Ви є тут

Формування та ефективність використання економічного потенціалу підприємств харчової промисловості

Автор: 
Шевченко Андрій Анатолійович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U002508
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ТА ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ
ПІДПРИЄМСТВ
ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
2.1. Моніторинг економічного потенціалу підприємств Тернопільської області
Розглянуті нами в першому розділі теоретичні та методичні підходи до формування
та ефективного використання економічного потенціалу підприємств харчової
промисловості застосуємо в процесі аналізу їх діяльності у Тернопільській
області.
Помітне соціально-економічне зростання промислового виробництва у
Тернопільській області впродовж п’яти останніх років пов’язано в першу чергу з
активізацію діяльності підприємств харчової промисловості, які лише у 1999 році
досягли 72% приросту [185]. З року в рік збільшують випуск продукції
підприємства цукрової, м’ясопереробної та молочної промисловості. Враховуючи
той факт, що в структурі промислового виробництва Тернопільської області
найбільшу питому вагу мають підприємства харчової промисловості, а в структурі
виробництва товарів народного споживання частка продовольчих товарів складає
71%, в цілому актуалізується наукове завдання щодо вироблення методики
моніторингу їх економічного потенціалу.
Для цього використаємо локаційний аналіз, який передбачає виявлення
економіко-географічних закономірностей і особливостей розміщення конкретних
виробництв з метою оптимальної локації конкретного об’єкта. Локаційний аналіз
діяльності підприємств харчової промисловості дає можливість визначити
регіональні важелі для ефективного використання їх економічного потенціалу.
Звичайно, економічний потенціал підприємств будь-якої галузі, в тому числі
харчової, визначається її природними ресурсами, засобами виробництва, трудових
і науково-технічним потенціалом, накопиченим національним багатством [120]. Для
моніторингу економічного потенціалу підприємств харчової промисловості
Тернопільської області проаналізуємо основні соціально-економічні показники їх
діяльності у порівнянні з економічними показниками України в цілому. У першу
чергу розглянемо питому вагу підприємств харчової промисловості серед інших
галузей промисловості. Розподіл продукції промисловості за галузями по
Тернопільській області приведений в таблиці 2.1 [140, с.110].
Таблиця 2.1
Розподіл продукції промисловості за галузями по
Тернопільській області
(відсотки)
1985
1990
1995
1999
2000
Всього по області (по всій промисловості, включаючи підсобну)
100
100
100
100
100
Електроенергетика
0.0
0.1
0.1
4.6
3.8
Хімічна та нафтохімічна промисловість
1.0
0.3
0.9
3.4
3.1
Машинобудування та металообробка
18.3
20.3
16.5
20.3
12.8
Деревообробна промисловість
2.2
2.2
2.2
1.9
1.8
Промисловість будівельних матеріалів
4.1
3.7
6.0
5.0
3.8
Скляна та фарфоро-фаянсова
промисловість
0.5
0.5
2.9
3.8
3.8
Легка промисловість
26.5
26.1
12.6
5.3
4.6
Харчова промисловість
39.6
37.3
49.6
45.9
56.7
Борошномельно-круп’яна промисловість
4.8
4.7
5.1
4.9
5.0
Поліграфічна промисловість
0.1
0.1
0.4
0.5
0.4
Інші галузі
2.9
4.9
3.7
4.4
4.2
Розподіл продукції промисловості за галузями по Україні приведений в таблиці
2.2 [138, с.104].
Порівняльний аналіз частки харчової промисловості по Україні і в Тернопільській
області доцільно проводити з допомогою рисунка 2.1.
Таблиця 2.2
Розподіл продукції промисловості за галузями по Україні
(відсотків)
1985
1990
1995
1996
1997
1998
1999
2000
Вся промисловість
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
У тому числі
Електроенергетика
3.2
3.2
11.0
12.6
12.6
16.5
16.2
12.1
Паливна промисловість
7.2
5.7
13.2
12.1
11.1
11.6
11.2
10.1
Чорна металургія
12.6
11.0
21.8
21.6
22.7
22.9
23.8
27.4
Кольорова металургія
1.2
1.1
1.6
1.4
1.5
1.6
2.2
2.4
Хімічна і нафтохімічна промисловість
5.7
5.5
7.0
6.7
5.9
5.7
5.4
5.9
Машинобудування і металопереробка
28.3
30.5
16.0
14.9
15.8
15.1
14.1
13.4
Деревообробна і целюлозно-паперова промисловість
2.8
2.9
2.2
2.2
2.0
1.7
2.2
2.4
Промисловість будівельних матеріалів
3.6
3.4
3.9
3.3
3.3
3.3
3.1
2.7
Скляна і фарфоро-фаянсова промисловість
0.4
0.4
0.6
0.6
0.6
0.5
0.6
0.6
Легка промисловість
11.6
10.8
2.8
2.1
1.8
1.5
1.6
1.6
Харчова промисловість
18.7
18.6
15.1
16.3
16.9
14.9
15.1
16.8
Борошномельно-круп’яна і комбікормова промисловість
3.0
4.0
2.7
3.6
3.0
2.0
1.6
1.5
Медична промисловість
0.5
0.7
0.5
0.7
0.8
0.8
0.9
1.1
Як видно з рисунка 2.1 частка харчової промисловості серед інших галузей
промисловості України складає відповідно по роках: 1985 р. – 18.7%; 1990р. –
18.6%; 1995р. – 15.1%; 1999р. – 15.1%; 2000р. – 16.8%. В той же час частка
харчової промисловості серед інших галузей промисловості по Тернопільській
області по тих же роках складає: 1985 р. – 39.6%; 1990р. – 37.3%; 1995р. –
49.6%; 1999р. – 45.9%; 2000р.–56.7%.
Рис. 2.1. Частка харчової промисловості серед інших галузей
Введемо позначення:
- різниця між часткою харчової промисловості в продукції промисловості в цілому
по Тернопільській області і по Україні.
Розрахуємо відповідні “дельта” по роках:
1985…………
1990…………
1995…………
1999…………
2000…………
Таким чином, різниця частки харчової промисловості в продукції усієї
промисловості по Тернопільській області і по Україні складає по роках:
1985 - +20.9%; 1990 - +18.7%; 1995 - +34.5%; 1999 - +30.8%; 2000 -+39.3%.
На основі вище вказаного можна зробити висновок, що харчова промисловість в
Тернопільській області в структурі всієї промислової продукції складає значно
більшу частку, ніж в Україні в цілому. Отже, економічний потенціал