Ви є тут

Формування і підвищення ефективності крупнотоварного виробництва молока в регіоні

Автор: 
Масюк Юлія Володимирівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U003065
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ РІВЕНЬ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА І ЙОГО ІНТЕНСИФІКАЦІЇ В КРУПНОТОВАРНИХ ГОСПОДАРСТВАХ РЕГІОНУ

2.1. Ресурсний потенціал галузі молочного скотарства та його використання

Зупинення спаду агропромислового виробництва то є одна з найважливіших проблем сучасної економіки. Загальна криза в країні особливо тяжко позначилася на стані сільськогосподарського виробництва, в тому числі й на галузі тваринництва, яка стала хронічно збитковою. Тваринництво завжди було однією з провідних галузей народного господарства України. Проте, як і весь аграрний сектор економіки країни, воно переживає зараз далеко не легкі часи. Ситуація у тваринництві залишається складною і загальний спад у галузі триває: знизилась чисельність поголів'я тварин, їх продуктивність, а відповідно і обсяги виробництва тваринницької продукції.
Однією з найважливіших галузей тваринництва на Україні є скотарство. Саме ця галузь забезпечує надходження на ринок такого цінного продукту харчування, як молоко. Тому, погіршення виробничих та економічних показників саме цієї галузі неминуче призводить до погіршення харчових раціонів населення.
Незважаючи на негативні тенденції розвитку, молочне скотарство залишається основною тваринницькою галуззю як в Україні в цілому, так і в Степовій зоні зокрема. Аграрний сектор Степової зони має сприятливі умови для ведення скотарства.
Типовим представником Степної зони є Придніпровський регіон, зокрема, Дніпропетровська область. Тут на території в 31,9 тис. км2, або 5,3% всієї площі України, мешкає 3,5 млн. чоловік, що складає 7,3% від всієї чисельності населення країни. Сільське населення складає 17% від загальної кількості населення області. Із загальної посівної площі сільськогосподарських культур України в кількості 27,5 млн. га на Дніпропетровську область припадає 1,8 млн. га, або 6,5% [147]. Молочне скотарство в області є одною з провідних галузей сільськогосподарського виробництва. Природно-кліматичні умови області сприятливі для розвитку сільськогосподарського виробництва, в тому числі й молочного скотарства.
Аналіз розвитку молочного скотарства регіону з 1995 по 2003 рік показав, що поголів'я молочних корів по всіх категоріях господарств у 2003 році по відношенню до 2000 року знизилось у 1,4 рази (на 29,8%), та у 2,5 рази (на 60,5%) по відношенню до 1995 року [149, 150].
Продуктивність молочного стада також зменшилась, особливо це стосується сільськогосподарських підприємств. Так, з 1995 році до 2000 року продуктивність від однієї корови знизилась на 278 кг молока. Незважаючи на те, що в 1998 та 1999 роках продуктивність скота підвищилась (1552 кг та 1727 кг відповідно), в 2000 р. продовжився спад у надоях молока. Лише за останні 3 роки (2000-2003 рр.) намітилась тенденція до покращення продуктивності корів [98].
Скорочення чисельності поголів'я та зниження його продуктивності призвело до зменшення виробництва продукції молочного скотарства та значного зменшення рівня споживання населенням області молока. В сільськогосподарських підприємствах усіх форм власності реєструється спад у виробництві молока У 2003 р. вироблено на 39,13% менше молока в порівнянні з 2000 р. та на 80,26% менше, ніж у 1995 р. Збільшення виробництва молока в господарствах населення в 2003 р. на 18,7% порівняно з 2000 р. та на 23,65% - з 1995 р. не компенсувало значного зниження рівня виробництва молока по всіх категоріях господарств області. У 2003 р. було вироблено молока менше за 2000 р. на 3,07%, і на 44,91% за 1995 р. (табл.2.1.).
Таблиця 2.1
Показники розвитку молочного скотарства в господарствах Дніпропетровської області
РікПоголів'я корів на
кінець року,тис.гол.Надій молока на 1
корову, кгВиробництво молока, тис.тГосподарства усіх категорій1995443,82068922,12000249,32231524,12001192,62743527,62002179,33084558,32003175,12857508,0Сільськогосподарські підприємства1995340,51781608,42000151,11503197,3200180,02319171,8200267,42634166,9200355,32282120,1Господарства населення1995103,33046313,7200098,23201326,82001112,63022355,82002111,93337391,42003119,83110387,9
Суттєве зменшення обсягів виробництва молока в сільському господарстві, значне зниження платоспроможності населення, підвищення цін на продукцію призвело до зниження рівня споживання молока та молокопродукції на душу населення; особливо він знизився в значних розмірах за останні роки. На душу населення має припадати 390 кг молока та молокопродукції, а в Україні цей показник значно менший за науково-обгрунтовану норму [68].
У Дніпропетровській області на душу населення молока виробляється менше, ніж у середньому по країні. Рівень споживання молока та молокопродуктів у перерахунку на молоко в області також нижчий у порівнянні із середніми показниками по країні (табл.2.2.).
Таблиця 2.2

Виробництво та споживання молока й молокопродуктів у перерахунку на молоко на душу населення в Україні та
Дніпропетровській області, кг

РікВиробництвоСпоживанняПопит (-), пропозиція (+)УкраїнаДніпро-петровсь-ка обл.УкраїнаДніпро-петровсь-ка обл.УкраїнаДніпро-петровсь-ка обл.1995335,2238,2244,0223,4+91,2+14,81996309,5205,8230,0220,2+89,3- 14,41997271,6163,3210,0191,8+61,2- 28,51998273,4162,1213,0190,3+60,4- 28,21999267,7159,3210,0182,4+57,7- 23,12000255,7141,4199,0180,7+56,7- 39,02001273,6148,2205,2192,0+68,4- 43,82002293,4157,4225,0201,6+68,4- 44,22003285,7144,4226,0205,2+59,7- 60,8

З табл.2.2 видно, що власного виробництва молока в області не вистачає. Так, за всі досліджувані роки (крім 1995 р., коли виробленої продукції було достатньо) споживання молока та молокопродуктів перевищувало власні пропозиції тобто область забезпечується ввізною продукцією з інших областей та імпортом.
Адже наша держава за своїми природними умовами та ресурсним потенціалом може задовольнити не тільки власні