РОЗДІЛ 2
ФУНКЦІОНУВАННЯ МАРКЕТИНГОВИХ КООПЕРАТИВІВ В ОВОЧІВНИЦТВІ.
2.1. Маркетинг овочевої продукції
За останні роки у світі намітились значні зміни в сільськогосподарському виробництві. Тенденцію до зростання площ, урожайності і валових зборів мають овочеві культури. Так, майже в чотири рази за двадцять років, зросли площі під баклажанами, в 2 -3 рази вони збільшились під часником, гарбузом та динею, на 60-90% під морквою та огірком. В той час відмічається зменшення площ під зерновими культурами, картоплею, цукровим буряком, зерновим горохом, чаєм, виноградом, кормовими бобами, коноплею. Зростає велика зацікавленість до розширення спектру не тільки традиційного асортименту, але й нових видів які можна використовувати в овочівництві, адже людством освоєно дуже малий відсоток рослинного світу. Овочівництво стало однією із найрентабильніших галузей у сфері агробізнесу в світі. За останні роки в цій галузі значно змінилися підходи до маркетингу продукції. Сьогодні головною проблемою є ринки збуту та ціни, за якими слід продавати продукцію. Попит і пропозиція на свіжі овочі має тенденцію до зростання в усьому світі. Іх виробництво наближається до 1 млрд. тонн, а обсяг торгівлі перевищує 40 млд. доларів США.
В Україні за останні роки спостерігається стабілізація у виробництві овочевої продукції (табл.2.1). На ринок надходить понад 40 видів свіжих овочевих і баштанних культур. Їх пропозиція на внутрішньому ринку продовольства країни формується в основному за рахунок вітчизняного виробництва. Як свідчать дані, виробництво овочів в усіх категоріях господарств у 2004 році збільшилось проти 1990 року на 4,5% і склало майже 6964 тис. тонн. При цьому відбулося різке скорочення виробництва буряків столових - на 33%, капусти і помідорів - на 22 і цибулі на ріпку - на 31 відсоток. Водночас, за цей же період різко зросло виробництво часнику і огірків - майже у 5 разів, гарбузів столових - у 5,5 рази і кабачків та перцю - більш як у 2 рази.
Таблиця 2.1.
Виробництво овочів в усіх категоріях господарств України, тис. тонн
КультуриРік19901995199819992000200220042004 у % до 1990Овочі - всього6666,45879,85492,25323,95821,35803,06963,9104,5у тому числі: овочі відкритого грунту6416,15607,45266,45100,65584,55568,56697,897,8з них: капуста всяка1957,3965,0967,4931,71104,61162,01559,079,7 огірки144,1508,2508,1513,0585,8133,2575,0399,0 помідори1465,71171,71090,21239,21020,011371024,369,8 буряки столові876,2551,3496,6464,3564,6524,0687,278,4 морква столова432,1408,5379,7384,7496,5444,1674,7156,1 цибуля на ріпку753,3567,6451,8437,8563,0513,4721,695,7 часник21,982,878,689,1127,0132,2131,2 599,1 гарбузи столові63,9505,0507,0361,6401,5377,0414,9649,3 кабачки206,5576,7502,3421,4489,6418,1480,1232,5перець солодкий і гіркий64,985,5106,1108,5108,9130,3127,8196,8овочі закритого грунту250,3272,4225,9223,3236,7234,3266,2106,2 Джерело: Дані Держкомстату
В 2004 році відбулося незначне скорочення посівних площ під овочевими культурами, зокрема, в порівнянні з даними Держкомстату за 2003 рік посівні площі в цілому по Україні під овочами скоротилися на 1%. У той же час, завдяки збільшенню врожайності на 15% і 7% відповідно валовий збір у 2004 році у порівнянні з 2003 роком збільшився в овочевих культур на 6,8% (табл.2.2).
Таблиця 2.2.
Врожай і валовий збір основних овочевих культури в 2004 р.
Назва культуриПлоща, тис. гаУрожайність, ц/гаВаловий збір, тис. тоннВаловий збір у порівнянні з 2003 р.%посівнаЗбиральнаКапуста15775209155912,5Помідори101951081024-10,9Огірки5353109575-15,6Буряк столовий383818268717,3Цибуля585712772238,4Часник20206713126,6Морква424216267426,6Інші овочі858415713112,2Разом овочів47646614466986,8 Джерело: Держкомстат
Загальна врожайність овочів у 2004 році, що наблизилась до 144 ц/га виявилася найвищою з 1990 року, тобто стала рекордною за всю історію незалежної України, у результаті чого валовий збір овочів відкритого гранту склав 6,7 млн. тонн, що, у свою чергу, також є рекордним показником для України як самостійної держави (додаток В). У формуванні загального обсягу пропозиції овочів і баштанних культур на імпорт припадає близько 0,8 %. (таб2.3)
Таблиця 2.3
Динаміка імпорту овочів і баштанних культур України
Культура2003/04
маркетинговий рік2004/05
маркетинговий рікОбсяг, тоннЦіна, дол.. США/тОбсяг, тоннЦіна, дол.. США/тПомідори237,3351,2300348,97Цибуля, часник2559,1149,61311149,31Капуста82,7222,593295,92Салат211,61118,22471021,47Морква, буряк278,3235,694308,49Огірки223,3444,3149475,34Свіжі бобові46,665,141174,36Інші овочі 303,4590,1428501,1Овочі заморожені1657,1843,11958619,19Овочі консервовані (короткострокове зберігання)184,85371082314,04Овочі сушені1144,71562,912131764,07Овочі бобові, сушені1741,7531,4940705,0Кавуни, дині 102,0128,3252171,76 Джерело: Дані Держкомстату
Значну частину виробництва овочів в Україні забезпечують господарства населення, частка яких у загальному валовому зборі в останні роки складає близько 90%. У порівнянні з 2003 роком ця категорія господарств збільшила виробництво на 8,5%, або 0,5 млн. тонн. У той же час, сільгосппідприємства всіх форм власності разом зібрали на 0,06 млн. тонн (або 7%) овочів менше, ніж у попередньому році (табл. 2.4).
Дані таблиці 2.4 свідчать про те, що виробництвом овочів перемістилося у господарства населення. Практика показує, що через велику кількість товаровиробників, дії яких не координуються (особливо, щодо видового сегменту овочів), в період дозрівання овочів, на ринку спостерігається різкий спад цін, що веде до збитковості виробництва та погіршенню фінансового стану їх виробників.
Таблиця 2.4
Структурні зрушення у виробництві овочів
за категоріями господарств
- Київ+380960830922