РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ОЦІНКА ЇЇ ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ
2.1. Економіко-статистичні показники стану ефективності сільськогосподарського виробництва
На сучасному етапі розвитку сільського господарства в період формування ринкових відносин перед агропромисловим комплексом України поставлені великі завдання - досягти сталого зростання сільськогосподарського виробництва, надійного забезпечення країни продуктами харчування і сільськогосподарською сировиною. Для виконання цих завдань повинні бути задіяні всі резерви.
Наша країна здійснює перехід до ринку. Світовий досвід свідчить, що іншого шляху до моделі економіки, орієнтованої на запити споживача, не існує. Основа ринкової економіки - торгівля, форма обігу, яка стимулює виробництво і споживання продукції.
Однак переведення економіки України на ринкові засади породило низку складних проблем. Однією з них є підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва, об'єктивно характеризує будь-яку систему господарювання. Ця проблема займає центральне місце у виборі перспективних напрямів розвитку АПК.
Водночас відсутність досвіду в проведенні аграрної реформи, інші причини призвели до того, що більшість сільськогосподарських підприємств стали фактично банкрутами і не можуть забезпечити нормальний процес відтворення виробництва, забезпечити навіть мінімально допустимий рівень доходів своїх працівників. Ситуація, що склалась в агропромисловому комплексі, надзвичайно складна. Причому вона дедалі загострюється. Нині слід виходити з того, що тільки через реформи, які покликані забезпечити формування нового господаря, нового товаровиробника на засадах приватної власності на майно і землю при спільній організації виробництва, через реформи, які сформують дієздатну податкову та кредитну політику, ми зможемо подолати спад у сільському господарстві.
Протягом останніх років реформування сільськогосподарських відносин увійшло в нову фазу. У процесі реформування власності докорінно змінилась структура землекористування. Основна маса сільськогосподарських угідь знайшла свого власника. На жаль, поки що не відбулось становлення фермерських господарств як товарних, здатних конкурувати з колективними. Дедалі більшу вагу у виробництві сільськогосподарської продукції у Львівській області займають особисті селянські господарства (рис. 2.1, 2.2).
*Розраховано за даними Головного управління статистики у Львівській області.
Забезпечити продовольчу безпеку країни особисті селянські господарства не спроможні, тобто буде досягнуто такої критичної межі, коли приріст виробництва в особистих селянських господарствах не зможе покривати зменшення виробництва у сільськогосподарських підприємствах. Тому необхідно прикласти максимум зусиль, щоб відродити великотоварне виробництво. Для цього необхідно створити відповідні передумови, у тому числі сформувати ефективну фіскальну політику держави в аграрному секторі економіки.
У період 1999-2003 рр. виробництво валової продукції сільського господарства області коливається, але не значно. Відчутно змінились обсяги виробленої валової продукції сільського господарства сільськогосподарськими підприємствами. Так, виробництво валової продукції сільського господарства сільськогосподарськими підприємствами Львівщини скоротилось на 30,7 %, тобто на 114,4 млн.грн. у порівнянних цінах 2000 р. Аналогічна ситуація спостерігається як у рослинництві, так і у тваринництві. У галузі рослинництва за досліджуваний період сільськогосподарські підприємства знизили виробництво (у порівняних цінах) на 31,9 %, хоча обсяг виробництва продукції рослинництва загалом збільшився на 20,9 %. Щодо тваринництва, то за досліджуваний період також спостерігаються тенденції до зростання виробництва продукції даної галузі, це забезпечується збільшенням виробництва не у сільськогосподарських підприємствах. Так, виробництво продукції тваринництва (у порівнянних цінах) у сільськогосподарських підприємствах за 1999-2003 рр. скоротилось на 28,6 % (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Виробництво валової продукції сільського господарства у порівнянних
цінах 2000 р., млн. грн.*
Показник1999 р.2000 р.2001 р.2002 р.2003 р.2003 р. до 1999 р.,% Валова продукція сільського господарства2499,62701,32549,02862,32775,9111,1у т.ч. сільськогосподарські підприємства372,4298,2280,5278,6258,069,3Продукція рослинництва1189,51403,41188,81507,21437,7120,9у т.ч. сільськогосподарські підприємства240,9200,2172,1170,5164,168,1Продукція тваринництва1310,11297,91360,21355,11338,2102,1у т.ч. сільськогосподарські підприємства131,598,0108,4108,193,971,4 *За даними Головного управління статистики у Львівській області.
Отже, напрошується висновок про те, що сільськогосподарські підприємства скоротили обсяги виробництва продукції сільського господарства, а особисті селянські господарства, навпаки, збільшили. На жаль, збільшення виробництва у приватному секторі не компенсувало втрат у суспільному.
Аналіз виробництва валової продукції проводиться за сталими (порівнянними) цінами. Отже, на зміну обсягів виробництва валової продукції у вартісному еквіваленті впливає збільшення або зменшення виробництва сільськогосподарської продукції у натуральному вимірнику (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Виробництво сільськогосподарської продукції у різних категоріях господарств Львівської області, тис. т*
Показник1999 р.2000 р.2001 р.2002 р.2003 р.2003 р. до 1999 р.,% Всі категорії господарствЗернові 507,8481,4597,9683,4576,9113,6Цукрові буряки497,9400,6404,1422,0422,184,8Картопля 1096,71510,3994,71567,51462,1133,3Овочі 285,8268,6294,6294,5326,5114,2М'ясо105,3105,3115,3111,3116,1110,3Молоко 1025,41032,01051,3 1061,5 1000,297,5Яйця курячі, млн. шт.491,4465,9485,9513,7515,8105,0Сільськогосподарські підприємстваЗернові 321,3260,0253,1270,4227,070,7Цукрові буряки270,9190,61