Ви є тут

Формування ринку молока та молокопродуктів у Черкаській області

Автор: 
Мудрак Руслан Петрович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2002
Артикул:
0402U002373
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2

АНАЛІЗ СТАНУ МОЛОКОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Аналіз стану та тенденції у виробництві молокосировини
Після розпаду СРСР Україна, маючи значний природнокліматичний і демографічний потенціал та вигідне географічне положення, одержала у спадок неефективні сільськогосподарські підприємства із застарілими технологіями та викривленою системою стимулювання праці. Зважаючи на те, що вона була традиційним постачальником продукції сільського господарства в інші республіки, очікувалося, що в результаті проведення рішучого і послідовного реформування в сільському господарстві Україна стане значним постачальником сільськогосподарської продукції на світовий ринок.
Сукупність соціально-економічних і політичних чинників, породжених плановою системою господарювання в минулому і нерішучістю дій держави в освоєнні ринкових відносин протягом останніх 9 років, привели до глибокої економічної кризи. Внаслідок непослідовного і безсистемного реформування було втрачено час, до того ж стереотипи, навички і психологія, успадковані від колишньої системи, значно ускладнюють перехід до ринкових відносин.
Процес перетворення колгоспів у колективні сільськогосподарські підприємства відбувався настільки повільно і формально, що істотних змін у відносинах власності і у виробництві не спостерігалося. Сільськогосподарські підприємства в нових умовах виявилися не в змозі ефективно і раціонально використовувати землю та виробничий потенціал [101].
Соціально-економічне становище агропромислового комплексу України внаслідок триваючого спаду виробництва і погіршення економічної ситуації залишається складним. Кризовий стан АПК проявляється в скороченні виробництва продукції і ресурсного потенціалу. Обсяг валової продукції сільського господарства в 2000 р. скоротився в порівнянні з 1990 р. на 46,9 %, при цьому найбільше зниження спостерігається у виробництві валової продукції тваринництва - на 58 %.
Таблиця 2.1
Валова продукція сільського господарства (у співставних цінах 1996 р.), млрд. грн.[44]

ПоказникиРоки2000р. до 1990р., % 1990
1995
199619971998199920001. Продукція в цілому по Україні
48,6
31,6
28,6
28,1
25,4
23,6
25,8
53,1в т.ч: рослинництва24,317,916,417,414,412,915,664,2 тваринництва24,313,712,210,711,010,710,241,9С. - г. підприємства34,316,413,012,410,49,69,126,5Господарства населення14,315,215,615,715,014,016,7116,82. Валова продукція по Черкаській обл.2,21,51,41,31,21,11,359,13. Питома вага Чер-кащини в національному виробництві, %4,54,74,94,64,74,75,0+ 0,5 Незважаючи на спад, продукція тваринництва займає високу питому вагу в загальному обсязі сільськогосподарської продукції. В 1990 р. в країні її було вироблено на суму 24,3 млрд. грн., а в 1996 р. - 12,2 млрд. грн., що становить 50,0 і 42,7 % загального обсягу виробництва продукції сільського господарства; в 2000 р. цей показник становив 39,5 %. Все більшого значення у виробництві сільськогосподарської продукції країни набувають приватні господарства населення. За останні 5 років їхня питома вага зросла з 55 до 65 % в загальному об'ємі виробництва. Разом з тим, зростання обсягів виробництва у приватному секторі на 16,8 % не може компенсувати зниження виробництва в суспільному, яке сягнуло значення у 73,5 %.
Характерною особливістю розвитку особистих підсобних господарств є те, що нарощування ними обсягів виробництва відбувається без залучення значних інвестицій, кредитних ресурсів та бюджетних коштів держави. Виходячи з цього селяни, які мають земельний пай (у середньому 5 га), повинні мати можливість використовувати його частину і для особистого підсобного господарства. Однак, більшість із них не мають для цього ні робочих рук, ні фінансових можливостей. Середній розмір присадибної ділянки в ОПГ становить 0,37 га.
Низький попит на подальше збільшення розмірів землі пояснюється тим, що немає техніки та обладнання, які дозволили б обробити більше землі. Тим більше, що в нинішніх умовах ці господарства залишилися поза увагою держави, а також установ та організацій агросервісу [13, с.5].
Питома вага Черкаської області в загальнонаціональному сільськогосподарському виробництві за 10 років зросла на 0,5 %. Проте дане зростання досягнуто не за рахунок абсолютного збільшення виробництва, а за рахунок нижчих темпів падіння (по Черкащині - 40,9 , по Україні - 46,9 % рецесії). Аналіз виробництва валової продукції сільського господарства Черкащини показує, що загальний її обсяг скоротився за досліджуваний період на 43,5 %. Проте всередині даного ряду динаміки відбулися зміни не зовсім тотожні із загальною тенденцією.
Сільськогосподарські підприємства скоротили обсяги виробництва на 65,3 %. Хоча, можливо, 1999р. був останнім роком падіння оскільки уже в 2000р. приріст виробництва становив 9,2 % (порівняно з 1999 р.). Відносне зростання обсягів виробництва в сільськогосподарських підприємствах відбулося за рахунок галузі рослинництва + 26,3 %, хоча від рівня 1990р. цей показник відстає на 30,5 %. В тваринницькій галузі продовжується спад: обсяги виробництва за десять років скоротилися у 4,3 рази. Навіть приватний сектор скоротив обсяги тваринницької продукції на 14 %, хоча, починаючи з 1995р. спостерігається позитивна динаміка. Відродження рослинницької галузі та занепад, який триває в тваринництві можна пояснити з двох причин.
Таблиця 2.2
Валова продукція сільського господарства Черкаської області
( у співставних цінах 1996 р. млн. грн.)
Показники
Роки2000р. до 1990р. , %1990 1995 1999 2000 1. Загальний обсяг продукції,
В тому числі:22221473,81044,11255,156,5 с. - г. підприємства1660,1912,1527,7576,434,7 особисті підсобні господарства населення561,9561,7516,4678,7120,82. Продукція рослинництва1191,6884,3589,8828,569,5 с. - г. підприємства732,6353,2206,1170,523,3 особисті п