Ви є тут

Формування бізнес-моделі підприємства (за матеріалами підприємств харчової промисловості України)

Автор: 
Ревуцька Наталія Віталіївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
3405U004226
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
2.1. Стан і динаміка розвитку підприємств харчової промисловості

Харчова промисловість України є багатогалузевим комплексом, що складається із близько 40 спеціалізованих галузей і підгалузей. До інтегруючих галузевих ознак, які об'єднують харчові підприємства в окремий сектор промисловості, можна віднести:
- високий ступінь безперервності виробничого процесу, обумовлений потребою своєчасної переробки сировини;
- тісний зв'язок між окремими складовими частинами процесу виробництва;
- досить обмежена, а в деяких випадках і відсутня, можливість створення перехідних запасів незавершеного виробництва;
- чіткий, порівняно невеликий поділ виробничого процесу на етапи;
- незначна тривалість виробничого циклу.
Сучасна харчова промисловість нараховує від 2,5 до 3 тис. підприємств різних форм власності. Найбільшу частку в їх розподілі за формами власності та видами діяльності у 2003 році становили колективні підприємства (87,5% від загальної кількості підприємств харчової промисловості) [109]. Загальна номенклатура продукції харчової та переробної промисловості перевищує 3 тис. найменувань. Схематично перелік видів виробництв харчової промисловості представлено на рис. 2.1. Частка харчової промисловості зросла з 15,1% у 1999 році до 18,5% у 2003 році, внаслідок чого вона займає друге місце в загальній структурі промислового виробництва (табл. 2.1) [106].

Рис. 2.1. Перелік видів виробництв харчової промисловості України

Таблиця 2.1
Структура промислового виробництва продукції в Україні у 1993 - 2003рр., (у % до загального обсягу)
Галузь1993 р.1995 р.1997 р.1999 р.2000 р.2001 р.2002 р.2003 р.1. Електроенергетика9,41112,916,212,114,113,211,32. Паливна8,513,211,211,210,110,910,49,03. Машинобудування та металообробка19,816,115,414,113,411,512,113,14. Металургійна16,821,824,72629,820,620,521,85. Харчова22,418,617,115,116,819,119,118,56. Легка6,12,81,71,61,61,61,61,37. Інші галузі1716,11715,816,222,223,125Вся промисловість100100100100100100100100
Необхідно відмітити, що до 1991 року Україна займала провідне місце у виробництві харчових продуктів колишнього СРСР (1/3 всього виробництва харчової продукції). Спад виробництва, що мав місце в 90-х роках, торкнувся й харчової промисловості, однак, у порівнянні з підприємствами інших галузей економіки, харчові підприємства змогли швидко реанімувати виробництво та наростити його обсяги.
Оцінити потенціал підприємств харчової промисловості дають можливість дані, наведені Державним департаментом продовольства України. Так, підприємства галузі спроможні переробляти за добу близько 510 тис. тон цукрових буряків і 8,4 тис. тон насіння соняшника, щорічно випускати більш, ніж 850 тис. тон кондитерських виробів, 141 млн. дал. пива, 25,5 млн. дал. мінеральної води та іншої продукції [105].
Аналізуючи результати перетворень, які мають місце в економіці України, можна зробити висновок, що вони позитивно вплинули на розвиток підприємств харчової промисловості. Основними принципами її розвитку в сучасних умовах є:
- ринкова орієнтація виробництва;
- технологічне та технічне оновлення матеріально-технічної бази;
- підвищення ефективності виробництва та його інтенсифікація;
- всебічна міжгалузева інтеграція виробників сільськогосподарської сировини, таропакувальних та інших матеріалів;
- поглиблення спеціалізації та концентрації виробництва;
- зміцнення позицій на внутрішньому ринку;
- вихід і закріплення на зовнішніх ринках.
В останні роки вітчизняна харчова промисловість вийшла на друге місце у галузевому розподілі іноземних інвестицій в економіку держави. За даними Держкомстату, частка інвестицій в галузь у загальному обсязі всіх іноземних інвестицій у 2003 році склала 14,8% [112].
У структурі витрат на виробництво харчових продуктів вагому роль відіграють матеріальні витрати.
Вплив сировинного фактора на роботу підприємств харчової промисловості набуває специфічних рис, що зумовлено особливостями сільського господарства як базової галузі, а також якостями сировини рослинного і тваринного походження (зокрема, здатність швидко псуватися, низька транспортабельність, високий вміст вологи).
Значний вміст вологи у деяких видах сільськогосподарської сировини в процесі переробки на підприємствах харчової промисловості призводить до зниження рівня виходу кінцевої продукції, в результаті чого її витрати на одиницю готової продукції зростають. Показник витрат сировини на виробництво одиниці готової продукції значно впливає на розміщення підприємств харчової промисловості. За цим показником підгалузі харчової промисловості поділяються на три групи.
Перша, найчисельніша група виробництв харчової промисловості характеризується високою часткою витрат різних видів сировини на виробництво одиниці готової продукції, причому, як правило, ці види сировини швидко псуються. Такий характеристики сільськогосподарської сировини суттєво впливають на розвиток відповідних харчових виробництв. Чим коротший термін придатності сировини, чим менше вона транспортабельна, тим швидше вона повинна перероблятись; сировинна зона, а також радіус поставки на переробні підприємства повинні бути оптимальними. До цієї групи відносять, наприклад, маслосироробну, молочну, м'ясну підгалузі.
Другу групу становлять виробництва, сировиною для яких є продукти переробки інших підгалузей харчової промисловості. Для цієї групи характерним є майже повний збіг маси витраченої сировини та отриманої готової продукції. Це дає змогу розвивати виробництво продукції у місцях, віддалених від джерел сировини, особливо у тих випадках, коли витрати на її перевезення менші, ніж на транспортування готової продукції. Цю групу складають маргаринна, кон