РОЗДІЛ 2
ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ ОВОЧІВ В АПК
ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Організація та розвиток виробництва овочів
Овочеконсервний підкомплекс є одним з пріоритетних напрямків АПК України.
Найбільша частка посівних площ під овочевими культурами в Україні зосереджена у
степовій (47,1% ) та лісостеповій ( 30,8% ) зонах [47].
Розміщення овочевих культур на території України залежить від їх біологічних
особливостей і природнокліматичних умов окремих регіонів. Так, для теплолюбних
культур найкращі умови створилися у південних районах. Саме тут розміщені
основні посіви баклажанів, понад 80% перцю солодких сортів, близько 75%
помідорів[48,c.8].
Херсонська область розташована на півдні України і має сприятливі умови для
овочівництва на зрошуваних землях, особливо вирощування томатів. Ґрунтовий
покрив території області різноманітний: У північній частині переважають
чорноземи на лесі, ближче до півдня вони переходять у каштанові з солончаками,
солонцями, солодами; на лівобережжі Дніпра і Дніпровського лиману знаходяться
Олешківські піски.
Територія Херсонської області є однією з найбідніших на поверхневі води
областей України. До того ж клімат у регіоні вкрай посушливий з великими
ресурсами тепла. Середня тривалість вегетаційного періоду коливається від 215
діб у північних районах до 230 - у південних [49, с. 8-9].
Середня багаторічна сума опадів за рік на півночі області складає 380-400мм, а
на крайньому півдні - 310 мм. Зими малосніжні й безсніжні, із затяжними
відлигами. Тому для підвищення ефективності сільського господарства в області
були побудовані системи найбільших в Україні за площею зрошуваних земель:
Північно-Кримський канал - 457 тис.га та Каховський - 318 тис. га, а також
Червонопрапорна зрошувальна система, Сірогозький магістральний канал, Північно
- Рогачицька зрошувальна система, Інгулецький магістральний канал та ін..
Завдяки їм Херсонська область займає перше місце за площею поливних земель в
Україні - 463,4 тис.га , а їх питома вага у структурі сільськогосподарських
угідь є найбільш значною серед областей, які застосовують зрошення, і досягає
27,4%. Питома вага основних виробничих фондів сільського господарства в їх
загальної вартості характеризується найбільшим значенням серед областей
Південного економічного району і майже в 2 рази перевищує середньо-український
показник (44,8% проти 24,2%).
Таким чином, Херсонщина має неабиякий потенціал для розвитку інтенсивного
овочівництва. На сьогодні площі під овочевими культурами Херсонської області
складають сім відсотків державних, у тому числі під томатами перебуває 15% площ
від загальних під цими культурами в Україні. Область виробляє сім відсотків
овочевої продукції країни .
У структурі посівних площ Херсонщини питома вага овочевих культур у загальній
посівній площі в 2001 р в усіх категоріях господарств становила 2,5% (34,7
тис.га) (табл.2.1).
Таблиця 2.1
Площа овочевих культур та їхня питома вага у посівах господарств Херсонської
області в 2001 р.
Показники
Всі категорії господарств
Суспільний сектор
Фермери
Населення (включаючи громадян – орендарів)
Посівна площа - всього, тис. га
1363,8
963,2
117,7
282,9
у тому числі під овочами
34,7
14,3
2,0
18,4
Питома вага овочів у загальної площі посівів, %
2,5
1,5
1,7
6,5
В суспільному секторі цей показник становив 1,5%, в особистих підсобних
господарствах населення (включаючи громадян-орендарів) – 6,5% , у селянських
(фермерських) господарствах – 1,7% .
Найбільше посівних площ під овочами зосереджено в господарствах населення –
18,4 тис. га (53,0%), на другому місці йде суспільний сектор, в якому під овочі
виділено – 14,3 тис.га (41,2%)(у тому числі: у господарських товариствах
–7,5тис.га (21,6%), сільськогосподарських кооперативах –2,3тис.га (6,5%),
приватних (приватно-орендних) підприємствах – 2,4тис.га (6,7%), підсобних та
інших недержавних сільськогосподарських підприємствах – 1,1тис.га (3,2%), в
державних сільськогосподарських підприємствах –1,1тис. га(3,2%)). Третє місце
займають селянські (фермерські) господарства, де аналогічний показник становив
2,0 тис. га (5,8%)(додаток Ж) [50].
Розгляд особливостей територіальної спеціалізації сільського господарства
області показав, що найбільше земель під овочі виділено в усіх категоріях
господарств Цюрупинського ( 3,9 тис.га), Скадовського ( 3,9 тис.га),
Білозерського (3,8 тис.га), Голопристанського (3,2 тис.га), Генічеського (2,0
тис.га), Чаплинського ( 1,9 тис.га), Новотроїцького ( 1,9тис.га), Каховського
(1,8 тис.га), Бериславського районів ( 1,6 тис. га) (рис. 2.1).
Такий вибір на користь овочів зроблено господарствами цих районів не випадково.
По-перше, він зумовлений вигідною можливістю реалізувати свіжу овочеву
продукцію в обласному та районних центрах, на оптових продовольчих ринках,
по-друге, близьким розташуванням великих переробних підприємств , по третє,
наявністю власних консервних цехів.
Господарства області залежно від спрямування галузі можна розділити на п’ять
основних виробничих типів: господарства з переважним одержанням пізньої
продукції, (наприклад, ПОП “Городній Велетень” Білозерського району, приміські
з широким набором ранніх культур (СТОВ «Мрія»), насінницькі (ВАТ “Іскра”, ВАТ
ім. «Латиських стрільців» Цюрупинського району), овочеконсервні (ЗАТ МТК
“Володимирівка” Скадовського району), тепличні (АТ “Данко” Комсомольського
району).
Відповідно до спеціалізації на Херсонщині склалися такі типи господарств:
зерно-овочеві, зерно-молочно-овочеві, зерно-овочеві з розвинутим тваринництвом,
зернові, зерно-молочні, та зерно-м’ясні з розвинутим овочів
- Київ+380960830922