Ви є тут

Організаційно-економічні засади ефективного функціонування та розвитку птахівничих підприємств

Автор: 
Минів Роман Михайлович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U002414
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2

ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА РОЗВИТКУ
ПТАХІВНИЧИХ ПІДПРИЄМСТВ

2.1. Структурно-динамічні тенденції розвитку птахівництва

Птахівництво вирізняється надзвичайно високою динамічністю розвитку і є поза конкуренцією щодо затрат кормів та праці на одиницю продукції. Комерційну цінність головним чином становлять кури, індики, качки та гуси.
Найбільшого поширення у світі серед свійських птахів набули кури, питома вага їхнього м'яса вже більш 20 років перевищує 85 % загального виробництва м'яса птиці (табл. 2.1).
Основними виробниками м'яса птиці в світі нині є США, Китай, ЄС та Бразилія, які виробляють понад 50 % світового обсягу м'яса. У 1980 р. у світі виробництво м'яса птиці складало лише 19 % від загального ринку м'яса усіх видів тварин. Цей показник збільшився до 23 % у 1990 р. і досяг 28 % у 2000 р. Отже, м'ясо птиці перевершило показники споживання яловичини і вийшло на 2-е місце після свинини.
Проведений аналіз росту поголів'я птиці у світі (додаток А) засвідчує, що у 2006 р. поголів'я птиці у світі склало 18017,4 млн. голів, що на 12,2 % більше до поголів'я обсягів 2001 р. та 57,1 % - 1991 року. Найбільше у світі поголів'я птиці у 2006 р. налічувалося у Китаї (5085,7 млн. голів, або 28,2 % до світових обсягів), США (2044,9 - млн. голів, або 11,3 %), Франції (243,2 млн. голів - 1,3 %) та Росії (332,0 млн. голів - 1,8 відсотків). В Україні у 2006 р. налічувалося 162,0 млн. голів птиці, що на 38,3 млн. голів (23,6 %) більше від поголів'я у 2001 році.
Таблиця 2.1
Виробництво м'яса птиці в світі
ВиробництвоРік2005 р. до 1970 р., +/-19701980199019952005Усього м'яса птиці, тис. тонн15084,4925999,1040826,8654266,5563248,99+ 48164,5Кури, %87,0888,3086,5285,2885,49- 159Качки, %3,262,702,873,714,09- 0,83Гуси, %1.501,091,512,722,921,42Індики, %8,127,909,078,267,47- 0,65Голуби та ін. птиця, %0,050,020,030,030,03- 0,02 Джерело: розраховано за даними [134]
Прогрес селекції у птахівництві зумовив зростання виробництва м'яса птиці у світі. За останні 20 років в середньому на 6 % щорічно: 20 мільйонів тонн м'яса птиці виробленого в 1987 р. збільшилося удвічі до 1999 р. У цілому за період 1993-1998 рр. виробництво м'яса птиці виросло на 42 %, що у порівнянні зі зростанням загального виробництва м'яса усіх видів тварин збільшилось на 22 відсотки [168, с. 22].
Протягом 2000-2005 рр. найбільше м'яса у світі було вироблено у Китаї (додаток Б). Всього за цей період вироблено 419,3 млн. тонн, що складає 27,9 % від виробленого м'яса у світі. США за цей же період виробили 213,2 млн. тонн м'яса, що складає 15,4 % від світового обсягу. В Україні за аналогічний період вироблено 9,7 млн. тонн м'яса, або 0,6 % до світового обсягу.
Споживання м'яса птиці в країнах ЄС, в розрахунку на одну особу, складало від 18,2 кг у 1991 р. до 23,6 кг у 2001 році. Аналіз виробництва м'яса на одну особу засвідчує, що у 2004 р. в Данії вироблено 401 кг м'яса на одну особу, що у 9,8 рази більше від середнього у світі. Більше 100 кг на одну особу у 2004 році виробили м'яса в Австрії (122 кг), Іспанії (134 кг), Канаді (145 кг), Нідерландах (145 кг), США (131 кг), Угорщині (107 кг), Франції (104 кг). В Україні цей показник за 2004 р. становив 34 кг м'яса на одну особу, що у 2,5 рази менше порівняно з 1990 роком.
Відповідно до розрахунків Північноамериканського Інституту з Міжнародної Політики в галузі харчових продуктів у період 1995- 2020 рр. населення у світі збільшиться на 32 %. Близько 97 % зазначеного росту населення відбудеться за межами розвинутих країн, а підвищення відбувається за рахунок Китаю й Індії. Концентрація міського населення зросте до 52 % у порівнянні з 38 % у 1995 році. У такій ситуації потреба на м'ясо птиці зросте на 85 відсотків [170, с. 116].
Міжнародна торгівля м'ясом птиці набуває все більшої ваги, хоча лише 14 % виробленої продукції продається на міжнародному ринку. Найбільшим світовим експортером м'яса бройлерів залишаються США (46 % світового ринку), за ними посідають місця: Бразилія (22 %), Китай (9,1 %) і Таїланд (9 %). Серед країн Центральної і Східної Європи Угорщина є найбільшим експортером м'яса птиці, хоча у світовому масштабі вона займає лише 1 % експорту цієї продукції [169, с. 12].
Виробництво яєць і торгівля ними мають значні регіональні відмінності. У період між 1990 і 1997 рр. світове виробництво яєць зросло на 11,7 млн. т., що становило 33,3 % зростання. Тоді як у Європі спостерігалося зниження виробництва яєць на 2 млн. т., в Океанії зміни були незначними, а в Азії виробництво яєць збільшилося майже на 12 млн. т. Зростання виробництва яєць спостерігалося також у Північній і Центральній Америці (на 1 млн. т.) і в Південній Америці (на 450 тис. т.) [172, с. 137].
Протягом 2000-2005 рр. у Китаї вироблено 131,8 млн. т. яєць, що складає 39,7 % від світового обсягу (додаток В). У США за цей же період вироблено 30,9 млн. т. яєць, або 9,3 % світового обсягу. В Україні цей показник становив 3,6 млн. т., або 1,1 % світового обсягу.
У 2004 р. в Нідерландах вироблено найбільше яєць на одну особу - 37 кг. Майже 18 кг яєць на одну особу вироблено у США та Угорщині, 17 кг - у Білорусі, Іспанії, Румунії та Франції. В Україні на одну особу у 2004 р. вироблено 14 кг яєць, що на 4 кг менше до рівня 1990 р., або на 28,5 відсотків.
Отже, нарощування виробництва яєць на світовому ринку відбувається, головним чином, за рахунок Азіатського регіону, де Китай, Японія та Індія разом виробляють більш як половину усіх яєць у світі. Виробництво яєць у США відрізняється відносною стабільністю.
Ринок продукції птахівництва як і інших промислових ринків - це система економічних відносин між виробниками сировини і кінцевого продукту, придатного для споживання, завдяки якій через купівлю-продаж реалізується право на власність характерних для цього ринку товарів. Це означає, що ринок м'яса птиці і яєць, в якому процеси о