РОЗДІЛ 2
Стан ВИРОБНИЦТВА продукції скотарства ТА тенденції розвитку системи РЕАЛІЗАЦІЇ
2.1. Виробництво продукції скотарства у сільськогосподарських підприємствах
У процесі становлення ринкових відносин загострюються економічні протиріччя і
проблеми, які існували в доперехідний період. Насамперед, варто виділити:
забезпечення сталого розвитку сільськогосподарського виробництва, диспаритет у
взаєминах сільськогосподарських товаровиробників із виробляючими і переробними
галузями промисловості, постачання населення високоякісними продуктами
харчування, а промисловість – сировиною та гарантування продовольчої безпеки
країни. Руйнування раніше сформованої системи регулювання, непідкріплене
створенням адекватних ринкових механізмів, скасування й ослаблення
адміністративних важелів, без заміни їх ринковими, виразилося в спаді
виробництва і скороченні закупівель. Скорочується поголів’я худоби і птиці,
зменшуються посівні площі та валові збори сільськогосподарської продукції.
Ключова роль у розв’язанні даних проблем належить скотарству. Так як воно є
однією із системоутворюючих галузей аграрної економіки, розвиток якої сприяє
вирішенню продовольчої проблеми країни, фінансовій стійкості сільського
господарства і більш повній зайнятості населення. Скотарство є важливим
джерелом формування продовольчих ресурсів і має значний експортний потенціал
по м’ясу і м’ясопродуктах та молоку і молокопродуктах. Воно впливає на рівень
забезпечення населення найважливішими продуктами харчування, легкої і харчової
промисловості – сировиною.
Відсутність відповідної нормативно-правової бази по організації ефективно
діючої інфраструктури аграрного ринку привела до появи численних посередницьких
структур між сільськогосподарськими виробниками і кінцевими споживачами. Саме з
цієї причини і через відсутність реального збуту багато товаровиробників
знизили виробництво сільськогосподарської продукції, зокрема, продукції
скотарства. У країні не вироблений ефективний механізм підтримки
сільськогосподарських виробників і регулювання цін на продовольство, у тому
числі на продукцію, яка швидко псується.
Незважаючи на певні позитивні зрушення, які відбулися в агропромисловому
комплексі країни, у процесі реформування форм власності, все ще не вдається
призупинити спад виробництва сільськогосподарської продукції, зокрема, в галузі
скотарства. Виробництво валової продукції сільського господарства за період з
1990 по 2004 роки зменшилося на 36,6% і становило 66257,2 млн. грн. Такий спад
виробництва валової продукції сільського господарства обумовлений скороченням
у 2004 р. порівняно з 1990 р. виробництва продукції тваринництва на 54,6% (або
на 28414,7 млн. грн.) і продукції рослинництва на 18,7% (або на 9788,1 млн.
грн.). Зменшення частки продукції тваринництва у валовому виробництві продукції
сільського господарства обумовлено рядом факторів. Безумовно, одним із
найсуттєвіших із них являється незаінтересованість товаровиробників займатись
виробництвом молока та вирощуванням великої рогатої худоби, що пояснюється
низькими закупівельними цінами та скороченням попиту на дану продукцію. Значно
впливає на виробництво продукції скотарства високий рівень матеріало- і
трудомісткості технологічного процесу виробництва молока і вирощування великої
рогатої худоби. Різкий спад, що відбувається у сільськогосподарському
виробництві, а також суміжних із ним галузях, призводить до значного зниження
рівня споживання продуктів харчування на душу населення.
Постійний спад виробництва продукції скотарства свідчить про глибокі необоротні
кризові процеси в галузі. Зменшення обсягів виробництва продукції скотарства
та скорочення поголів’я великої рогатої худоби привело до збитковості галузі.
Сталий розвиток скотарства в умовах ринку має формуватися на основі попиту і
пропозиції, цінового механізму, виробничої й цінової рівноваги та конкуренції у
реальній практиці господарювання при вра
хуванні основних чинників, які зумовлюють занепад і збитковість галузі.
За період входження України в ринкову економіку для більшості
сільськогосподарських підприємств, які виробляють продукцію скотарства, ринок
не став економічною базою для відтворювального процесу. Лише окремі з них мають
позитивні результати, становище і поведінка інших на ринку продукції великої
рогатої худоби поки що залишається до кінця не визначеною.
Переробні підприємства встановлюють ціни, які не завжди задовольняють інтереси
товаровиробників. Наявність великої кількості посередників у ланцюгу
“виробництво – реалізація – споживання” робить кінцеву продукцію недоступною
для масового споживача, тому що реалізаційна ціна в 2-3 рази перевищує
закупівельну ціну продукції скотарства.
Перехід економіки України в нову площину відносин зумовлює необхідність
впровадження нових підходів до організації ведення скотарства, яке
призупинилось у своєму розвитку. Аналіз публікацій та соціально-економічних
програм розвитку агропромислового виробництва як на державному, так і на
регіональному рівнях свідчить про те, що дана проблема (кризовий стан галузі
скотарства) потребує ґрунтовного і всебічного дослідження, вимагає нових
фундаментальних підходів для здійснення аналізу і необхідності комплексного
системного підходу у дослідженні всіх елементів ланцюжка
“виробництво-реалізація-переробка-споживання” продукції скотарства. Отже,
спробуємо з’ясувати основні причини і фактори, які обумовили занепад і
збитковість скотарства в країні, де ця галузь історично мала високий рівень
розвитку, а також взаємозв’язок її з ринком і ринковими відносинами.
Скотар
- Київ+380960830922