РОЗДІЛ 2
ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ВИТРАТ ЕНЕРГІЇ ПРИ РІЗНИХ ТИПАХ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОЩУВАННЯ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР
В розділі розглянуті питання енергетичної оцінки витрат на вирощування овочевих культур за різними технологіями: індустріальними технологіями, найбільш поширеними технологіями в селянських (фермерських) господарствах та типовими (базовими) технологіями. Такий вибір пояснюється наступними факторами. В минулому в значній частині колективних і державних приміських господарств Харкова ведучою галуззю було овочівництво. Під овочами було зайнято великі площі, що давало можливість впроваджувати індустріальні технології. Такі спеціалізовані овочівницькі господарства входили в асоціацію "Харківплодоовочепром". До реформи сільського господарства в 1990 році господарства асоціації виробляли до 38 % овочевої продукції в Харківській області, або 1031 тис. ц, їм належало до 37 % овочевих площів або 7,7 тис. га. В табл. А.1 та А.2 надаються обсяги виробництва овочевої продукції та посівні площі зайняті під виробництвом у районах Харківської області у 1999-2001 рр. В табл. А.3 представлені економічні показники фінансово-економічної діяльності окремих господарств асоціації "Харківплодоовочепром". В табл. 2.1 надається інформація про виробництво овочів та річні показники ( площа, валовий збір, врожайність) за різні роки. За даними асоціації в 2001 р. обсяги виробництва скоротилися до 157,8 тис. ц, а площі - до 1,07 тис. га. Зараз відносно високу концентрацію овочевих, що перевищує 100 га мають господарства СВК "Харківська
Таблиця 2.1
Виробництво овочів у господарствах асоціації "Харківплодоовочепром"
Назва
господарстваВаловий збір, тПлоща, гаУрожай-ність, ц/га, 2001 р.1999 р.2000 р.2001 р.2002 р.
план2001 р.2002 р.
планСВК "Червоний партизан"2306116529818006914043ТОВ "Циркунівське"737210727818009114031СВК "Відродження" (ім. Карла Маркса)35534527100038090ТОВ "Нива" ("Перемога")2751176306800506061ТОВ "Надія" ("Новолипецький")8499521721000328054СВК "Харківська овочева фабрика"8611762757065200236220130СВК "Тепличний" (ХОФ)-125910021000273036СВК "Харківовочепром"9421504939160010112693ТОВ "Довжанське"7231090384160010016038ТОВ "Маяк" ("Пролетарій Харківщини")181816711064150011415093ПП "Красноградська овочева фабрика"471101659775041125146СВК "Первомайська овочева фабрика"138611595191160649081ЗАТ "Зміївська овочева фабрика"41003625344036252541137
овочева фабрика", СВК "Червоний партизан", ТОВ "Маяк", ТОВ "Довжанське", ТОВ "Циркунівське", ТОВ "Надія", ТОВ "Нива" та СВК "Відродження". Питома вага овочевої продукції в товарній продукції господарств становить від 30,8 % ("ТОВ "Маяк") до 9,1 % (СВК "Відродження"). Але тільки в перших двох із перелічених рівень врожайності в середньому в другій половині 90-х років перевищував 100 ц/га: В СВК "Харківська овочева фабрика" він становив 180 ц/га, в СВК "Червоний партизан" - 149 ц/га. Аналіз виробничої собівартості за цей період показав, що найменша була в господарствах СВК "Червоний партизан" - 13 грн., ТОВ "Маяк" - 18, СВК "Харківська овочева фабрика" - 19, ТОВ "Довжанське" - 20 грн. В інших господарствах собівартість на рівні 25 - 65 грн. за 1 ц. В ряді господарств собівартість була значно вищою, ніж реалізаційні ціни, і вони терпіли збитки. Для першої групи господарств прибутки становили 3-10 грн./ц, для другої - збитки від 3 грн./ц у ТОВ "Довжанське" до 43 грн./ц в ТОВ "Ниві". Розбіг рівня рентабельності даних господарств становив близько 100 відсотків. Найбільший був у СВК "Червоний партизан" - 77 %, СВК "Харківська овочева фабрика" - 44 % та в ТОВ "Маяк" - 17 %. В інших ця величина від'ємна: в ТОВ "Довжанське" -11 %, в ТОВ "Циркунівське" -30, ТОВ "Надія" -37, СВК "Відродження -64, ТОВ "Нива" -67 %.
Більш докладно охарактеризуємо виробництво овочів у СВК "Харківська овочева фабрика" в 1996-2000 рр. В табл. 2.2 наведено структуру посівних площів овочевих культур у відкритому грунті. Дані свідчать, що під овочами в господарстві зайнято майже четверту частину всіх площ при загальній площі 2191 га. По роках простежується динаміка до їх зменшення за рахунок збільшення питомої ваги в господарстві високо рентабельних культур, таких як зернові, соняшник. Причиною цього є великі витрати на одержання врожаю овочевих, підвищення ціни на матеріально-технічні ресурси, а
Таблиця 2.2
Структура посівних площ під овочеві культури у відкритому грунті
у СВК "Харківська овочева фабрика"
Овочева
культураПосівні площі по роках19961997199819992000га / %га / %га / %га / %га / %Капуста рання25/5,123/5,315/4,026/9,417/4,7Капуста цвітна20/4,010/2,26/1,61/0,4-Капуста пізня154/31,1102/22,9133/35,887/31,4138/38,0Огірки20/4,014/3,210/2,7--Помідори78/15,892/20,670/18,840/14,453/14,6Буряк17/3,422/5,030/8,124/8,719/5,2Морква24/4,828/6,339/10,547/16,937/10,2Цибуля25/5,140/9,050/13,439/14,148/13,2Інші культури132/26,7113/25,519/5,113/4,751/14,1Разом495/100444/100372/100277/100363/100
також тенденція до збільшення реалізаційних цін на зерно, що навіть при відносно високій виробничій собівартості дає високий прибуток. Це сприяло зменшенню площ під овочами з 495 до 363 га в основному за рахунок відмови від вирощування капусти цвітної, огірків та зменшенню площ під помідорами на 32 % та перцем солодким на 25% через їх високу собівартість (табл. 2.2).
Як видно з табл. 2.3, середня врожайність овочів у ХОФ порівняно висока. Так з 1996 по 2000 рр. для капусти ранньої вона становила 239,6 ц/га, капусти пізньої - 307,8, помідорів - 178, буряків - 199,4, моркви - 220,4, цибулі - 177,2 ц/га. В середньому по роках врожайність овочевих коливалася близько 188,6 ц/га, але не була нижчою від 175 ц/га.
Таблиця 2.3
Урожайність овочевих культур у відкритому грунті
у СВК "Харківська овочева фабрика"
Овочева
культураРокиВ серед-ньому по роках19961997199819992000Капуста рання1
- Київ+380960830922