Ви є тут

Оцінка та підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України.

Автор: 
Закревська Людмила Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
3405U000958
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ КОНДИТЕРСЬКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
2.1. Аналіз діяльності підприємств на ринку кондитерської промисловості України
Кондитерська промисловість України, що завжди характеризувалась стрімкими
темпами розвитку, є складовою частиною найбільш важливого для економіки України
ринку – ринку продовольчих товарів. Рівень наповнення ринку продовольством є
одним з критеріїв, за якими оцінюють економічне становище держави.
Ринок продовольства в Україні відрізняється від інших товарних ринків найвищою
стабільністю попиту. Споживачами продуктів харчування є всі без винятку верстви
населення. Організаціями-споживачами продовольчої продукції є промислові
підприємства, що використовують продовольство для потреб армії, лікувальних
установ, шкіл та ін. Але кінцевим споживачем все-одно виступають окремі
громадяни, що купують продукцію для особистого, сімейного чи домашнього вжитку.
Споживач, як відомо, є головним компонентом ринку і визначає потребу, обсяг і
якісні характеристики виробництва продовольства.
На жаль, останнім часом ринок продовольства не можна назвати стабільним через
значне коливання цін на основні продукти харчування. Дана тенденція пояснюється
тим, що реальних доходів населення недостатньо для придбання усього набору
необхідних товарів народного споживання. Тому покупець віддає перевагу деяким з
них, зменшуючи попит на інші.
З метою аналізу впливу цінового фактора на обсяги виробництва основних видів
продовольчих товарів скористаємося таблицею 2.1 [125].
Таблиця 2.1
Виробництво основних видів продовольчих товарів на Україні
Продукція
тис. тон
2003 р. у % до 1995 р.
1995 р.
2002 р.
2003 р.
Цукор-пісок
3894
1621
2503
64,3
М'ясо (включаючи субпродукти 1-ої категорії)
946
457
484
51,2
Ковбасні вироби
277
209
268
96,8
Тваринне масло
222
131
145
65,3
Продукція з незбираного молока (в перерахунку на молоко)
1293
1178
1232
95,3
Сири жирні
73,5
129
168
228,6
Олія
696
980
1279
183,8
Маргаринова продукція
109
201
236
216,5
Консерви, млн. ум. банок
1444
1709
2001,5
138,6
Кондитерські вироби
315
756
884
280,6
Макаронні вироби
223
115
85,3
38,3
Розраховано за даними Міністерства статистики України
Таким чином, найбільшими темпами зростає виробництво тих видів продуктів
харчування, що мають рослинне походження. Так, у 2003 р. порівняно з 1995 р.
значно збільшилися обсяги виробництва олії та маргаринової продукції
(відповідно у 1,8 та 2,2 рази). Значними темпами нарощує виробництво і
кондитерська промисловість. Разом з тим, спостерігається значне зменшення
виробництва найбільш життєво необхідних продуктів харчування: виробництво
цукру-піску у 1,6 рази, м’яса – у 2 рази, тваринного масла – у 1,5 рази,
макаронних виробів – у 2,6 рази.
Протягом 1990-2002 рр. спостерігалися негативні тенденції не лише у
виробництві, а й у споживанні основних продуктів харчування населенням України.
Як видно з даних, наведених у табл. 2.2, рівень споживання основних харчових
продуктів в останні роки був значно меншим від фізіологічних норм [127].
Таблиця 2.2
Споживання основних продуктів харчування у розрахунку
на душу населення України у 1990-2002 рр., кг/рік
Вид продукції
Фізіологічна норма
Рік
2002р.
до
1990, %
2002р.
до
норми, %
1990
1995
1999
2000
2001
2002
М’ясо та м’ясопродукти (у перерахунку на м’ясо, включаючи сало і субпродукти в
натурі)
45,4
68,0
39,0
33,0
33,0
31,3
33,0
48,5
72,7
Молоко та молочні продукти
353,0
373,0
244,0
210,0
198,0
205,0
223,0
59,8
63,2
Яйця, шт.
246
272
171
163
164
180
207
76,1
84,1
Риба та рибопродукти
14,1
17,5
3,6
7,2
8,3
11,0
11,1
63,4
78,7
Цукор
26,8
50,0
32,0
33,0
37,0
39,0
36,0
72,0
134,3
Олія
7,1
11,6
8,2
8,9
9,3
10,0
10,4
89,7
146,5
Картопля
90,0
131,0
124,0
122,0
135,0
140,0
130,0
99,2
144,4
Овочі та баштанні
107,0
102,0
97,0
96,0
101,0
105,0
108,0
105,9
100,9
Фрукти та ягоди (без переробки на вино)
106,0
47,0
33,0
22,0
29,0
26,0
28,0
59,6
26,4
Хлібні продукти (хліб, макаронні вироби у перерахунку на борошно, крупи,
бобові)
94,0
141,0
128,0
122,0
124,0
130,0
130,0
92,2
138,3
Розраховано за даними Міністерства статистики України
В Україні раціон харчування, починаючи з 1995 р., не забезпечував повністю
енергетичних потреб людей. Якщо в 1990 р. загальна калорійність денного
продуктового набору становила 3597 ккал, то в 2002 р. цей показник знизився до
2540 ккал, що нижче рекомендованих норм (2880 ккал). При цьому калорійність
харчового раціону забезпечувалась в основному за рахунок надлишкового
споживання вуглеводних продуктів, таких, як хліб, цукор, картопля. Водночас
найбільш цінних за вмістом білку і вітамінів (м'яса, овочів і фруктів)
споживалось недостатньо.
В раціоні харчових продуктів значно зменшився вміст багатьох необхідних для
людського організму макро- і мікроелементів. Енергетична цінність раціону
знизилась на 29,3 %, вміст вітамінів зменшився на 29,4...55,2 %, а мінеральних
речовин на 22...52%.
Отже, на сьогодні майже 20% населення держави недоїдає, а дві третини населення
відчувають нестачу білків, мінеральних речовин, вітамінів.
Основними тенденціями, які свідчать про низький життєвий рівень населення
України та дефіцит платоспроможного попиту на ринку продовольчих товарів, є:
зменшення в раціоні харчування питомої ваги продуктів високої харчової цінності
(зокрема, м'яса, риби, овочів та фруктів);
збільшення в загальному обсязі споживання продуктів харчування, які не зазнали
промислової переробки і найчастіше вирощуються власноручно в особистому
господарстві);
збільшення споживання