ЗМІСТ
ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ…………………………….……….….
ВСТУП…………………………………………………………….……….……….
ОСНОВНА ЧАСТИНА
РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ……………………………….…………….
1.1. Структура та склад лігноцелюлози…………………………………
1.2. Процес промислового гідролізу лігноцелюлози…………….……….
1.3. Мікробна ферментація цукрів лігноцелюлози………….……………
1.4. Метаболізм ксилози у дріжджів….…………………………………
1. Транспорт ксилози……….……………………………….…………
1.6. Дисбаланс нікотинамідних кофакторів при алкогольній ферментації ксилози у
дріжджів та шляхи його подолання……….……………
1.7. Ксилозоредуктаза……………………………….…….……………
1.8. Ксилітолдегідрогеназа………….…………………………….………
1.9. Білкова інженерія ксилозоредуктази і ксилітолдегідрогенази….
1 Експресія ксилозоредуктази і ксилітолдегідрогенази у
S. cerevisiae……………………………………………….…………
1 Ксилозоізомераза…………………………………………………….
1 Експресія ксилозоізомерази в S. cerevisiae…………….…………
1 Ксилулокіназа…………………….………………………………….
1 Ксилозоредуктаза P. stipitis забезпечує резистентність дріжджів до
інгібіторів ферментації………………….……………………………
1 Порівняння ефективності початкових шляхів ферментації ксилози у
рекомбінантних дріжджів………………………………………….…
1 Підсумки…………………………………………………………………
РОЗДІЛ 2. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ……………….….….
2.1. Матеріали досліджень………………………………………….…….
2.2. Штами мікроорганізмів та плазміди……………………………….
2.3. Поживні середовища……………………………………….………….
2.4. Біохімічні методи…………………………………………….……….
2.5. Основні молекулярно-генетичні методи……………………….……
2.6. УФ-мутагенез…………………………………………………….….….
2.7. Статистичний аналіз експериментальних даних……………….….…
2.8. Програмне забезпечення для аналізу амінокислотних послідовностей
білків………………………………………………………………….
РОЗДІЛ 3. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ….….
3.1. Створення рекомбінантних штамів H. polymorpha з підвищеним рівнем
алкогольної ферментації ксилози шляхом посилення експресії генів xylA (кодує
бактерійні КІ) і XYL (кодує власну КК)……….…
3.1.1. Конструювання штаму з делецією гена XYL H. polymorpha……….
3.1.2. Отримання рекомбінантних штамів, що надекспресують ORF xylA E. coli або
S.
coelicolor…….
3.1.3. Докази наявності бактерійних xylA генів та білків КІ у геномній ДНК
ізольованих дріжджових трансформантів та біохімічна характеристика цих
мутантів…………………………………………………………….
3.1.4. Отримання подвійного ДxylДxyl-А та потрійного ДxylДxyl-АДxyl-В
делеційних штамів H. polymorpha та експресія в них бактерійної
КІ……………………………………………………………………….
3.1.5. Надекспресія гена xylА Е. соli і гомологічного гена XYL в потрійному
делеційному штамі ДxylДxyl-АДxyl-В та визначення рівня алкогольної
ферментації ксилози у трансформантів ………………
3.1.6. Підсумки.……………………………………………………………
3.2. Створення рекомбінантних штамів H. polymorpha з підвищеним рівнем
алкогольної ферментації ксилози шляхом надекспресії гомологічних нативних і
модифікованих генів XYL/XYL-М, XYL і
XYL….……………………………………………………………….
3.2.1. Конструювання модифікованої форми КР H. рolymorpha за допомогою методу
сайт-специфічного мутагенезу.…………………….…………
3.2.2. Отримання штамів H. polymorpha, що надекспресують гени XYL-N або
XYL-M, штамів з надекспресією генів XYL-N або XYL-M та XYL-А та штамів, що
одночасно надекспресують гени XYL-N або XYL-M, XYL-А і XYL і їх біохімічний
аналіз……………………
3.2.3. Підсумки ……………………………………………………………
3.3. Порівняння ефективності двох альтернативних шляхів первинного метаболізму
ксилози (КІ/КК і КР/КДГ/КК) для етанольної ферментації у дріжджів H.
polymorpha.…………………………….…………….
ВИСНОВКИ…………………………………………………………………….
СПИСОК
- Київ+380960830922