Ви є тут

Мотивація і підвищення ефективності праці в молочному скотарстві

Автор: 
Крутоус Оксана Іванівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0403U001828
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРАЦІ В МОЛОЧНОМУ СКОТАРСТВІ
2.1. Рівень виробництва і економічної ефективності молока в господарствах
Сільське господарство України історично характеризувалось високою питомою вагою
тваринницьких галузей. Особливістю розвитку тваринництва в нашій країні є
перевага скотарства, в тому числі молочного, що визначається, перш за все,
високими поживними властивостями його продукції.
По виробництву та споживанню молочної продукції на душу населення Україна
довгий час входила в першу п`ятірку країн Західної Європи, що обумовлено
наявністю необхідного науково-виробничого потенціалу для розвитку молочного
підкомплексу. В структурі споживання українського населення молоко та молочні
продукти завжди мали високу питому вагу.
Молоко - це унікальний продукт харчування, що не має аналогів. Цінність його
обумовлена вмістом всіх необхідних поживних речовин та біологічних активаторів
(ферментів, вітамінів). За науковими даними, в молоці міститься близько 100
різних речовин, у тому числі: 25 жирних кислот, 20 амінокислот, 45 мінеральних
речовин, 25 вітамінів та велика кількість ферментів [132, с.22].
Усі компоненти молока майже повністю засвоюються організмом людини і не
повторюються в жодному іншому продукті харчування. Крім того, молочні продукти
мають гарні лікувальні властивості і вживаються при широкому спектрі
захворювань (шлунково-кишкового тракту, серцево-судинних, ниркових та інших).
Найбільш високу молочну продуктивність в порівнянні з іншими видами тварин, як
відомо, має велика рогата худоба. При правильній годівлі та вирощуванні від
корови одержують від 5000 до 8000 кг та більше молока за рік при жирності 4% та
вище.
Економічна криза в агропромисловому комплексі України не обійшла стороною і
галузь молочного скотарства. Загрозливого характеру набувають тенденції до
спаду виробництва продукції, погіршення загального та фінансового стану
галузі.
З розрахунку на душу населення виробництво та споживання молока та молочних
продуктів в країні щорічно скорочується. На даний момент за цими показниками
Україна відстає від високорозвинених країн світу в 2 - 3,5 рази.
Для нормальної життєдіяльності дорослій людині необхідно на добу споживати таку
кількість молочних продуктів: молока - 500 г., масла – 15г., твердого сиру –
18г., сиру – 20г., сметани та вершків – 18г., згущеного і сухого молока - 11г.,
всього на добу в перерахунку на незбиране молоко - 1,5 кг; за рік рекомендована
раціональна та мінімальна фізіологічна норма споживання молока складають 380 та
353,3кг відповідно. За науково обґрунтованими нормами молоко та молокопродукти
повинні складати 1/3 харчового раціону [159, 100].
На даний момент Україні не вдається вирішити проблему насичення ринку молочними
продуктами.
Виробництво та споживання молока на душу населення в цілому по Україні протягом
1990 - 2001 рр. скоротилось на 153,7 кг (36,0%) та 168,0 кг (45,0%) відповідно.
Споживання молока у 2001 році в середньому по країні склало всього 54,0% від
рекомендованої раціональної норми та 58,1% від мінімальної фізіологічної.
У Дніпропетровській області показники виробництва і споживання молока були дещо
нижчими від середніх показників в Україні, і склали в 2001 році 143,9 кг та
168,9 кг відповідно. Така різниця в показниках обумовлена більше регіональними
особливостями.
Кількість виробленого молока залежить від умов розвитку молочного скотарства в
нашому регіоні. Основою галузі скотарства є поголів`я худоби, яке за
досліджуваний період скоротилось більш ніж в 2 рази і на даний момент перебуває
на рівні 50-х років (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Стан молочного скотарства в господарствах усіх категорій в Україні і
Дніпропетровській області та рівень споживання молочної продукції *
Показники
1990 р.
2001 р.
2001р. до 1990р., %
Україна
Дніпр. обл.
Україна
Дніпр. обл.
Украї-на
Дніпр обл.
Поголів`я великої рогатої худоби, тис. гол .
24623,4
1290,6
9421,1
370,0
38,3
28,7
в т.ч. корови
8378,2
438,9
4918,1
179,3
58,7
40,9
Питома вага корів в стаді великої рогатої худоби, %
34,0
34,0
52,2
48,5
Валове виробництво молока, тис.т
24508,3
1262,6
13444,4
529,1
54,9
41,9
Удій на 1 корову, кг
28630
2832
2709
2546
94,6
89,9
Виробництво молока на душу населення, кг
427,3
323,4
273,6
143,9
64,0
44,5
Споживання молока на душу населення, кг
373,2
366,2
205,2
168,9
55,0
46,1
* - Дані Статистичного щорічника “Сільське господарство України” за 2001 рік /
Державний комітет статистики України: Під заг. керівн. Ю.М.Остапчука. – К.,
2002.-285с.
У Дніпропетровській області поголів`я корів в 2001 році становило 179,3
тис.гол. і найближчий показник цьому є поголів`я корів у 1951 році – 243,0
тис.гол. Негативною тенденцією також є зміна структури поголів`я великої
рогатої худоби, за якою частка корів у загальному стаді в цілому по Україні
зросла з 34 % у 1990 р. до 52,2 % у 2001р. По Дніпропетровській області цей
показник дещо нижчий. Господарства позбавлені можливості відтворювати поголів`я
за рахунок власного приплоду, маточне поголів`я здебільш перетримується [31].
Скорочення поголів`я корів та надоїв призвело до зменшення валового виробництва
молока. Так, по Україні за досліджуваний період, цей показник скоротився на
45,1%, а по Дніпропетровській області - на 58,1%. Змінюється і структура
виробництва за категоріями господарств (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Показники розвитку молочного скотарства в господарствах Дніпропетровської
області
Роки
Поголів`я корів на кінець року, тис. гол.
Удій молока на 1 корову, кг
Виробництво молока, тис.т
Господарства суспільного сектора
1990
377,2
2738
105