Розділ 2
СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОГО ПЛОДООВОЧЕВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ
2.1. Аналіз розвитку плодоовочевого підкомплексу України
Розвиток підприємництва в плодоовочевому підкомплексі потребує вирішення ряду
питань, зокрема, щодо концептуальних основ розвитку овочівництва у нових умовах
в окремих категоріях господарств на основі аналізу стану й тенденцій розвитку,
організаційно-економічних і технологічних проблем його функціонування в умовах
перехідної економіки, а також обґрунтування напрямів і першочергових заходів
щодо виходу галузі з кризи та її розвитку на перспективу. Економічна криза
практично призвела до порушення взаємодії окремих сфер плодоовочевого
підкомплексу: виробництва, переробки, зберігання і збуту овочевої продукції. По
суті в плодоовочевому підкомплексі розпочалися процеси саморегулювання і
самовиживання його окремих сфер, оскільки держава не займалася регулюванням
процесу переходу до ринкової економіки. У цих умовах намітилась тенденція до
зростання питомої ваги підсобних господарств населення у виробництві овочів і
зменшення ролі громадського сектора, особливо спеціалізованих овочевих
господарств, при значному скороченні в них площ посіву і зниженні рівня
урожайності овочевих культур. Все це потребує системного підходу до вирішення
проблеми подальшого розвитку овочівництва як основної бази, що забезпечує
ефективне функціонування плодоовочевого підкомплексу України.
За останнє десятиріччя спостерігається спад виробництва сільськогосподарської
продукції майже в два рази порівняно з 1990 р. (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Виробництво сільськогосподарської продукції в Україні, тис.т
Продукція сільського господарства
Роки
2004 у % до 1990
1990
1995
2000
2001
2002
2003
2004
Продукція сільського господарства
104460
67817
55690
61398
62106
55267
66257
63,43
Продукція рослинництва
52400
38423
33632
37805
37190
31907
42612
81,32
Зернові культури
22184
14189
10856
17388
16925
9085
18358
83,75
Технічні культури
7639
5220
3704
3376
3737
4136
4123
53,97
Картопля, овочі та баштанні
10978
11245
14205
13084
12685
14003
15469
140,91
Плодоягідні та виноград
4008
2514
2366
1812
1944
2614
2570
64,12
Кормові культури
6871
3968
1977
2001
1793
1732
1740
25,32
Інша продукція та зміна обсягів незавершеного виробництва
720
1287
524
144
106
337
352
48,88
Продукція тваринництва
52060
29394
22058
23593
24916
23360
23645
45,42
Худоба та птиця
30285
14469
10718
11446
12017
10739
10739
35,46
Молоко
16075
11430
8356
8885
9344
9037
9122
56,75
Яйця
3891
2261
2109
2314
2707
2747
2862
73,55
Вовна
136
63
13
13
13
13
12
8,8
Інша продукція
1673
1171
862
935
835
824
910
54,39
Джерело: Статистичний щорічник України за 2004 рік. – К.: Консультант, 2005. –
632 с.
На підставі наведених даних можна стверджувати, що в сільськогосподарському
виробництві спостерігається збільшення обсягів виробництва лише по картоплі та
овочах (141%). По сільськогосподарській продукції загальне зниження обсягів
становило 37%. Це свідчить про значні тенденції до збільшення обсягів
виробництва сільськогосподарської продукції.
У забезпеченні продовольством населення країни велике значення належить
плодоовочевій продукції. Основним джерелом задоволення попиту і насичення
регіонального ринку овочами і плодами є переважно продукція, головним чином,
місцевих виробників.
Валовий збір плодів і овочів у всіх категоріях господарств за регіонами України
наведено в табл. 2.2 та 2.3.
Таблиця 2.2
Валовий збір плодів за регіонами України, тис. т
Області
Роки
2004 у % до 2000
1985
1990
1995
2000
2001
2002
2003
2004
Україна в цілому
3420
2902
1897
1453
1106
1211
1697
1635
112,53
АРК
414
501
90
133
39
35
126
30
22,55
області
Вінницька
424
240
142
73
43
65
182
148
202,74
Волинська
50
93
56
39
37
32
29
33
84,61
Дніпропетровська
208
159
126
196
131
146
165
164
83,67
Донецька
213
160
140
158
128
134
158
217
137,34
Житомирська
113
47
53
24
19
32
32
24
100,00
Закарпатська
85
139
116
104
78
72
86
64
61,54
Запорізька
122
152
88
58
43
47
83
78
134,48
Івано-Франківська
55
69
118
25
38
32
32
31
124,00
Київська
249
77
53
22
25
33
48
37
168,18
Кіровоградська
60
34
42
24
17
17
26
108,33
Луганська
107
102
68
53
55
39
62
36
67,92
Львівська
72
113
149
90
76
79
75
90
100,00
Миколаївська
40
85
71
24
23
20
37
32
133,33
Одеська
126
111
35
66
54
65
105
110
166,67
Полтавська
127
102
110
22
25
28
30
35
159,09
Рівненська
35
72
41
35
33
39
39
68
194,28
Сумська
83
38
160,00
Тернопільська
45
38
24
11
20
17
23
209,09
Харківська
149
147
109
34
41
34
72
44
129,41
Херсонська
48
87
31
65
57
43
81
51
78,46
Хмельницька
206
146
79
78
64
79
86
162
207,69
Черкаська
141
69
24
36
18
37
43
35
100,00
Чернівецька
83
87
72
53
39
54
64
69
130,19
Чернігівська
165
34
52
25
18
24
21
20
80,00
Джерело: Статистичний щорічник України за 2004 рік. – К.: Консультант, 2005. –
632 с.
Як видно з даних табл. 2.2, валовий збір плодів в Україні у 2004 р. збільшився
порівняно з 2000 р. у середньому на 12 %. У Запорізькій області збільшення
валового збору становило 34%. Це свідчить про позитивні тенденції. Дещо гірша
ситуація спостерігається з валовим збором овочів. Так, по Україні таке
збільшення становило 19%. По Запорізькій області – 34%.
Таблиця 2.3
Валовий збір овочів за регіонами України, тис. т
Області
Роки
2004 у % до 2000
1985
1990
1995
2000
2001
2002
2003
2004
Україна в цілому
7384
6666
5880
5821