Ви є тут

Організаційно-економічні основи врахування екологічної якості грунтів в оцінці сільськогосподарських земель

Автор: 
Хворост Оксана Олексіївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U004371
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОГО ВРАХУВАННЯ ЯКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ В ЇХ ОЦІНЦІ
2.1. Аналіз та оцінка результативності ведення землеробства в регіональному розрізі
Землеробство - це система використання землі тими чи іншими культурами з використанням засобів підтримки, відродження виробничих сил землі добривами та призначенням почергово ділянок землі під пар, з обов'язковим застосуванням сівозмін [48].
За статистичними даними обласного управління сільського господарства Сумської області та державного управління екології та природних ресурсів в Сумській області [39, 129] загальна земельна площа на 1 січня 2003 року складала 2383,2 тис.га, в тому числі площа сільськогосподарських угідь - 1705,2 тис. га, або 71,6% загальної земельної площі (додаток Г). Площа ріллі становить 52,2%, площа сіножатей -11,2%, площа багаторічних насаджень - 1%, а площа пасовищ - 7,1% від площі сільськогосподарських угідь області (рисунок 2.1).
Рис.2.1 Структура сільськогосподарських угідь Сумської області, %
Родючість ґрунту, технологічні особливості, місцезнаходження земель, інтенсивність виробництва та інші фактори одночасно і взаємопов'язано впливають на продуктивність землеробської праці.
Таблиця 2.1
Динаміка структури посівних площ сільськогосподарських культур та відведення земель під пар (Сумська область, всі категорії господарств, % від посівної площі)
Культури1990200120022003Відношення 2003 року до 1990 року (%)Зернові та зернобобові 50,255,955,053,0105Технічні культури, в т.ч. цукровий буряк11,9
8,78,87
4,998,7
3,988,0
3,667
41Кормові культури36,026,927,628,178Площа чистих парів0,844,163,63,4404
Дані таблиці 2.1 свідчать, що посівні площі зернових та зернобобових культур за аналізуємий період збільшилися на 2,8%. В той же час зменшилась площа посівів технічних культур на 3,9 %, в тому числі площа цукрового буряку зменшилась на 5,1%. Площа кормових культур зменшилась на 7,9% від посівної площі [129, 130].
Площі, з якої зібрано врожай також зменшуються, особливо в останні роки. При цьому урожайність основних сільськогосподарських культур знижувалась починаючи з 1990 року і тільки з 2001 року начала підвищуватися для деяких сільськогосподарських культур.
В таблиці 2.2 наведено дані про урожайність основних сільськогосподарських культур в області.
Зменшення урожайності сільськогосподарських культур, скорочення площі посівів призвело до зменшення валового збору продукції.
До 2000 року набувала стабільності тенденція до зменшення валового збору зернових, зернобобових та круп'яних культур, і в 1999 році його обсяг становив 51,76% від обсягу 1990 року. Збільшення урожайності та збору сільськогосподарської продукції у 2000 році відбувалося завдяки реформуванню аграрного сектора економіки [154-155, 157].
Таблиця 2.2
Урожайність основних сільськогосподарських культур
(Сумська область, господарства усіх категорій, ц/га)
РокиЗернові культуриЗернобобові культуриЦукровий бурякКартопляЗа поточний рік, ц/га(+,-) до 1990 р.За поточний рік, ц/га(+,-) до 1990 р.За поточний рік, ц/га(+,-) до 1990 р.За поточний рік, ц/га(+,-) до 1990 р.199031,1-26.3-249,0-112-199523,0- 8,113.5-12.8167,0- 82,085,0- 27,0199916,1-15,012.2-14.1133,0-116,048.0-64200018,2-12,920.0-6.3171,0-78,0120.0+8200121.0-10.116.9-9.4156-93110.0-25200226.4-4.719,3-7,0190,9-65103,7-8200318,2-12,918,6-7,7182-58124+12
Вартість валової продукції сільського господарства, в тому числі і продукції рослинництва, за 2000 рік набула тенденції до зростання.
Вартість валової продукції сільського господарства, в цілому, в тому числі і продукції рослинництва збільшилася у 2003 році на 47,4 млн.грн та 11,8 млн.грн відповідно. У той же час середньорічна чисельність працівників, зайнятих у сільськогосподарському виробництві зменшилась на 4906 чоловік.
Загальною методологічною засадою використання, відтворення і збереження земельних ресурсів є забезпечення оптимального виробництва високоякісної агропромислової продукції, у тому числі продукції рослинництва, тваринництва, харчової і переробної промисловості у натуральному та вартісному виразі.
Економічний аналіз показує, що аграрні перетворення на Сумщині та проведення земельної реформи суттєво змінили співвідношення різних господарських структур на продовольчому ринку і їх місце в організаційній побудові агропромислового комплексу (табл. 2.3).
Таблиця 2.3
Ефективність використання земельних ресурсів в сільськогосподарських підприємствах.
РегіонВалова продукція на 1 га, грн.Валовий доход на 1 га, грн. Прибуток на 1 га, грн. всьогоРослин.Тварин. всьогоРослин.Тварин.Сумська обл.333,2287,6118,4209,161,8131,1-40,1В середньому по Україні340,6282,7105,7173,633,6 114,8-63,9
Про рівень використання землі свідчить коефіцієнт ефективності використання земельних ресурсів, що характеризує співвідношення питомої ваги виробленої валової продукції окремих форм господарювання до питомої ваги їх у площі сільгоспугідь (табл.2.4). За одиницю береться рівень ефективності використання земель в цілому по регіону у всіх категоріях господарств області. В особистих господарств населення вища урожайність усіх основних сільгоспкультур. Проте такий тип господарювання не можна вважати перспективним навіть у плані ефективного використання земель сільськогосподарського призначення, оскільки більш важливе значення має саме раціональність цього використання, а в даному випадку вона не може бути максимальною.
Таблиця 2.4
Ефективність використання земель сільськогосподарського призначення в агроформуваннях Сумської області (середнє за 2001 - 2003 рр.)
ПоказникСільськогосподарські підприємстваГосподарства населенняПитома вага в розрізі господарств, %:- сільськогосподарські угіддя 46,628,6- поголів'я ВРХ14