Ви є тут

Облік та аналіз фінансових результатів діяльності підприємства (на прикладі рибницьких господарств внутрішніх водойм України)

Автор: 
Вдовенко Наталія Михайлівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U002348
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
МЕТОДИКА ОБЛІКУ ВИТРАТ, ДОХОДІВ І ФІНАНСОВИХ
РЕЗУЛЬТАТІВ В РИБНИЦЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ

2.1. Облік витрат в господарствах рибної галузі
Рибництво - це складний біотехнічний процес, який характеризується високим рівнем ризику при одержанні продукції і можливістю управління процесом, сформованим з декількох самостійних, але взаємопов'язаних стадій вирощування рибопосадкового матеріалу та товарної риби. Біотехнічні особливості обов'язково повинні враховуватись при організації документообігу, обліку витрат на виробництво.
У сучасних умовах визначення та облік витрат регулюються національними положеннями (стандартами). Проте стандарти містять лише концептуальні підходи, а розробка конкретних методик обліку переходить до компетенції рибницьких господарств і залежить від особливостей організації виробництва. Оскільки норми стандартів поширюються на підприємства усіх форм власності незалежно від їх галузевої приналежності, то наукові дослідження отримують новий напрям: вивчення системи документообігу, вибір конкретного об'єкта витрат та об'єкта калькулювання з урахуванням галузевих особливостей їх обліку.
Особливості синтетичного і аналітичного обліку виробничих витрат рибної галузі визначаються комплексом технологічних процесів, що обумовлює послідовне здійснення витрат на вирощування рибопосадкового матеріалу до посадки у нагульні стави для одержання товарної риби (див. додаток А). При цьому прямо на окремі стадії вирощування відносять витрати на утримання плідників, сировину і матеріали, основну і додаткову заробітну плату виробничих робітників з відрахуваннями тощо. При неможливості віднесення прямим шляхом транспортні витрати, витрати на знос засобів лову, промспорядження і промінвентарю розподіляються між стадіями виро-щування пропорційно масі товарної риби і рибопосадкового матеріалу. Списання вит-рат з однієї стадії ставового рибництва на іншу проводиться лише після її завершення.
Досліджувані рибницькі господарства характеризуються цеховою структурою управління. Система обліку витрат при цеховій структурі управління складніша, а отже, більш доцільна для дослідження. Оскільки процес виробництва розпочинається, як правило, в інкубаційному цеху та переходить до виробничих дільниць, то перш за все, необхідно дослідити процес документального оформлення витрат на виробництво і достовірність його даних саме у цих структурних підрозділах. Характерною рисою такого виробництва є те, що вироблена рибна продукція водночас може бути як готовою для реалізації, так і сировиною для виготовлення наступної закінченої одиниці.
Основою інформаційного забезпечення облікового процесу є дані, що знаходяться в первинних документах. У рибництві для обліку витрат використовуються такі документи:
- акт про облов виросного ставу (форма № П-306);
- зведена відомість актів про облов виросних ставів (форма № П-316);
- звіт про облов виросних ставів (форма № П-321);
- акт про зарибнення нагульного ставу (форма № П-301);
- зведена відомість актів про зарибнення нагульних ставів;
- звіт про зарибнення нагульних ставів (форма № П-319);
- акт про облов нагульного ставу (форма № П-307);
- зведена відомість актів про облов нагульних ставів (форма № П-317);
- звіт про облов нагульних ставів (форма № П-322);
- кормова відомість;
- лімітно-забірна картка;
- табель використання робочого часу.

Проте всі ці форми більшою чи меншою мірою потребують внесення деяких змін з метою більш ефективного їх використання в автоматизованій системі обліку, підвищення аналітичності їх змісту, контрольних функцій, можливості одержання оперативних вихідних даних для складання оперативної звітності.
У ході аналізу та пошуку напрямів модернізації первинних документів, розроблено і рекомендовано форми документів із змінами та доповненнями, які можуть складатися також із застосуванням обчислювальної техніки (табл. 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5).

У всіх цих носіях первинної документації пропонуємо передбачити такий реквізит як код або номенклатурний номер продукції, код найменування структурних підрозділів, код балансових рахунків і субрахунків, що дасть змогу отримувати інформацію про обсяги витрат за видами виробленої рибної продукції.
У кормовій відомості та лімітно-забірній картці, актах (див. табл. 2.1, 2.2, 2.4, 2.5) коди витраченої сировини, матеріалів рекомендовано відображати окремо від кодів структурних підрозділів. Саме такий підхід дасть можливість чітко визначати причини, відповідальних осіб за відхилення від норм витрат на сировину і матеріали. Проведене дослідження доводить необхідність до акту облову зимувальних ставів (див. табл. 2.3) ввести код або номенклатурний номер рибної продукції, який складається з семи знаків: перші три - це номер виробничої дільниці, наступні два відображають вид риб (короп, товстолобики, білий амур, форель), останні - об'єкт розведення (теплолюбні, холодолюбні). У змістовній частині в одному полі згруповані такі показники: якість продукції, відходи в період зимівлі, група дефектів. Для відображення усіх цих показників в акті облову зимувальних