Ви є тут

Облік і контроль виробничих запасів (на прикладі підприємств молокопереробної промисловості України).

Автор: 
Сайко Олена Василівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
3405U000251
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
МЕТОДИКА І ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ЗАГОТІВЛІ ТА ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ НА
ПІДПРИЄМСТВАХ МОЛОКОПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
2.1. Організація процесу заготівлі виробничих запасів
Молокопереробна промисловість України представлена різними за розмірами та
спеціалізацією підприємствами, як ті, що були побудовані раніше й орієнтувалися
на централізовану доставку молока, так і нові, сучасні, невеликої потужності,
що орієнтуються на переробку “місцевої” сировини. І для тих, і для інших
результати господарювання зумовлені якістю та кількістю сировини, що надходить
у переробку. Тому, організація заготівлі має важливе значення. Постачальниками
молока на переробні підприємства є колективні сільськогосподарські
підприємства, фермерські господарства й домогосподарства (власники). Існують
певні проблеми в заготівлі сировини, зокрема, контроль за якістю, організація
її транспортування та формування первинної вартості. Так, колективні
господарства постачають на підприємство здебільшого охолоджене молоко, якість
якого легко контролюється, а проблема перевірки якості молока від чисельних
дрібних постачальників на заготівельних пунктах до цього часу залишається не
вирішеною. Закупівля молока від населення відбуваються у відповідності з
діючими якісними характеристиками державних стандартів (класифікаторів).
Недоліком є відсутність стандартів у відповідності з цільовим характером
переробки (в США існують розроблені відповідно до цілей переробки стандарти:
питне молоко, сиропридатне). Вартість придбання молочної сировини у значній
мірі залежить від відстані розташування молокопереробного підприємства від
виробників молока. Ще одним із факторів, який впливає на вартість сировини є
сезонність, що також має бути враховано при організації обліку заготівлі.
Процес заготівлі є сукупністю операцій, які забезпечують підприємство
необхідними для виготовлення продукції запасами. Основною метою раціональної
організації та управління заготівельною діяльністю є своєчасне, безперебійне та
комплексне забезпечення виробництва всіма необхідними запасами для здійснення
технологічного процесу у відповідності до затверджених бізнес-планів.
Аналіз економічних видань щодо питання організації та обліку процесу заготівлі
приділяється значна увага науковців [дод. табл. К.1. наведено погляди вчених –
економістів].
На практиці розрізняють дві форми заготівлі: транзитну й складську [5]. При
транзитній формі підприємство отримує виробничі запаси безпосередньо від
підприємств-виробників. Використання такої форми економічно виправдано в тих
випадках, коли потрібна на даний час кількість виробничих запасів дорівнює
транзитній нормі, або більша за неї. Складську форму заготівлі, при якій
необхідні запаси надходять з баз або складів інших підприємств, доцільно
використовувати для запасів, що споживаються у незначній кількості.
Заготівлю виробничих запасів здійснює матеріально-технічний відділ,
організаційна структура якого залежить від особливостей виробництва, ступеня
кооперування з постачальниками та формами заготівлі виробничих запасів. На
невеликих підприємствах заготівельні функції виконують окремі працівники
(групи) в складі господарського відділу підприємства. На середніх та великих
підприємствах їх виконують відділи матеріально-технічного забезпечення.
На виробничих об’єднаннях діє служба заготівлі з централізацією складського
господарства. У філіях функціонують заготівельні групи, які забезпечують цехи
виробничими запасами.
Організаційна побудова заготівельних служб на молочних підприємствах
характеризується великою різноманітністю та змінюється залежно від
технологічних особливостей. Важливе значення має територіальне розміщення
підприємства, наявність транспортних шляхів і мережі постачальницько-збутових
баз в даному районі.
На більшості досліджених підприємств заготівельна служба складається із
планово-економічного відділу, матеріально-технічного відділу, що
спеціалізуються за видами запасів, диспетчерської та матеріальних складів.
Управління матеріально-технічним відділом підприємства здійснює заступник
директора з комерційних питань. У процесі заготівлі виробничих запасів
матеріально-технічні відділи виконують такі завдання: аналіз, визначення
потреби та розрахунок кількості замовлених виробничих запасів; визначення
методів і форм заготівлі; узгодженість вартості на виробничі запаси та
укладання договорів із постачальниками; організація контролю якості, кількості
та строків заготівлі; організація розміщення виробничих запасів на складах
підприємства.
Більшість цих завдань вирішується на стадії планування матеріально-технічного
забезпечення. Їх якісне обслуговування вирішує також управлінські завдання з
балансування між необхідністю безперебійного забезпечення виробництва та
мінімізації використання виробничих запасів на складі.
У зв’язку з цим пропонується на молокопереробних підприємствах здійснювати
організацію процесів заготівлі виробничих запасів для цілей обліку і контролю
за такими етапами: запровадження реєстру постачальників [дод. табл. Д. 1];
вибір постачальників та укладання контрактів за заготівлю [дод. табл. Д. 2];
доставка та вхідний контроль якості закуплених виробничих запасів [дод. табл.
Д.3]; контроль витрат на придбання виробничих запасів.
Запропонована схема сприятиме ефективному внутрішньогосподарському управлінню
заготівельною діяльністю та забезпечить контроль за договорами поставок,
надходженням виробничих запасів та витратами на їх заготівлю.
Оскільки основною сировиною молокопереробних підприємств є молоко, вершки, їх
питома вага у