Ви є тут

Розвиток виноградарсько-виноробного підкомплексу регіону в умовах ринку.

Автор: 
Тарасюк Алла Василівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U001395
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2.
АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ТА НАПРЯМИ
РОЗВИТКУ ВИНОГРАДАРСЬКО-ВИНОРОБНИХ
ПІДПРИЄМСТВ РЕГІОНУ
2.1. Сучасний стан виноградарства в Херсонській області
Виноградарство є традиційною і однією із найбільш ефективних галузей
агропромислового комплексу Херсонської області. Сприятливі грунтово-кліматичні
умови дозволяють вирощувати цінні сорти винограду для виробництва високоякісних
шампанських виноматеріалів, марочних столових, десертних вин та для споживання
у свіжому вигляді. Херсонська область являється одним із основних регіонів
виробництва винограду і виноградної продукції в Україні.
Виноградарство на Херсонщині почало розвиватися з кінця ХІХ-го сторіччя коли
князь Голіцин порекомендував князю Трубецькому посадити виноградники у своїх
володіннях, що дало поштовх для закладки нових площ на півдні Херсонщини.
Найбільшого розквіту виноградарство на Херсонщині досягло на початку 80-х років
ХХ сторіччя. Площа виноградників склала 24,6 тис. гектарів, а максимальний
врожай зібрано у 1984 році – 153 тис. т. Занепад виноградарства розпочався
після славнозвісного закону про боротьбу з алкоголізмом (1985 р.) та
пошкодження морозами у 1985 і 1997 роках, після чого було списано і
розкорчовано біля 14 тис. га.
Виноградарство в Україні, в період становлення і розвитку ринкових відносин,
пережило глибоку кризу. Площі виноградників значно скоротилися, спостерігається
значне зниження продуктивності насаджень. Динаміку змін в площах виноградників
України в розрізі областей та рівня врожайності приведено в таблиці 2.1.
Як видно із даних табл. 2.1 в 2002 році, в порівнянні з 1998 роком, площі
насаджень винограду в Україні в плодоносному віці скоротились на 18,79%.
Особливо значним було скорочення площ виноградників в Криму -
Таблиця 2.1
Динаміка площ виноградників по областях України
Область
1998
2002
Площа
Насад-жень
у плод.
віці, тис.га
Валовий
збір,
тис. ц
Уро-
жай
ність,
Площа
Насад-жень
у плод.
віці,
тис. га
В %
до
1998
Валовий
збір,
тис. ц
В %
до
1998
Уро-жай-ність, ц
Україна
112,3
2697
24,0
91,2
81,2
3592,
133,17
39,4
АР Крим
44,5
1036
23,3
34,7
77,98
909,3
87,77
26,2
Вінницька
0,2
11,0
66,1
0,2
100
5,7
51,82
32,5
Дніпропетровська.
0,3
22,6
86,1
0,3
100
50,3
222,57
191,9
Донецька
0,4
5,5
13,9
0,4
100
130,2
333,9
Закарпатська
5,6
144,1
25,7
4,6
82,14
260,2
180,57
56,2
Запорізька
0,5
5,1
9.4
0,4
80,00
23,2
454,9
57,4
Івано-Франківська
0,1
7,0
131,6
0,1
100
6,9
98,57
128,1
Київська
0,1
0,4
4,8
0,1
100
3,2
800
33.2
Кіровоградська.
0,1
12,0
142,5
0,1
100
6,7
55,83
81,0
Луганська
0,1
10,4
86,4
0,1
100
12,6
121,15
104,9
Львівська
0,1
24,3
272,9
0,1
100
12,8
52,65
140,6
Миколаївська.
8,0
215,0
27,0
6,2
77,5
263,4
122,51
42,4
Одеська
43,4
980,6
22,6
37,0
85,25
1634,
166,63
44,1
Полтавська.
0,1
6,8
96,6
0,1
100
4,8
70,59
73,0
Харківська
0,1
12,5
180,8
0,1
100
5,6
44,8
79,3
Херсонська
13,5
166,6
19,6
6,4
47,41
234,5
140,75
36,4
Черкаська
0,1
8,8
123,9
0,1
100
5,5
62,5
76,8
майже 10 тис. га, а також в Одеській - 6,4 тис. га, та Херсонській з 13,5 до
6,4 тис. га. областях. Спостерігалось значне скорочення молодих насаджень
винограду і значна зрідженість виноградників у плодоносному віці.
Головними чинниками спаду у виноградарстві поряд із скороченням площ стало
різке зниження урожайності. Після 1990 року жодного разу середня урожайність за
десять років не досягала 40 ц/га, хоч у попередній 15-річний період
перевищувала 60-70 ц/га , а у спеціалізованих господарствах 100-140 ц/га і мала
тенденцію до зростання. За даними Держкомстату України, у 2002 році в сільських
господарствах загальна площа виноградних насаджень складала 103.1 тисяч
гектарів, а з кожного гектару було одержано в середньому по 39.4 центнери
винограду. Дані про динаміку зміни площ виноградних насаджень приведено в
таблиці 2.2.
Таблиця 2.2
Основні показники господарської діяльності виноградарських
підприємств України
Найменування
1985
1990
1995
2000
2001
2002
2002 у % до 1985
2002 у%
до 2000
Площа вино-градних наса-джень, тис. га
209
176
155
110
105
103
49,28
93,64
В т.ч. у плодо-носному віці, тис.га
134
143
138
99
95
91
67,91
91,92
Валовий збір , тис. т
765
836
457
514
336
359
46,93
69,84
Урожайність з
одного га, ц
57,2
58,3
33,2
51,7
35,4
39,4
68,88
76,21
Рівень рентабельності винограду, %
82,8
35,9
97,9
4,0
17,7
18,08
В Україні значну частину площ, зайнятих виноградниками, розміщено в зоні
ризикованого виноградарства, де агрокліматичні умови не забезпечують
повноцінного розвитку насаджень.
Аналізуючи динаміку економічної ефективності виноградарських господарств
України за останні п`ять років ( таблиця 2.3), можна зробити загальний
висновок, що їх ефективність підвищилась у порівнянні з періодом кризи.
Таблиця 2.3
Результати діяльності виноградарських підприємств України
Роки
Кількість господарств, всього
Кількість господарств, які одержали збиток
Виручка від реалізації винограду, тис. грн.
Прибуток
(збиток), тис. грн.
Рівень рентабельності
(збитковості) продажу, %
1998
374
280
82204
-11829
-12,6
1999
367
227
116513
3780
3,4
2000
400
108
179304
69080
62,7
2001
390
174
83156,3
3158,4
4,0
2002
348
135
82905,7
12476,9
17,7
Якщо в 1998 році частка збиткових підприємств в виноградарстві становила 74,87%
, то в 2002 році - 38,79%, відповідно рентабельність продаж виросла з (- 12,
6%) в 1998 році