Ви є тут

Розвиток ринку хлібобулочних виробів

Автор: 
Опря Ольга Анатоліївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U001551
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ КОН’ЮНКТУРИ РИНКУ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА
ПЕРІОД 1999 - 2004 рр.
2.1. Тенденції формування попиту на хлібобулочні вироби
Попит на хлібобулочні вироби буде нами розглядатись як представлена на ринку
платоспроможна потреба в даному товарі.
В структурі витрат домогосподарств Київської області на харчування питома вага
витрат на хлібопродукти складає близько 17 % і має тенденцію до зниження
(табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Структура витрат домогосподарств Київської області на харчування
(за місяць на одне домогосподарство)
1999 р.
2000 р.
2001 р.
2004 р
грн.
грн.
грн.
грн.
Продовольчі товари всього
177,8
100,0
251,4
100,0
295,1
100,0
519,3
100,0
в т.ч.:
хлібопродукти
32,0
18,0
51,7
20,6
55,5
18,7
85,7
16,5
м’ясо і м’ясопродукти
36,3
20,4
52,8
21,0
56,9
19,3
87,0
16,8
молоко і молокопродукти
21,8
12,3
26,7
10,6
28,0
9,5
38,6
7,4
фрукти і ягоди
5,2
2,9
10,9
4,3
12,1
4,1
14,7
2,8
В період з 1996 по 2004 рр. подорожчання продуктів харчування призвело до
зменшення розміру їх фізичного споживання на душу населення (табл. 2.2, рис.
2.1.). Так, споживання хлібобулочних виробів промислової випічки скоротилось на
38,0 кг (на 40 %), молокопродуктів – на 84 кг (на 22 %), м’яса та
м’ясопродуктів – на 1 кг (на 2,4 %). Споживання цих продуктів залишається
нижчим за медично обґрунтовані норми.
В Україні ці норми розробляються спеціалістами в області гігієни харчування за
статево-віковими і професійними групами, враховують географічні і соціальні
умови. Існують норми харчування двох основних рівнів: норми верхньої межі
раціонального (оптимального) споживання, які носять характер рекомендацій та
норми мінімального продовольчого споживання, які розглядаються як граничні
критерії продовольчої безпеки, в зв’язку з чим їм надано статус нормативного
акту. Такі норми розраховуються на виконання Закону України „Про прожитковий
мінімум” і затверджуються постановою Кабінету міністрів України [186, с.9 -
10].
Таблиця 2.2
Споживання основних продуктів харчування на душу населення у Київській області
Медично обгрунтована норма споживання, кг
1996 р.
1999 р.
2000 р.
2004 р.
Спожи-вання у 2004 в % до 1996 р.
Ціна 1 кг, грн.
споживання на душу населення, кг
Ціна 1 кг, грн.
споживання на душу населення, кг
Ціна 1 кг, грн.
споживання на душу населення, кг
Ціна 1 кг, грн.
споживання на душу населення, кг
Хлібобулочні вироби
101
0,85
95,2
1,2
70,2
2,3
77,9
2,30
57,3
60,2
М’ясо і м’ясопродукти
75
3,3
40,9
6,0
34,3
10,6
33
18,2
39,9
97,6
Картопля
120
0,65
127,9
0,7
121,9
0,8
134
1,1
124,9
97,6

Рис. 2.1. Споживання продуктів харчування в Київській області (кг/душу
населення
Постановою Кабінету Міністрів України (№ 656 від 14.04.2000 р.) середньодушова
норма споживання хлібобулочних виробів встановлена на рівні 101 кг на рік, в
тому числі хліба пшеничного – 62 кг.
За рахунок промислової випічки попит населення на хлібобулочні вироби
задовольняється на 78 %. Таким чином, виходячи з фактичного середньодушового
споживання хлібобулочних виробів, наведеного у табл. 2.3, фактичне сумарне
споживання хлібобулочних виробів Київської області у 2004 р. можна визначити
наступним чином: 77,8 кг · 1788,1 тис. чол. = 139,1 тис. тонн, а фактична
ємність ринку, визначена за придбанням населенням виробів промислової випічки
склала (25,5 кг + 31,8 кг) · 1788,1 тис. чол. = 102,4 тис. тонн.
Таблиця 2.3
Динаміка і структура середньодушового споживання
хлібобулочних виробів у Київській області
Рік
Споживання хлібобулочних виробів на душу населення, кг

Всього
у тому числі

попит на хлібобулочні вироби
випічка в домашніх умовах
промислового виробництва в районах
вироби, завезені з м. Києва
кг
кг
кг
кг
1999
82,2
100,0
34,4
41,8
35,8
43,6
12,0
14,6
2000
96,1
100,0
28,1
29,2
49,8
51,8
18,2
19,0
2001
81,3
100,0
28,6
35,2
33,4
41,1
19,3
23,7
2002
76,8
100,0
26,9
35,0
29,7
38,7
20,2
26,3
2003
76,0
100,0
25,2
33,1
30,5
40,2
20,3
26,7
2004
77,8
100,0
25,5
32,8
31,8
40,9
20,5
26,3
Як видно з рисунка 2.2, найбільшу питому вагу в структурі споживання посідають
хлібобулочні вироби, що завозяться зі столиці (40,9 %), причому їх частка
поступово зростає. Питома вага хлібопекарської продукції, виробленої
підприємствами регіону, навпаки, має тенденцію до зниження.

Рис. 2.2. Структура споживання хлібобулочних виробів у Київській області
Зменшення чисельності населення Київської області в період з 1996 по 2004 рр.
на 6 %, а також подорожчання хлібобулочних виробів і, як наслідок, зниження
середньодушового споживання хлібобулочних виробів промислової випічки призвели
до скорочення реальної місткості ринку даної продукції на 27 тис. тонн, або на
20 % (рис. 2.3, табл. 2.4).

Рис. 2.3. Ємність ринку хлібобулочних виробів Київської області
Таблиця 2.4
Потенційна та реальна місткість ринку хлібобулочних виробів
Київської області
1999 р.
2000 р.
2001 р.
2004 р.
тис. грн.
тис. тонн
тис. грн.
тис. тонн
тис. грн.
тис. тонн
тис. грн.
тис. тонн
Потенційна
місткість ринку
174960
145,8
393070
170,9
396981
140,9
303140
131,8
Реальна місткість ринку
155280
129,4
327060
142,2
259840
112,0
235520
102,4
Частка ринку, %
89
89
83
83
65
65
78
78
У виробах домашньої випічки, за нашими спостереженнями, хліб займає близько 80
%, а решта – 20 % - булочні вироби. Останні залишатимуться традиційними
практично завжди, незалежно від рівня доходів, а хліб по мірі зростання
останніх згодом може бути замінений н