Ви є тут

Управління формуванням галузевої структури сільськогосподарських підприємств

Автор: 
Олійник Іван Олександрович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2009
Артикул:
0409U001187
129 грн
Додати в кошик

Вміст

розділ 2.1), питома вага продукції тваринництва у структурі валової продукції зменшилася з 61,5 % у 1990 р. до 39,6 % у 2007 р. Тобто співвідношення є майже протилежним.
Загальновідомо, що одна з основних особливостей сільськогосподарського виробництва полягає у його сезонності - у нерівномірному розподілі протягом року виробничих витрат, витрат праці, грошових надходжень тощо. Різні ж галузі сільськогосподарського виробництва у різній мірі піддані впливу сезонності виробництва. Для більшості галузей тваринництва характерний майже рівномірний розподіл витрат і доходів протягом року, а для галузей рослинництва - нерівномірний. Отже, галузева структура сільськогосподарських підприємств та її зміни протягом певного періоду можуть істотно впливати на зазначені наслідки сезонності сільськогосподарського виробництва.
Для перевірки цієї тези нами було здійснено з використанням методу експертних оцінок помісячний розподіл грошових надходжень, матеріально-грошових витрат і витрат праці для кожного виду сільськогосподарської продукції, а потім, з урахуванням сформованої структури, досліджувався помісячний розподіл цих показників у цілому по підприємствам або їх групам.
На першому етапі дослідження для з'ясування впливу різних типів галузевої структури на наслідки сезонності сільськогосподарського виробництва всі сільськогосподарські підприємства Харківської області було поділено на п'ять груп за питомою вагою продукції тваринництва у структурі валової продукції (табл. 2.6). Першу групу склали господарства, які взагалі не виробляли тваринницьку продукцію, другу - господарства з питомою вагою тваринницької продукції від 0,1 % до 20,0 %, третю - від 20,1 % до 40,0 % і ін.
Наступним кроком у дослідженні був помісячний розподіл виручки від продажу сільськогосподарської продукції. Результати розрахунків графічно наведено на рис. 2.1.
У міру підвищення питомої ваги продукції тваринництва знижувалася нерівномірність надходжень грошової виручки протягом року. Якщо у господарствах із рослинницьким виробничим напрямом найбільша сума грошової виручки надійшла у грудні і її частка перевищувала 20 % загальної річної суми виручки, то у сільськогосподарських підприємствах із питомою вагою продукції тваринництва у структурі валової продукції понад 60 % у грудні одержали близько 15 % грошових надходжень. У той же час господарства першої групи у першому півріччі року щомісяця одержували 1-3 % від загальної річної суми виручки, а господарства п'ятої групи - 5-7 %.
Таблиця 2.6.
Галузева структура валової продукції у сільськогосподарських підприємствах Харківської області з різною питомою вагою
продукції тваринництва у 2006 р., % *
Види продукціїПо групах сільгосппідприємств за питомою вагою продукції тваринництва у структурі валової продукції (%)00,1-20,020,1-40,040,1-60,0більше 60,0Кількість господарств в групі60718355301.Зерно58,339,839,328,312,62.Соняшник21,621,517,911,86,83. Цукрові буряки9,625,114,113,94,04.Картопля0,10,00,10,00,15. Овочі відкритого ґрунту2,20,50,10,00,16. Інша продукція рослинництва8,23,43,43,02,17. Приріст ВРХ0,02,37,110,48,68.Приріст свиней0,02,43,38,11,99.Приріст птиці0,00,10,10,66,610.Молоко0,04,914,523,821,411.Яйця, тис. шт.0,00,00,00,035,612.Інша продукція тваринництва0,00,00,10,10,2Всього100,0100,0100,0100,0100,0* розраховано за даними Головного управління статистики у Харківській області
Закономірність до зниження коливань річної суми виручки підтверджується вирівнюванням побудованого динамічного ряду за допомогою такої математичної функції:
У = 8,3 + 0,099 (х - 77,6373)sin(29,880(x+1,961)) (2.1)
Коефіцієнт детермінації для даної функції 0,765 свідчить про досить точне відображення обраною функцією фактичних змін помісячного розподілу виручки від продажу сільськогосподарської продукції у залежності від питомої ваги галузей тваринництва у структурі валової продукції. Закономірність зниження коливань місячних сум виручки підтверджується від'ємним значенням параметра використаної функції, яке стоїть перед знаком sin і дорівнює -77,6373, і візуальним аналізом графіка.
Рис. 2.1. Залежність помісячного розподілу виручки
від питомої ваги тваринництва у структурі валової продукції сільськогосподарських підприємств Харківської області у 2006 р.
Галузева структура має не менш важливе значення і для помісячного розподілу виробничих витрат (рис. 2.2).
У господарствах, які не виробляють продукцію тваринництва, майже п'ята частина витрат припадає на червень. У господарствах, в яких домінує тваринництво, найбільші витрати припадають на вересень-жовтень, але їх частка не перевищувала 11 % загальної суми витрат за рік. У господарствах рослинницького спрямування питома вага виробничих витрат за січень, лютий і грудень наблизилася до нуля, а в господарствах п'ятої групи коливалася від 4 % до 6 %.
Рис. 2.2. Залежність помісячного розподілу виробничих витрат
від питомої ваги тваринництва у структурі валової продукції сільськогосподарських підприємств Харківської області у 2006 р.
Зниження коливань помісячного розподілу виробничих витрат у міру збільшення питомої ваги продукції тваринництва у структурі валової продукції підтвердилося і математичним вирівнюванням побудованого динамічного ряду.
Надзвичайно важливим соціально-економічним наслідком сезонності сільськогосподарського виробництва є нерівномірний розподіл витрат праці протягом року. Разом із тим абсолютно очевидно, що у різних галузях сільськогосподарського виробництва сезонність розподілу витрат праці істотно відрізняється. У тваринництві витрати праці здійснюються майже рівномірно протягом року, а у рослинництві - дуже нерівномірно.
Для дослідження впливу галузевої структури на сезонність праці у досліджуваних групах сільськогосподарських підприємств з різною питомою вагою галузі тваринництва було розраховано помісячний розподіл витрат пра