Вы здесь

Удосконалення зовнішньоекономічної діяльності агропромислового комплексу

Автор: 
Цьомик Юлія Василівна
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2007
Артикул:
0407U000488
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
СТАН ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ
ДІЯЛЬНОСТІ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
2.1. Динаміка виробництва та конкурентоспроможність
вітчизняної аграрної продукції
До 1990 р. АПК України забезпечував 30% харчової продукції колишнього Союзу РСР, а за окремими ключовими позиціями - переважну частину товарів. Зокрема, вироблялося 70% солі, 60% цукру СРСР, причому за останнім показником Україні належало перше місце в світі [101, С. 177]. Серед інших важливих видів виробництва, при частці населення за 1980-1990 рр. 18,9-17,9%, можна відзначити виробництво зерна - 20,8-22,4%, пшениці - 21,7-27,7, соняшнику - 46,2-52,6, картоплі - 19,5-27,8, м'яса - 21,8-23,1 та молока - 22,5-23,4% [19, С. 295].
Однак, після здобуття незалежності Україною на шляху її входження до економічного простору світу та Європи відбулася втрата багаторічних тісних зв'язків із колишніми республіками СРСР, як штучно створеного економічного механізму, в якому були майже відсутні ринкові взаємовідносини, а також дуже слабкі зв'язки з іншими країнами негативно вплинули на економіку країни в цілому і сільського господарства зокрема [19, С. 295]. Нині частка агропродовольчої продукції становить лише 13% товарного експорту країни.
Незважаючи на складну ситуацію, що склалася у аграрному секторі, Україна входить до світових лідерів з виробництва багатьох важливих видів аграрної продукції і продовольства. Так, у 2005 р. за оцінкою ФАО Україна посідала друге місце в світі з виробництва насіння соняшнику, соняшникової олії та вишні, третє - з виробництва гречки, насіння гірчиці, гарбузів, віки, четверте - з вирощування картоплі, смородини, аґрусу, п'яте місце займали ячмінь, жито, цукрові буряки, морква, мед, малина, грецький горіх. По виробництву зернових культур в цілому Україна у 2005 р. зайняла 7 місце, у тому числі овес та пшениця - 11 місце. Виробництво свіжого молока знаходиться на 10 місці, курячі яйця - на 12, кукурудза - на 14 [122]. Разом с тим, необхідно відмітити, що частка України в світовому виробництві таких основних товарів, як м'ясо, молоко, зернові та зернобобові культури невелика і за останні 15 років знизилась майже у два рази (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Порівняння обсягів виробництва основних видів
аграрної продукції в Україні та світі по роках, млн. т
Культура1990р.1995р.2000р.2001р.2002р.2003р.2004р.Зернові та зернобобові культури
Світ
Україна
% до світу
2009,9
51,0
2,54
1952,6
33,9
1,74
2115,6
24,5
1,16
2162,3
39,7
1,84
2085,8
38,8
1,86
2131,8
20,2
0,95
2195,3
41,8
1,90М'ясо всіх видів
Світ
Україна
% до світу
179,9
4,4
2,45
206,6
2,3
1,11
235,2
1,7
0,72
239,3
2,3
0,96
247,7
2,5
1,01
253,5
2,6
1,03
264,2
2,4
0,91Молоко
Світ
Україна
% до світу
542,5
24,5
4,52
539,1
17,1
3,17
579,1
12,7
2,19
585,8
13,4
2,29
597,4
14,1
3,36
600,9
13,7
2,28
605,1
13,7
2,26 Джерело: Статистичний щорічник "Сільське господарство України" за 2004 р. [135]

Розвиток світового ринку сільськогосподарської продукції і продовольства наприкінці XX - на початку XXI століть має свої характерні особливості. По-перше, починаючи з 1990-х років відмічаються надзвичайно високі темпи росту товарообігу, по-друге, суттєво зменшилась роль країн, що розвиваються, як важливих постачальників сільськогосподарської продукції і продовольства. Основними експортерами та імпортерами цієї групи товарів стали розвинуті країни, які також є її найбільшими виробниками і споживачами [3, С. 270]. Частка експорту сільськогосподарської продукції 14 країн світу - основних її експортерів у 2004 р. становила 68% від загального обсягу (табл. 2.2). Відповідно на 13 країн - основних імпортерів сільськогосподарської продукції припадало 64% світового імпорту (табл. 2.3).
Таблиця 2.2
Основні експортери сільськогосподарської продукції
Країна1990 р.1995 р. 2000 р.2004 р.млн. дол. СШАчастка у світовому обсязі експорту, %млн. дол. СШАчастка у світовому обсязі експорту, %млн. дол. СШАчастка у світовому обсязі експорту, %млн. дол. СШАчастка у світовому обсязі експорту, %Світ326230100443467100411996100604329100США4521113,96225914,05648013,76389310,6Нідерланди309289,5368908,3278846,8478187,9Франція3343210,2407229,2333908,1466427,7Німеччина203756,2246825,6241475,9392406,5Бразилія87642,7133543,0127613,1272154,5Бельгія............171514,2263044,4Італія111353,4145873,3156043,8244244,0Іспанія78262,4131903,0139993,4242944,0Великобританія127673,9146123,3166844,0211853,5Австралія117583,6127062,9154553,8208713,5Канада91812,8127892,9156853,8205743,4Китай102083,1143643,2130813,2173272,9Аргентина69772,1101312,3107762,6158392,6Данія82902,598242,287892,1131852,2Україна......28610,613770,334730,6 Джерело: власні розрахунки на основі даних FAOSTAT [122]
З 1995 р. по 2004 р. експорт агропродовольчої продукції України збільшився на 21%, хоча складає як і у 1995 р. 0,6% від світового експорту продукції АПК. Доля України, порівняно з основними країнами-експортерами, невелика, наприклад, частка Франції, яка по території, чисельності населення та природнокліматичним умовам найбільш близька до України, займала у 2004 р. - 7,7%. Хоча площа ріллі у Франції всього 18,7 млн. га проти 31,3 млн. га в Україні, а чисельність сільського населення 2,3 млн. проти 15,5 млн., ефективність виробництва аграрної продукції у Франції набагато вища. Достатньо лише сказати, що урожайність основних сільськогосподарських культур в Україні в 2-3 рази нижча, порівняно з Францією (урожайність пшениці у Франції в 2-3 рази вища, картоплі - в 3,4, соняшника - в 2,5).
Франція виробляє майже у 2 рази більше зерна, молока, а м'яса - більш у 4 рази порівняно з Україною. Взагалі, середнє виробництво валової продукції сільського господарства в Україні