Ви є тут

Економічний механізм управління інвестиційною діяльністю підприємств харчової промисловості

Автор: 
Губарь Олена Василівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U001780
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ
2.1 Характеристика сучасного стану інвестиційної діяльності в Україні

Інвестиційна діяльність підприємств харчової промисловості - ґрунтовна основа процесу відтворення, яка зв'язує всі ринкові структури: інформаційну, яка передує процесу прийняття рішень; фінансову, що забезпечує капітальні вкладення необхідними ресурсами; ринок засобів виробництва.
Харчова промисловість - найважливіша складова аграрно-промислового комплексу України; є і залишається стратегічною галуззю народного господарства, від якої залежить добробут українського народу [158, С. 38]. Вона виробляє кінцеву продукцію і є джерелом формування основної частини споживчого ринку. Виходячи із зазначеного, забезпечення динамічно стабільного та водночас достатньо ефективного розвитку харчової промисловості - одне з актуальних і невідкладних завдань економічної політики держави, реалізація якого є важливою умовою не тільки задоволення потреб внутрішнього ринку України у продовольчих товарах, а й формування потужного її експортного потенціалу. За обсягом виробництва харчова промисловість посідає лідируючи сходинки серед всіх підприємств реального сектору економіки України, але, незважаючи на це, за станом виробничо-технічної бази, структурою, техніко-економічними показниками і розвитком інфраструктури підприємства харчової промисловості значно відстають від економічно розвинутих країн, особливо щодо комплексної переробки сировини, механізації й автоматизації виробничих процесів.
Харчова промисловість України станом на 01.01.2007 р. налічувала 8379 підприємств, на яких зайнято 465 тис. чоловік. Частка харчової промисловості в загальному обсязі промислового виробництва - 15,5% проти 16,3% у 2005 році. В 2006 році обсяг приросту продукції промисловості становив 106,2%, а в харчовій промисловості - 110,0 (табл. 2.1.). Основні показники діяльності підприємств харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів наведено у таблиці 2.1.
Таблиця 2.1
Індекси обсягу продукції промисловості за видами діяльності
(відсотків до попереднього року)
Роки200120022003200420052006Вся промисловість 114,2107,0115,8112,5103,1106,2Добувна промисловість103,3102,3105,5104,1104,4105,8 видобування енергетичних матеріалів104,899,2103,6101,9103,1103,3 видобування неенергетичних матеріалів100,2107,7109,1107,6105,7109,5Обробна промисловість117,2108,9118,2114,6103,0106,3 у тому числі харчова промисловість і перероблення сільськогосподарських продуктів118,2108,4120,0112,4113,7110,0 легка промисловість113,8100,4104,0113,6100,398,1 текстильна промисловість і пошиття одягу114,7101,1102,9114,0102,695,2 виробництво шкіри та шкіряного взуття110,397,9107,5112,591,9110,3 виробництво деревини та виробів з деревини128,0123,4123,6125,5119,5113,9 целюлозно-паперова, поліграфічна промисловість; видавнича справа118,2108,4125,7125,9112,7110,3 виробництво коксу та продуктів нафтоперероблення154,3125,5108,7103,486,687,9 хімічна та нафтохімічна промисловість110,6106,5116,8114,4109,8103,2 хімічне виробництво107,9107,9116,0111,0107,8100,9 виробництво гумових і пластмасових виробів124,7100,0120,7128,8117,6111,1 виробництво інших неметалевих мінеральних виробів (будматеріалів, скловиробів)111,4105,3117,9119,3114,3112,8металургія та оброблення металу104,9103,9114,3112,098,5108,9 машинобудування, ремонт та монтаж машин і устаткування118,8111,3135,8128,0107,1111,8 виробництво машин і устаткування118,6100,4121,4118,9112,2102,9 виробництво електричного та електронного устаткування115,2108,1119,2149,390,8110,7 виробництво транспортного устаткування122,0129,6162,1124,6112,4119,1 Виробництво та розподілення електроенергії, газу та води102,6101,1104,798,9102,9106,7 Розраховано за даними Держкомстату [162, 163, 164, С.106].
В Україні проблема структурної перебудови економіки так і не була вирішена за роки реформ, а виробнича структура й досі носить інерційно-екстенсивний характер. Статистичні дані дозволяють зробити висновки про нераціональність структури виробництва, переважання "базових" галузей (електроенергетики, паливної промисловості, чорної металургії, хімії, нафтохімії) [55].
Обсяг реалізації продукції підприємств харчової промисловості у 2005 році становив близько 76375,7 млн. грн., а фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування становив 2474,6 млн. грн., що на 48,9% більше ніж у 2004 році (1263,6 млн. грн.) (табл. 2.2).
Харчова промисловість України має ряд особливостей [54, 183]:
- харчова промисловість - це синтез підгалузей, які займаються різними видами виробництв абсолютно різнопланових продуктів в різних умовах;
- висока роль харчових підприємств регіонів у забезпеченні локальних і глобальних потреб населення продуктами харчування;
- сезонне виробництво (цукрова, консервна, виноробна, олійно-жирова підгалузі), яке призводить до нерівномірного використання виробничих потужностей;
- висока потреба в раціональному розміщенні виробництва значного виду продуктів й організації їх споживання на невеликій відстані від сировинної бази ;
- значна залежність якості певних продуктів від терміну переробки сировини;
- обмеженість строку зберігання більшості продуктів;
- залежність від якісної надійної тари та упаковки продуктів;
- високі вимоги до якості продукції (свіжість, наявність вітамінів, смакові особливості, естетичність вигляду тощо), чітке дотримання стандартів;
- постійне оновлення асортиментного ряду багатьох продуктів;
- значний вплив якісних характеристик сировини на якість готової продукції.
Таблиця 2.2
Основні показники діяльності підприємств харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів