Ви є тут

Оптимізація процесів обробляння і зберігання насіння кукурудзи та методи поліпшення його якостей

Автор: 
Кирпа Микола Якович
Тип роботи: 
Дис. докт. наук
Рік: 
2007
Артикул:
3507U000553
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
УМОВИ, МАТЕРІАЛ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ
Дослідження виконували на основі комплексного підходу, шляхом проведення експериментальних, лабораторних і польових дослідів, а також теоретичного аналізу і математично-статистичних обрахунків одержаних результатів.
Експериментальна частина дослідів пов'язана з вивченням техніко-технологічних параметрів і процесів післязбиральної обробки насіння кукурудзи, способів і режимів його зберігання, дослідженням експлуатаційних характеристик роботи нових машин і обладнання. Їх виконували на кукурудзообробних заводах і механізованих лініях в мережі дослідних станцій, господарств, елеваторів, хлібоприймальних пунктів.
В лабораторних і польових дослідах вивчали якість насіння, його посівні і врожайні властивості залежно від технологій, способів і режимів післязбиральної обробки. Ці досліди проводились, в основному, в лабораторії післязбиральної обробки і зберігання зерна та в дослідному господарстві "Дніпро" Інституту зернового господарства УААН.
Теоретичний аналіз і математично-статистичні обрахунки виконували на основі одержаних власних експериментальних даних, а також інших відомих проведених досліджень і результатів в галузі післязбиральної обробки і зберігання зерна.

2.1. Грунтово-кліматичні умови
Значну частину експериментальних і лабораторних дослідів, а також в повному об'ємі польові виконували в дослідному господарстві "Дніпро" Дніпропетровського району Дніпропетровської області. За територіальним розміщенням господарство знаходиться в зоні північного Степу України.
За агрокліматичною характеристикою клімат цієї зони помірно-континентальний з недостатнім і нестійким зволоженням. Середньорічна температура повітря за багаторічними даними Дніпропетровської метеостанції складає +7,9 °С. При цьому середня температура травня становить +15,6 °С, червня-липня в межах +19-20,8 °С, тобто вона є сприятливою для проростання і вегетації кукурудзи. Але в фазах цвітіння- запліднення високі температури поєднуються з низькою відносною вологістю повітря, що призводить до стерильності пилку, череззерниці і зменшенню врожаю. Абсолютний максимум температури повітря складає в окремі роки + 38-40 °С, а на поверхні грунту +58-68 °С.
Сума активних температур за вегетаційний період вирощування кукурудзи становить 2800-3200 °С. Період інтенсивної вегетації, обумовлений активними температурами, настає в другій-третій декадах квітня і продовжується 160-170 днів.
Характерною особливістю степової зони є висока сухість повітря. Відносна вологість атмосферного повітря влітку знижуєтся нерідко до 40 %, а в окремі періоди - до 20-25 %. Абсолютний минімум відносної вологості повітря спостерігається в червні-липні.
Середня багаторічна сума опадів дорівнює 472 мм і може коливатись в межах 250-700 мм. На вегетаційний період кукурудзи припадає більш як 40 % від суми опадів, але вони часто випадають нерівномірно, що призводить до посух і втрат врожаю.
Вирощування кукурудзи в зоні північного Степу України значним чином пов'язано з весняними і осінніми заморозками. У середньому останні весняні заморозки припиняються в І-ІІІ-й декадах квітня, а перші осінні настають в ІІ-ІІІ декадах жовтня.
Грунти дослідного господарства в основному представлені чорноземами звичайними малогумусними повнопрофільними та слабоеродованими [238]. Вміст гумусу в орному шарі повнопрофільних чорноземів складає в межах 3-3,5 %. Потужність гумусових горизонтів в повнопрофільних чорноземах варіює в межах 75-85 см, слабоеродованих - 55-65 см.
В орному шарі грунту міститься: валового азоту (N) - 0,18-0,23 %, рухливого фосфору (P2 O5) - 100-150 мг/кг, обмінного калію (K2 O) - 200-300 мг/кг. Реакція гунтового розчину гумусового горизонту майже нейтральна (рН - 6,75-7,29).
Грунтові води дослідного господарства залягають переважно на глибині 8-12 м, тому зволоження грунту відбувається за рахунок атмосферних опадів.
В цілому агрокліматичні умови є відносно сприятливими для виробництва насіння кукурудзи всіх груп стиглості. Але строки сівби та збирання не є сталими, тому збиральна вологість насіння звичайно коливалась і становила в більшості років 23-38 % залежно від погодних умов і сортових ознак кукурудзи. Якість насіння, що вивчалось, його посівні і врожайні властивості, також були різними залежно від агрокліматичних особливостей кожного року. Це значним чином впливало і на процеси післязбиральної обробки насіннєвого матеріалу, техніко-технологічні параметри його сушіння, очищення, сортування і зберігання.
В зв'язку з цим характеристика агрокліматичних умов в розрізі років наведена безпосередньо в ході аналізу і обговорення екпериментального матеріалу та результатів польових дослідів.

2.2. Матеріал досліджень
Матеріалом досліджень були гібриди кукурудзи та їх батьківські форми різних груп стиглості в основному селекції Інституту зернового господарства. До досліджень включали районовані і рекомендовані нові гібриди, що мали високі біолого-технологічні і господарські показники [239-242].
Насінневий матеріал для дослідів відбирали на різних стадіях, в процесі достигання і збирання кукурудзи, а також надходження і обробки качанів на кукурудзообробних заводах і в господарствах. Вологість зерна в технологічних дослідах становила 45-20 %, а в дослідах по вивченню вологовіддачі, в тому числі на рослинах - 70-14 %, залежно від агрокліматичних умов вирощування та особливостей гібридів і їх групи стиглості. Характеристика основних господарських ознак зерна досліджуваних гібридів кукурудзи наведена у таблиці 2.1.
Таблиця 2.1
Характеристика основних господарських показників зерна гібридів кукурудзи, за даними авторів [239-242]

Група стиглос-тіГібрид Господарська характеристика зерна Ранньо- стигла Дніпровський 141 ТВКременисте, жовте, маса 1000 зерен 270-280 гДніпровський 172 ТВЗубовидне, жовте, маса 1000 зерен 230-235 гСеред-ньоран-няЖеребкі