Ви є тут

Вдосконалення стратегічного планування діяльності підприємства: методичні та практичні аспекти (на прикладі мясопереробних підприємств Запорізької області)

Автор: 
Андрєєва Лариса Олександрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
3406U004922
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ДІАГНОСТИКА СУЧАСНОГО СТАНУ ПЛАНОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ
2.1. Аналітична оцінка діяльності м’ясопереробних підприємств Запорізької
області
Переробні підприємства м’ясної підгалузі займаються переробкою тваринницької
сировини, а саме м’яса свиней та великої рогатої худоби. Вони належать до
обробної галузі харчової промисловості, яка характеризується високою
матеріаломісткістю, оскільки витрати на сировину та матеріали перевищують 75%.
За тривалістю виробничого періоду м’ясопереробна підгалузь є цілорічною з
безперервним виробництвом.
На сьогодні в ринковому середовищі Запорізького регіону склалася певна
конкурентна ситуація, учасниками якої є акціоновані м’ясопереробні
підприємства, приватні міні-заводи (міні-цехи), приватні м’ясопереробні
господарства, розташовані в цьому регіоні, та в інших регіонах нашої країни, а
також іноземні виробники (імпорт продовольства). Але досі в ковбасному
виробництві серед регіональних м’ясопереробних підприємств немає беззаперечного
лідера. Регіональний ринок м’ясної продукції є ринком монополістичної
конкуренції, де існує багато підприємств, які пропонують свою продукцію
багатьом споживачам, що відрізняються за соціальними ознаками. Продукція має
великий асортимент та реалізується в широкому діапазоні цін, у тому числі на
аналогічну продукцію різних підприємств. Кожне підприємство володіє відносно
невеликою часткою регіонального ринку продукції переробки м’яса, тому має дуже
обмежений контроль над ринковою ціною. Крім того, наявність на ринку відносно
великої кількості підприємств унеможливлює узгодження їх дій з метою обмеження
обсягів виробництва та штучного підвищення цін.
Серед м’ясопереробних підприємств Запорізької області основними є такі:
- виробники ковбасних виробів:
ВАТ “Запорізький м’ясокомбінат” – м. Запоріжжя;
ВАТ Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь” – м. Запоріжжя;
ТОВ “Сладко” – м. Запоріжжя;
ВАТ “Мелітопольський м’ясокомбінат” – м. Мелітополь;
підрозділи ОП ЗАЕС – Кам’янко-Дніпровський район;
ТОВ “Бердянські ковбаси” – м. Бердянськ;
ПП “Фабрика-кухня” – м. Енергодар;
- виробники м’яса, включаючи субпродукти І категорії:
ВАТ “Запорізький м’ясокомбінат” – м. Запоріжжя;
ВАТ Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь” – м. Запоріжжя;
ВАТ “Мелітопольський м’ясокомбінат” – м. Мелітополь;
підрозділи ОП ЗАЕС – Кам’янко-Дніпровський район;
ТОВ “Бердянські ковбаси” – м. Бердянськ;
ТОВ ДП “Консервний цех” – м. Бердянськ.
Деякі з вищеперерахованих підприємств входять до складу асоціації “Українське
м’ясо” (а саме ВАТ “Запорізький м’ясокомбінат” та ВАТ “Мелітопольський
м’ясокомбінат”), яка містить у своєму складі близько тридцяти великих
підприємств країни (їх кількість може змінюватись кожен рік, але незначною
мірою). Ці великі м’ясопереробні підприємства Запорізького регіону входять у
п’ятірку лідерів серед м’ясопереробних підприємств країни за обсягами
виробництва та реалізації продукції (табл. 2.1; табл. 2.2).
Належність до асоціації “Українське м’ясо” надає кожному підприємству змогу
отримувати щомісячну інформацію про деякі основні показники виробничої
діяльності інших підприємств, які також входять до асоціації, та робити
відповідні висновки стосовно своєї виробничої діяльності для того, щоб не
втратити або підвищити свої конкурентні позиції на ринку м’ясопереробної
продукції країни.
Таблиця 2.1
Динаміка показників виготовлення ковбасних виробів лідируючих мясопереробних
підприємств,
які входять до складу асоціації “Українське м’ясо”
М’ясопереробні
підприємства
Роки

Приріст, %
2000
2001
2002
2003
2004
тис. т
тис. т
тис. т
тис. т
тис. т
Луганський м’ясокомбінат
7,78
25,62
9,13
27,52
9,52
29,82
14,3
33,29
16,41
34,52
110,1
Мелітопольський м’ясокомбінат
4,30
14,16
3,29
9,92
6,32
19,80
7,79
18,14
9,15
19,25
112,8
Запорізький м’ясокомбінат
2,21
7,28
2,15
6,48
2,32
7,27
2,03
4,73
2,73
5,74
23,5
Полтавський м’ясокомбінат
2,46
8,10
2,86
8,62
3,01
9,43
3,04
7,08
3,24
6,82
31,7
ТОВ “Кременчук-м’ясо”
2,79
9,19
3,48
10,49
2,63
8,24
5,82
13,55
6,08
12.79
117,9
Всього по підприємствам асоціації
30,37
100,0
33,18
100,0
31,92
100,0
42,95
100,0
47,53
100,0
56,5

Таблиця 2.2
Динаміка показників виробництва м’яса та субпродуктів І категорії лідируючих
м’ясопереробних підприємств,
які входять до складу асоціації “Українське м’ясо”
М’ясопереробні
підприємства
Роки

Приріст, %
2000
2001
2002
2003
2004
тис. т
тис. т
тис. т
тис. т
тис. т
Вінницький м’ясокомбінат
5,12
12,26
6,54
13,55
7,93
13,19
8,65
11,05
9,45
10,25
84,6
Луганський м’ясокомбінат
7,63
18,27
6,73
13,95
6,84
11,38
9,55
12,20
10,13
10,98
32,8
Мелітопольський м’ясокомбінат
4,01
9,60
2,45
5,08
3,53
5,87
2,60
3,32
4,67
5,06
16,5
Запорізький м’ясокомбінат
3,64
8,72
3,58
7,42
3,67
6,11
3,70
4,72
4,97
5,39
35,7
ТОВ “Кременчук-м’ясо”
4,13
9,89
4,93
10,22
4,45
7,40
5,82
7,43
6,83
7,41
65,4
Всього по підприємствам асоціації
41,76
100,0
48,25
100,0
60,10
100,0
78,31
100,0
92,23
100,0
122,5
Як показали дані табл. 2.1 та 2.2, регіональні м’ясопереробні підприємства, що
входять до складу асоціації “Українське м’ясо”, а саме Запорізький та
Мелітопольський м’ясокомбінати, протягом останніх п’яти років збільшили обсяги
виробництва ковбасних виробів на 23,5 та 112,8%, м’яса та субпродуктів І
категорії – на 35,7 та 16,5% відповідно. Це пояснюється зростанням попиту на
продукцію переробки м’яса, а також свідчить про те,