деяких
непродовольчих предметах споживання;
спрямовують потоки готової до споживання продукції агропромислового походження
в інші регіони, які не задовольняють потреб місцевого населення;
створюють спеціалізовані агропромислові райони експортної орієнтації;
регулюють відносини власності в системі АПК;
організовують і регулюють відносини між різними формами господарювання в
регіоні;
створюють перспективну раціональнішу галузеву структуру агропромислового
комплексу.
Розвиток молокопродуктового підкомплексу АПК Львівської області на кожній
конкретній території (низинній, передгірській, гірській) має свої особливості,
які зумовлені відповідними природними та економічними чинниками, густотою
населення, наявністю промислових центрів, міст і селищ, приміських і
рекреаційних зон. У результаті відбувається процес удосконалення структурних
форм і видів молокопродуктових і промислових переробних підприємств, їх
потужностей та постачання сировини. Виробничо-технологічна структура
молокопродуктового підкомплексу АПК Львівської області показана на рис. 2.1.
Рис. 2.1. Регіональна (обласна) молочнопромислова система АПК.
Молокопродуктовий підкомплекс АПК переживає дуже складний період свого
розвитку. Аналіз стану молочного тваринництва у сільськогосподарських
підприємствах показує, що за останні роки в Україні суттєво зменшилися обсяги
виробництва і реалізації таких важливих видів продукції, як молоко, масло
тваринне, сири жирні та ін. Насамперед необхідно відзначити тенденцію до
скорочення поголів'я великої рогатої худоби і поголів'я корів зокрема. Як
видно з даних табл. 2.1, особливо зменшилось поголів’я великої рогатої худоби в
сільськогосподарських підприємствах України. У господарствах населення має
місце збільшення поголів’я великої рогатої худоби в цілому, особливо корів.
Відповідні тенденції склались і в рівні продуктивності молочного стада, що
разом зі зміною поголів’я відобразилось на тенденціях зміни виробництва
молока. В цілому, як видно з результатів розрахунків, представлених в табл.
2.2, обсяги виробництва молока особливо зменшились в секторі колективних
сільськогосподарських підприємств.
Якщо в усіх категоріях господарств України за досліджуваний період темпи
зменшення поголів’я корів є дещо меншими, ніж темпи зменшення загального
поголів’я великої рогатої худоби, то у колективних сільськогосподарських
підприємствах, включаючи фермерські господарства, за цей же період темпи
зменшення поголів’я корів були майже в два ра