РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН ПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ ТА ОСНОВНІ ЧИННИКИ, ЩО ЙОГО ЗУМОВЛЮЮТЬ
2.1. Загальний стан, сировинна база та інфраструктура продовольчого ринку Херсонської області
Херсонська область відноситься до розвинутих індустріально-аграрних регіонів півдня України, де сільське господарство має важливе значення. Цьому сприяє: по-перше, наявність сприятливих природно кліматичних умов для вирощування різних видів сільськогосподарської продукції у якості сировини для виробництва продуктів харчування, як то: зернові та зернобобові культури, соняшник, овочі та баштанні, виноград, а також виробництво м'яса, молока, яєць і вовни, по-друге, наявність висококваліфікованих кадрів для виробництва сільськогосподарської продукції та високоякісних екологічно чистих продуктів харчування, специфічних вітчизняних технологій їх виготовлення, а також вигідне географічне та геополітичне розташування сприяє формуванню ринка для реалізації високоякісних продовольчих товарів.
В загальноукраїнському поділі праці Південний регіон, в який включають АР Крим, Одеську, Миколаївську та Херсонську області виділяється виробництвом зерна, соняшнику, винограду, овочів, баштанних та м'яса. Виробництво валової продукції сільського господарства в Україні в 2003 р. було на 10,0 % менше, ніж у 2002 р., відповідно цей показник по Південному регіону і Херсонській області склав 29,4 % і 21,3 % .
Виробництво товарної продукції в розрахунку на душу населення по області на 25 % більше, ніж в сусідніх областях. За індексом господарського освоєння території область займає також провідне місце в Південному регіоні. Частка області у виробництві продукції сільського господарства складає 2,9 %, у валовому зборі зернових культур - 2%, насіння соняшнику - 4,1%. У зв'язку з глибокою економічною кризою внесок області у ВВП України зменшився за період 1994-2002 р. з 2,5 до 1,6 % при скороченні виробництва майже на 30 %.
Сільське господарство Херсонської області належить до основних галузей, які визначають місце продовольчого ринку в загальнодержавному поділі праці.
Херсонська область володіє багатими земельними ресурсами. Сільськогосподарські угіддя на 01.01.2004 р. складали 1969,7 тис.га, або 69,2% загальної площі області при цьому на долю ріллі припадало 1777,9 тис. га , площа пасовищ і сіножаті склала 165,2 тис. га.
Якщо простежити за динамікою структури сільськогосподарських продуктивних земель, то за останні роки вона майже не змінилась (табл. 2.1.).
Таблиця 2.1.
Динаміка і структура сільськогосподарських угідь Херсонської області
Вид угідь19992000200120022003тис. га%тис. га%тис. га%тис. га%тис. га%Сільгосп. угідь всього1969,81001968,41001968,81001968,51001969,7100В т.ч. рілля1770,889,91772,590,11773,390,11775,190,21777,990,2Сіножаті9,50,59,50,59,50,59,50,59,30,5Пасовища160,28,1158,58,1158,38,0157,17,9155,97,9Багаторіч.
насаджен.29,31,527,91,327,71,426,81,426,61,4
Аналізуючи дані наведенні в таблиці 2.1., необхідно відмітити що у загальній площі сільськогосподарських угідь рілля за період з 1999 до 2003 р збільшилась на 7,1 тис. га. Площа сільськогосподарських угідь складає 1969,7 тис.га, при цьому 1777,9 тис.га (90,2 %) сільгоспугідь займає рілля. Рівень розораності земель становить 90 %. Це значно перевищує загальноприйняті екологічні нормативи, але при дотримані раціональної агротехніки, та технології є важливою основою інтенсивного розвитку АПК.
Область, завдяки найбільшому в України зрошуваному полю, має всі необхідні умови для стабільного розвитку сільськогосподарського виробництва. На сьогоднішній день в області можуть потенційно зрошуватись 425,8 тис.га земель, задіяно біля 1,7 тис. зрошуваних машин. Займаючи майже 22% всіх сільськогосподарських угідь зрошувані землі дають близько 38 % загального валу виробництва зерна, 71,5 % - овочів, більше 60 % кормів у кормових одиницях та майже увесь цукровий буряк (91,9 %) і сою (98,5 %). Відповідно природно-географічним умовам, сільськогосподарські зони області спеціалізуються на виробництві зернових та технічних культур, південні та центральні райони - розвивають овочівництво, садівництво та виноградарство. Тваринницька галузь має м'ясо-молочну направленість.
Як відмічалося раніше, сільське господарство Херсонської області спеціалізується на виробництві зернових, основна культура - озима пшениця, а також кормових культур, овочів, винограду (табл. 2.2.). Найбільшу питому вагу у структурі посівних площ у 2003р. займали зернові - 51,6 %, у т.ч. озима пшениця 16,4 %.
Останнім часом у спеціалізації сільського господарства відбуваються значні структурні зрушення. Так, у структурі зернових скоротилися площі під ярим ячменем, кукурудзою, просом, гречкою зернобобовими культурами і зросли під озимою пшеницею, озимим житом, рисом.
Особливості територіального розміщення сільського господарства впливають на регіональні особливості розміщення сировинної бази переробних галузей. Так, виробництво зернових зосереджено у Генічеському, Каховському, Новотроїцькому, Чаплинському районах (25,9 % обласного виробництва); соняшнику у Великоолександрівському, Генічеському районах. Різке скорочення за останні 5 років посівних площ під кормовими культурами - стало однією з основних причин спаду виробництва у тваринницьких галузях, особливо у м'ясо-молочному скотарстві, вівчарстві, птахівництві. Спад у тваринництві призвів до неповного навантаження виробничих потужностей і навіть зупинки м'ясо- та молокопереробних підприємств. Продовольчу місткість території, як її здатність до відтворення тієї чи іншої кількості продовольчих ресурсів, характеризують показники врожайності сільськогосподарських культур і продуктивності тваринництва [127с. 75].
Таблиця 2.2.
Структура посівних площ основних сільськогосподарських культур в Херсонській області*
Сільського
- Київ+380960830922