Розділ 2
Сучасні особливості та практика організації беззбиткової діяльності підприємств
2.1. Методика аналізу і оцінки факторів
беззбиткової діяльності підприємства
Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської
діяльності підприємства є прибуток (доход).
Умови ринкової економіки вимагають постійного аналізу прибутку, зокрема
формування і використання прибутку, фінансових результатів і фінансового
стану.
Чим досконалішим буде аналіз прибутку, тим вища можливість більш точно
охарактеризувати ефективність господарської діяльності в цілому і, зокрема,
процес перебудови механізму управління беззбитковою діяльністю підприємства.
Загальний прибуток, як кінцевий фінансовий результат господарської діяльності
підприємства, складається з прибутку (збитку) від реалізації продукції, робіт,
послуг, позареалізаційних прибутків і збитків.
Спрямованість господарської діяльності підприємства на забезпечення його
беззбиткової роботи, стійкого фінансового стану і зростання прибутковості
зумовлює необхідність проведення оперативного, ретроспективного та
перспективного економічного аналізу.
В умовах ринкових відносин докорінно змінюються об'єкти аналізу, еталони
порівняння, показники планування і оцінки результатів діяльності, тобто
видозмінюється сама інформаційна система економічного аналізу. Об'єктами
аналізу стають методи господарювання (рівень господарської самостійності
підприємства і його підрозділів), перспектива розвитку підприємства, його
зв'язки з партнерами та ін.
Для забезпечення беззбиткової діяльності підприємства важливою передумовою стає
рівень його господарської самостійності.
Основні напрями аналізу господарської самостійності підприємства наведені в
табл. 2.1.
Таблиця 2.1
Основні напрямки проведення аналізу
господарської самостійності підприємства
№ п/п
Напрямки
Характеристика
1.
Самостійність підприємства на зовнішньому і внутрішньому ринку
Ступінь свободи підприємства у формуванні і зміні виробничої програми;
свобода вибору партнера для реалізації продукції, отримання необхідних
матеріалів, встановлення кооперативних зв’язків; свобода зміни умов постачання
матеріалів і реалізації готової продукції; порядок виходу на зовнішній ринок
та ін.
2.
Самостійність підприємства в інноваційній сфері
Ступінь свободи в зміні спеціалізації виробництва і реальні можливості
оновлення основних фондів; можливість самостійно вести капітальне
будівництво; вдосконалення матеріально-технічної бази; завантаження виробничих
потужностей, наявність резервних потужностей та ін.
3.
Оцінка ступеня економічної свободи
Самостійність підприємства в розподілі власного прибутку; можливості
використання позичкових засобів (кредиту, випуску акцій і облігацій,
комерційного кредиту);право отримання валютних ресурсів і ін.
4.
Аналіз соціальної свободи підприємства
Права у виборі керівників, зміни оргструктури управління; свобода зміни
штатного розкладу; права у застосуванні різних форм оплати праці і доплат;
свобода вибору форм соціально-побутового обслуговування працівників.
Інформаційна система як основа проведення аналізу факторів беззбиткової
діяльності підприємства може бути охарактеризована як сукупність елементів,
об'єднаних функціонально і оперативно для досягнення певної цілі, яка полягає у
створенні потоку інформації, призначеної для прийняття управлінського рішення
щодо забезпечення прибуткової роботи.
Кожна одиниця організаційної структури управління підприємства виступає як
інформаційна система зі своїми наборами основної, оперативної та контрольної
інформації для прийняття управлінських рішень. Основні інформаційні системи
підприємства і сфери їх використання розглянуті в табл. 2.2.
Таблиця 2.2
Основні інформаційні системи підприємства та їх підсистеми, сфери використання
№ п/п
Системи і їх основні підсистеми
Сфера застосування
планування
оперативне управління
контроль
1.
Фінансова
1.1. Фінансовий баланс
1.2. План інвестицій
1.3. Облік витрат виробництва
1.4. Планування і розподіл прибутку
1.5. Облік прибутковості
2.
Виробнича
2.1. Оперативне планування виробництва
2.2. Планування матеріально-технічного постачання
2.3. Виробничі запаси
2.4. Розподіл і використання виробничих ресурсів (сировинних, фондових,
трудових)
3.
Ринкова
3.1. Планування і прогнозування збуту продукції
3.2. Формування цінової стратегії
3.3. Збут продукції
3.4. Аналіз збуту продукції
3.5. Контроль кредитів
3.6. Маркетингова діяльність
4.
Кадрова
4.1. Облік працюючих
4.2. Заробітна плата і компенсації
4.3. Зайнятість
4.4. Розстановка кадрів, ефективність використання трудових ресурсів
4.5. Професійно-технічна підготовка і підвищення кваліфікації
5.
Інші системи
5.1. Наукові дослідження і розробки
5.2. Стратегічне планування
5.3. Прогнозування розвитку виробництва
В якості інформаційної бази оцінки господарської діяльності підприємства
повинні виступати звітні дані його роботи, деякі задані економічні параметри і
зовнішні умови його діяльності, які необхідно враховувати при аналітичних
оцінках і прийнятті управлінських рішень.
Економічний аналіз факторів беззбиткової діяльності підприємств в теперішніх
умовах стає важливим елементом механізму управління ними. В умовах ринкових
відносин він все більше набирає характеру системного аналізу, який виступає
засобом забезпечення стійкого фінансового стану господарських о
- Київ+380960830922